Pierś z kurczaka w sosie bazyliowo-pomidorowym

Dziś proponuję Wam przepis na pierś z kurczaka w sosie bazyliowo-pomidorowym.

Jest bajecznie proste w przygotowaniu i nie wymaga użycia trudno dostępnych składników, więc świetnie sprawdzi się jako szybki obiad w ciągu tygodnia.

Pierś z kurczaka w sosie bazyliowo-pomidorowym – pomysł na szybki obiad

Pierś z kurczaka to wyjątkowo uniwersalny składnik. Można z nim zrobić prawie wszystko i jest duża szansa, że wyjdzie z tego smaczne danie.

Żeby jednak było naprawdę pyszne i pełnowartościowe, warto zadbać o to, by nasz kurczak pochodził ze sprawdzonej hodowli. Wybierając mięso na obiad zwróćcie uwagę, by była przy nim informacja, że kurczak jest z hodowli bez antybiotyków i GMO.

pierś z kurczaka w sosie

POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU

Z czym podawać?

Pierś z kurczaka w sosie bazyliowo-pomidorowym możecie podawać z makaronem (najlepiej długim i szerszym, jak tagliatelle czy papardelle), kaszą (świetnie sprawdzi się kuskus, bulgur czy kasza gryczana niepalona) lub ryżem (dowolny rodzaj).

Sprawdź też inne sprawdzone przepisy na szybki obiad:

Kurczak z harissą morelową i batatami

Minestrone – włoska zupa jarzynowa

Makaron z grzybami i szpinakiem

Kurczak w lekkim sosie bazyliowo-pomidorowym

Niebanalny pomysł na pozornie banalnego kurczaka.
Oceń jako pierwszy/a
Drukuj Pin Oceń
Czas przygotowania: 20 min.
Czas gotowania: 20 min.
Czas przygotowania: 40 min.
Porcje: 4 porcje

Składniki 

  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 pomidor malinowy duży
  • 200 ml bulionu drobiowego
  • ½ szklanki startego parmezanu
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • duża garść świeżej bazylii

Przyprawy

  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki

Kroki

  • Piersi z kurczaka przekrój na pół wzdłuż długości. Zbij wszystkie części tłuczkiem do mięsa, aby wyrównać ich grubość, a następnie dopraw solą, pieprzem słodką papryką.
  • Pomidora pokrój w kostkę, bazylię posiekaj.
  • Rozgrzej na patelni olej i półóż piersi. Obsmaż z każdej strony po 4-5 minut w zależności od grubości.
  • Przełóż kurczaka na talerz, a na patelnię wrzuć drobno posiekane cebulę i czosnek.
  • Gdy cebula się zeszkli, dodaj bulion śmietanę, pomidora i bazylię. Przykręć ogień na średni i gotuj ok. 6 minut.
  • Dodaj z powrotem kurczaka na patelnię i dorzuć parmezan. Duś ok. 3 minut.

Wskazówki

  • Zamiast parmezanu możesz użyć jakiegolwiek innego twardego włoskiego sera, np. Grana Padano.
  • Najlepiej smakuje podane z pełnoziarnistym tagliatelle.
Przygotowałeś/aś ten przepis?Oznacz @przepisynatalerzu or tag #przepisynatalerzu!
Posiłek: kolacja, obiad
Kuchnia: europejska
Słowo kluczowe: kurczak, pierś z kurczaka, szybki obiad, tani obiad

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020-2023. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl