Ciasto dyniowe z kremem z serka śmietankowego to idealny jesienny wypiek.
To ciasto dyniowe jest puszyste, mocno dyniowe, z wyczuwalną nutą korzennych przypraw. Dodatek kremu z serka śmietankowego idealnie je uzupełnia.
Ciasto dyniowe z kremem z serka śmietankowego – na jego punkcie szaleją w USA
Jeśli oglądacie amerykańskie filmy i seriale, których akcja toczy się w okresie jesiennym, to na 99% bohaterowie choć raz wspomnieli o pumpkin spice.
Pumpkin spice to nic innego jak aromatyczna mieszanka korzennych przypraw wykorzystywana do potraw z udziałem dyni. Wśród jej składników można znaleźć:
- cynamon,
- gałkę muszkatołową,
- imbir,
- ziele angielskie
- goździki.
Gdy zaczyna się wrzesień, wszystko w kawiarniach i cukierniach dostaje przedrostek Pumpkin spice. Można kupić kawy z dodatkiem tej przyprawy, muffiny, babeczki i ciasta.
Jednym z najlepszych ciasta dyniowych, jakie jadłam, było ciasto w londyńskiej kawiarni w Notting Hill. Intensywnie pomarańczowy kolor, korzenny, ale nie przytłaczający smak i aksamitny, waniliowy krem przygotowany z serka śmietankowego. Do tego idealnie puszyste, no bajka!
POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
Krem z serka śmietankowego
To ciasto dyniowe z kremem z serka śmietankowego nie byłoby tak samo dobre bez aksamitnego kremu.
Do przygotowania kremu potrzebujemy tylko 4 składników:
- masła w temperaturze pokojowej,
- cukru pudru,
- ekstraktu waniliowego lub cukru z wanilią (nie wanilinowego!)
- i serka śmietankowego.
Może to być często wykorzystywany w wypiekach serek Philadelphia, ale ja przeważnie decyduję się na jego budżetowego, polskiego brata, czyli serek śmietankowy Twój Smak z Piątnicy. Jest o połowę tańszy, a konsystencja i smak taka sama jak w przypadku serka Philadelphia.
Jak przygotować puree z dyni?
Żeby przygotować to ciasto dyniowe z kremem z serka śmietankowego potrzebujemy również puree z dyni. Jego przygotowanie to nic trudnego, ale doliczcie dodatkowe 40-60 minut oczekiwania na pieczenie.
Dynię należy umyć, przekroić na pół i ułożyć skórą do góry na blasze do pieczenia, wyłożonej papierem do pieczenia. Tak przygotowaną dynię wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni w trybie góra-dół i pieczemy przez 40-60 minut (w zależności od wielkości dyni).
Po tym czasie wyjmujemy dynię z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia. Gdy będzie już chłodna, wyjmujemy łyżką miąższ ze skóry i przekładamy do na sito, by pozbyć się nadmiaru wody. Następnie przekładamy do blendera lub malaksera, kilka obrotów i puree gotowe!
Sprawdź też inne przepisy na dynię na słodko i wytrawnie:
Ciasto dyniowe z kremem z serka śmietankowego
Sprzęt
- Forma do pieczenia 20 x 30 cm
Składniki
Ciasto
- 250 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody
- ¼ łyżeczki soli
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka kardamonu
- 240 ml oleju roślinnego
- 4 jajka
- 250 g cukru brązowego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 420 g puree z dyni
Krem
- 250 g serka śmietankowego
- 100 g masła
- 100 g cukru pudru
- 20 g cukru z wanilią
Kroki
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- W dużej misie wymieszaj mokre składniki.240 ml oleju roślinnego, 4 jajka, 420 g puree z dyni, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- Następnie dodaj do nich suche składniki i przyprawy i krótko wymieszaj, aż powstanie jednolita masa.250 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, ½ łyżeczki sody, ¼ łyżeczki soli, 2 łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczka gałki muszkatołowej, 1 łyżeczka kardamonu, 250 g cukru brązowego
- Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Przelej do niej ciasto i wyrównaj silikonową szpatułką.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (góra-dół) i piecz przez 40 – 45 minut, do suchego patyczka.
- Gdy ciasto chwilę przestygnie przełóż je na kratkę do studzenia do całkowitego ochłodzenia.
- Gdy ciasto będzie już ostudzone, możesz przygotować krem. Wszystkie składniki umieść w mikserze i zmiksuj na gładką masę.250 g serka śmietankowego, 100 g masła, 100 g cukru pudru, 20 g cukru z wanilią
- Wysmaruj górę ciasta kremem i wstaw do lodówki na ok. 1 godzinę, żeby krem mógł stężeć.
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!
Moja córka jest fanką dyni, więc koniecznie muszę wypróbować przepis! Zwłaszcza, że odkąd mam robota ariete, to częściej przygotowuję sama różne wypieki.
Wyszło przepyszne! Polecam ☺️ Dziękuję za przepis!