Go Back Email Link
+ servings
Oceń jako pierwszy/a

Kurczak w lekkim sosie bazyliowo-pomidorowym

Niebanalny pomysł na pozornie banalnego kurczaka.
Porcje 4 porcje
Czas przygotowania 20 min.
Czas gotowania 20 min.
Całkowity czas przygotowania 40 min.

Składniki

  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 pomidor malinowy duży
  • 200 ml bulionu drobiowego
  • ½ szklanki startego parmezanu
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • duża garść świeżej bazylii

Przyprawy

  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki

Kroki

  • Piersi z kurczaka przekrój na pół wzdłuż długości. Zbij wszystkie części tłuczkiem do mięsa, aby wyrównać ich grubość, a następnie dopraw solą, pieprzem słodką papryką.
  • Pomidora pokrój w kostkę, bazylię posiekaj.
  • Rozgrzej na patelni olej i półóż piersi. Obsmaż z każdej strony po 4-5 minut w zależności od grubości.
  • Przełóż kurczaka na talerz, a na patelnię wrzuć drobno posiekane cebulę i czosnek.
  • Gdy cebula się zeszkli, dodaj bulion śmietanę, pomidora i bazylię. Przykręć ogień na średni i gotuj ok. 6 minut.
  • Dodaj z powrotem kurczaka na patelnię i dorzuć parmezan. Duś ok. 3 minut.

Rady

  • Zamiast parmezanu możesz użyć jakiegolwiek innego twardego włoskiego sera, np. Grana Padano.
  • Najlepiej smakuje podane z pełnoziarnistym tagliatelle.
Posiłek: kolacja, obiad
Kuchnia: europejska
Słowo kluczowe: kurczak, pierś z kurczaka, szybki obiad, tani obiad