Kurczak z dynią i pieczarkami

Kurczak z dynią i pieczarkami to prosty i pyszny pomysł na obiad. Delikatne mięso kurczaka i słodka dynia tworzą zaskakująco pyszne połączenie z grzybowym aromatem, który pojawia się tu za sprawą pieczarek i suszonych grzybów.

Kurczak z dynią i pieczarkami – niepodziewanie pyszne połączenie

Jesień to czas, kiedy dania z dynią pojawiają się na moim stole na śniadanie, obiad, kolację i jeszcze na deser! Zupa dyniowa i ciasto dyniowe to potrawy, które przygotowuję średnio raz na tydzień w tym okresie.

W związku z tym, że jest takie natężenie dyni w moim menu, cały czas szukam nowych pomysłów na wykorzystanie tego pysznego warzywa (w rzeczywistości dynia to owoc, ale dla mnie pozostaje warzywem ;)).

Kurczak z dynią i pieczarkami to pomysł, który podpatrzyłam na stronie BBC Good Food. Łatwo dostępne i proste w przygotowaniu składniki połączone w jedno, pożywne danie, idealne na prosty obiad dla całej rodziny.

POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU

Najważniejsze składniki

Dynia

Kurczak z dynią i pieczarkami będzie pysznie smakować z każdą odmianą dyni. Do przygotowania tego dania możecie więc użyć dyni piżmowej, zwykłej, muscat czy hokkaido. Ja używam na zmianę dynię piżmową i hokkaido. Ta druga jest znacznie szybsza w obsłudze, bo nie wymaga obierania, a ponadto nadaje potrawie wyjątkowo intensywny, złoty kolor.

Pierś z kurczaka

Jak zawsze polecam Wam używać mięsa dobrej jakości. Ja najczęściej stawiam na kurczaka kukurydzianego lub zagrodowego. Różnicę w porównaniu ze “zwykłym” kurczakiem zauważycie już na etapie przygotowania – takie mięso ma bardziej zwartą konsystencję i podczas obróbki termicznej nie wycieka z niego tyle płynu.

Pieczarki

Do przygotowania kurczaka z dynią i pieczarkami możecie użyć zarówno jasnych, jak i brązowych pieczarek. Jasne są delikatniejsze i ich smak będzie mniej wyczuwalny w potrawie. Brązowe mają bardziej wyrazisty smak i z tego powodu zdecydowanie częściej pojawiają się w mojej kuchni, w tym jako dodatek do tej potrawy.

Kurczak z dynią i pieczarkami – z czym podawać?

Ten prosty obiad możecie podawać z dodatkiem kaszy (np. pęczak, gryczanej), makaronu (papardelle świetnie tu pasuje) albo ziemniaków.

Kurczak z dynią i z pieczarkami dobrze znosi podgrzewanie, więc to świetny pomysł na obiad na dwa dni.

Sprawdź też inne pomysły na prosty obiad:

Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym

Placki z cukinii z serem i boczkiem

Quesadilla z kurczakiem i warzywami

Klopsiki z indyka w sosie pomidorowym

Tortellini w sosie pomidorowym ze szpinakiem

Kurczak z dynią i pieczarkami

Kurczak z dynią i pieczarkami

Kurczak z dynią i pieczarkami to pomysł na prosty obiad. Delikatny kurczak, słodka dynia i aromatyczne grzyby to zaskakująco pyszne połączenie.
5 na 4 głosów
Drukuj Pin Oceń
Czas przygotowania: 50 min.
Porcje: 4 porcje

Składniki 

  • 600 g piersi z kurczaka
  • 250 g pieczarek (polecam brązowe)
  • 400 g dyni piżmowej
  • 1 duża cebula
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 20 g suszonych prawdziwków lub podgrzybków
  • sól, pieprz
  • 200 ml wody
  • posiekana natka pietruszki do podania
  • olej do smażenia
  • 1 łyżka puree z dyni opcjonalnie

Kroki

  • Przełóż suszone grzyby do miseczki i zalej je 200 ml wody. Odstaw na 60 minut.
  • Pieczarki opłucz, osusz delikatnie ręcznikiem papierowym i pokrój w plastry.
  • Dynię obierz ze skórki. Wykrój z niej gniazda nasienne i pokrój pozostały miąższ w kostkę.
  • Kurczaka oczyść i pokrój w kostkę.
  • Posiekaj cebulę w drobną kostkę.
  • Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki oleju. Wrzuć kurczaka, posyp solą i pieprzem i smaż przez 5-6 minut, aż zacznie się rumienić. Następnie zdejmij mięso z patelni i przełóż na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem.
  • Dolej nieco oleju na patelnię i wrzuć pieczarki oraz cebulę. Smaż przez 2-3 minuty, aż cebula zrobi się miękka.
  • Dodaj na patelnię dynię, kurczaka, suszone grzyby oraz przecedzoną przez sitko wodę z namaczania grzybów.
  • Dodaj kremówkę, puree z dyni (opcjonalnie) oraz sól i pieprz i gotuj na niedużym ogniu przez 30 minut. Jeśli sos robi się zbyt gęsty dodaj kilka łyżek wody lub bulionu.
  • Podawaj z kaszą, makaronem lub ziemniakami z dodatkiem posiekanej natki pietruszki.
Przygotowałeś/aś ten przepis?Oznacz @przepisynatalerzu or tag #przepisynatalerzu!
Posiłek: kolacja, obiad
Kuchnia: polska
Słowo kluczowe: dynia, dynia piżmowa, grzyby, kurczak, niedzielny obiad, obiad dla dwojga, obiad dla rodziny, obiad dla singla, obiad na dwa dni, obiad z kurczakiem, obiad z makaronem, pieczarki, pierś z kurczaka, potrawka z kurczaka, prosty obiad, prosty przepis, rodzinny obiad, tani obiad, zdrowa kolacja, zdrowe jedzenie, zdrowy obiad, zdrowy przepis

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!

Weź udział w dyskusji o przepisie

  1. Świetny jesienny przepis. Często do niego wracam.

  2. 5 gwiazdek
    Zamiast pieczarek dałam dodatkowe suszone grzyby, to był strzał w 10. Prosty przepis, a danie relewacyjne.

5 from 4 votes (3 ratings without comment)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020-2024. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl