Kurczak z dynią i pieczarkami to prosty i pyszny pomysł na obiad. Delikatne mięso kurczaka i słodka dynia tworzą zaskakująco pyszne połączenie z grzybowym aromatem, który pojawia się tu za sprawą pieczarek i suszonych grzybów.
Kurczak z dynią i pieczarkami – niepodziewanie pyszne połączenie
Jesień to czas, kiedy dania z dynią pojawiają się na moim stole na śniadanie, obiad, kolację i jeszcze na deser! Zupa dyniowa i ciasto dyniowe to potrawy, które przygotowuję średnio raz na tydzień w tym okresie.
W związku z tym, że jest takie natężenie dyni w moim menu, cały czas szukam nowych pomysłów na wykorzystanie tego pysznego warzywa (w rzeczywistości dynia to owoc, ale dla mnie pozostaje warzywem ;)).
Kurczak z dynią i pieczarkami to pomysł, który podpatrzyłam na stronie BBC Good Food. Łatwo dostępne i proste w przygotowaniu składniki połączone w jedno, pożywne danie, idealne na prosty obiad dla całej rodziny.
POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
Najważniejsze składniki
Dynia
Kurczak z dynią i pieczarkami będzie pysznie smakować z każdą odmianą dyni. Do przygotowania tego dania możecie więc użyć dyni piżmowej, zwykłej, muscat czy hokkaido. Ja używam na zmianę dynię piżmową i hokkaido. Ta druga jest znacznie szybsza w obsłudze, bo nie wymaga obierania, a ponadto nadaje potrawie wyjątkowo intensywny, złoty kolor.
Pierś z kurczaka
Jak zawsze polecam Wam używać mięsa dobrej jakości. Ja najczęściej stawiam na kurczaka kukurydzianego lub zagrodowego. Różnicę w porównaniu ze “zwykłym” kurczakiem zauważycie już na etapie przygotowania – takie mięso ma bardziej zwartą konsystencję i podczas obróbki termicznej nie wycieka z niego tyle płynu.
Pieczarki
Do przygotowania kurczaka z dynią i pieczarkami możecie użyć zarówno jasnych, jak i brązowych pieczarek. Jasne są delikatniejsze i ich smak będzie mniej wyczuwalny w potrawie. Brązowe mają bardziej wyrazisty smak i z tego powodu zdecydowanie częściej pojawiają się w mojej kuchni, w tym jako dodatek do tej potrawy.
Kurczak z dynią i pieczarkami – z czym podawać?
Ten prosty obiad możecie podawać z dodatkiem kaszy (np. pęczak, gryczanej), makaronu (papardelle świetnie tu pasuje) albo ziemniaków.
Kurczak z dynią i z pieczarkami dobrze znosi podgrzewanie, więc to świetny pomysł na obiad na dwa dni.
Sprawdź też inne pomysły na prosty obiad:
Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym
Placki z cukinii z serem i boczkiem
Quesadilla z kurczakiem i warzywami
Klopsiki z indyka w sosie pomidorowym
Tortellini w sosie pomidorowym ze szpinakiem
Kurczak z dynią i pieczarkami
Składniki
- 600 g piersi z kurczaka
- 250 g pieczarek (polecam brązowe)
- 400 g dyni piżmowej
- 1 duża cebula
- 250 ml śmietany kremówki
- 20 g suszonych prawdziwków lub podgrzybków
- sól, pieprz
- 200 ml wody
- posiekana natka pietruszki do podania
- olej do smażenia
- 1 łyżka puree z dyni opcjonalnie
Kroki
- Przełóż suszone grzyby do miseczki i zalej je 200 ml wody. Odstaw na 60 minut.
- Pieczarki opłucz, osusz delikatnie ręcznikiem papierowym i pokrój w plastry.
- Dynię obierz ze skórki. Wykrój z niej gniazda nasienne i pokrój pozostały miąższ w kostkę.
- Kurczaka oczyść i pokrój w kostkę.
- Posiekaj cebulę w drobną kostkę.
- Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki oleju. Wrzuć kurczaka, posyp solą i pieprzem i smaż przez 5-6 minut, aż zacznie się rumienić. Następnie zdejmij mięso z patelni i przełóż na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem.
- Dolej nieco oleju na patelnię i wrzuć pieczarki oraz cebulę. Smaż przez 2-3 minuty, aż cebula zrobi się miękka.
- Dodaj na patelnię dynię, kurczaka, suszone grzyby oraz przecedzoną przez sitko wodę z namaczania grzybów.
- Dodaj kremówkę, puree z dyni (opcjonalnie) oraz sól i pieprz i gotuj na niedużym ogniu przez 30 minut. Jeśli sos robi się zbyt gęsty dodaj kilka łyżek wody lub bulionu.
- Podawaj z kaszą, makaronem lub ziemniakami z dodatkiem posiekanej natki pietruszki.
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!
Świetny jesienny przepis. Często do niego wracam.
Zamiast pieczarek dałam dodatkowe suszone grzyby, to był strzał w 10. Prosty przepis, a danie relewacyjne.