Klopsiki z indyka w sosie pomidorowym – dziś mam dla Was niezawodny, prosty przepis na ten pyszny obiad. Za sprawą niestandardowych dodatków klopsiki są delikatne, mięciutkie, wyraziste i przepyszne!
Klopsiki z indyka – przepis Nigelli Lawson
Klopsiki z indyka w sosie pomidorowym to jeden z moich ulubionych tzw. comfort food, czyli takich dań, które sprawiają, że robi się nam ciepło w brzuchu i na serduchu. Lubię je robić w większej ilości, bo są świetne też na drugi dzień.
Klopsiki z indyka takim wydaniu przygotowuję od kilku lat. Przepis na nie znalazłam w jednej z książek prawdziwej królowej prostych przepisów, czyli Nigelli Lawson. „Kuchnia. Przepisy z serca domu”, bo o niej właśnie mowa, to jedna z moich ulubionych książek kucharskich na codzienne gotowanie. Jest pełna nieskomplikowanych, ale naprawdę pysznych przepisów.
Klopsiki inne niż wszystkie
Może zastanawiacie się, co jest takiego nietypowego w tym daniu, bo przecież klopsiki/pulpety to sprawa tak bardzo oczywista. Otóż pojawiają się tutaj przynajmniej 3 składniki, których nie spotkacie w tradycyjnych mięsnych kulkach, które wcześniej przygotowywały nasze mamy czy babcie.
Tymi nowymi składnikami są seler naciowy, sos Worcestershire oraz parmezan. To właśnie one stanowią o wyjątkowości i smaku tej potrawy, która może być uznawana za dość pospolitą.
Przekonacie się jednak, że dodatek puree z selera naciowego do mięsa dodaje indykowi soczystości.
Sos Worcestershire, który może do tej pory kojarzył Wam się wyłącznie z wołowiną (ewentualnie wieprzowiną), i aromatyczny parmezan odpowiadają zaś za intensywny smak, który uwielbia cała moja rodzina.
Klopsiki z indyka – idealny obiad na dwa dni i do mrożenia
Klopsiki z indyka w sosie pomidorowym to idealna potrawa do przygotowania w większej ilości i późniejszego zamrożenia.
Porcja podana niżej, czyli przygotowana z 500 g mielonego mięsa z indyka, to moja porcja bazowa. Najczęściej jednak kupuję 1,5-2 kg mięsa i uruchamiam produkcję hurtową, która później czeka na swój moment w zamrażarce.
Z czym podawać klopsiki?
Klopsiki z indyka w sosie pomidorowym najbardziej lubię podawać z makaronem – świetnie pasuje tu penne, orzo czy linguine.
Jeśli jednak nie przepadacie za makaronem, nie macie go akurat w szafce, czy po prostu potrzebujecie urozmaicenia, to danie wyśmienicie smakuje również z kaszą lub ryżem.
Sprawdź też inne sprawdzone pomysły na obiad:
Zupa tajska z kurczakiem i makaronem ryżowym
Meksykańskie tacos z mięsem mielonym
Klopsiki z indyka w sosie pomidorowym
Składniki
- 500 g mielonego mięsa z indyka
- 400 g krojonych pomidorów
- 400 ml passaty pomidorowej
- 1 duża cebula
- 4 łodygi selera naciowego
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- 60 g startego parmezanu
- 3 łyżeczki sosu Worcestershire
- 3 łyżeczki suszonego tymianku
- 3 łyżeczki suszonego oregano
- 2 łyżeczki suszonej bazylii
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- sól, pieprz
- 800 ml wody
Kroki
- Cebulę i łodygi selera naciowego zblenduj na jednolitą masę.
- Do miski przełóż 3 łyżki masy cebulowo-selerowej. Dodaj mięso z indyka, jajko, bułkę tartą, sos Worcestershire, parmezan, po łyżeczce oregano i tymianku oraz sól i pieprz. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki.
- W wysokim garnku rozgrzej łyżkę oleju słonecznikowego i przełóż do niego pozostałą część zblendowanych warzyw. Zmniejsz ogień do minimum i duś ok. 3 minut.
- Dodaj krojone pomidory i passatę pomidorową, 800 ml wody, bazylię oraz pozostałą część oregano i tymianku i doprowadź do wrzenia.
- W międzyczasie uformuj klopsiki – z podanego przepisu wychodzi mi średnio 25-28 sztuk.
- Dodaj klopsiki do gotującego się sosu jeden po drugim. Zamieszaj ostrożnie i gotuj przez 35-40 minut.
Wskazówki
- Staraj się dość szybko wymieszać masę na klopsiki. Zbyt długie mieszanie powoduje, że klopsiki będą twarde.
- Jeśli nie masz parmezanu, użyj innego twardego, dojrzewającego sera.
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie!
Wyszły pyszne, lekkie, mięciutkie i soczyste!
Bardzo się cieszę! Smacznego 🙂 Pozdrawiam, Aga.
Hej,
A mrozisz klopsiki osobno, czy poporcjowane wraz z sosem? Jak długo powinny wytrzymać? 🙂
Cześć Aniu, mrożę klopsiki razem z sosem i staram się je zjeść w ciągu maks. 3 miesięcy od zamrożenia 🙂 Pozdrawiam!