Piersi z kurczaka przekrój na pół wzdłuż długości. Zbij wszystkie części tłuczkiem do mięsa, aby wyrównać ich grubość, a następnie dopraw solą, pieprzem słodką papryką.
Pomidora pokrój w kostkę, bazylię posiekaj.
Rozgrzej na patelni olej i półóż piersi. Obsmaż z każdej strony po 4-5 minut w zależności od grubości.
Przełóż kurczaka na talerz, a na patelnię wrzuć drobno posiekane cebulę i czosnek.
Gdy cebula się zeszkli, dodaj bulion śmietanę, pomidora i bazylię. Przykręć ogień na średni i gotuj ok. 6 minut.
Dodaj z powrotem kurczaka na patelnię i dorzuć parmezan. Duś ok. 3 minut.
Rady
Zamiast parmezanu możesz użyć jakiegolwiek innego twardego włoskiego sera, np. Grana Padano.
Najlepiej smakuje podane z pełnoziarnistym tagliatelle.