Klopsiki z indyka w sosie pomidorowym – najlepsze

Klopsiki z indyka w sosie pomidorowym – dziś mam dla Was niezawodny, prosty przepis na ten pyszny obiad. Za sprawą niestandardowych dodatków klopsiki są delikatne, mięciutkie, wyraziste i przepyszne!

Klopsiki z indyka – przepis Nigelli Lawson

Klopsiki z indyka w sosie pomidorowym to jeden z moich ulubionych tzw. comfort food, czyli takich dań, które sprawiają, że robi się nam ciepło w brzuchu i na serduchu. Lubię je robić w większej ilości, bo są świetne też na drugi dzień.

Klopsiki z indyka takim wydaniu przygotowuję od kilku lat. Przepis na nie znalazłam w jednej z książek prawdziwej królowej prostych przepisów, czyli Nigelli Lawson. „Kuchnia. Przepisy z serca domu”, bo o niej właśnie mowa, to jedna z moich ulubionych książek kucharskich na codzienne gotowanie. Jest pełna nieskomplikowanych, ale naprawdę pysznych przepisów.

Klopsiki z indyka w sosie pomidorowym

Klopsiki inne niż wszystkie

Może zastanawiacie się, co jest takiego nietypowego w tym daniu, bo przecież klopsiki/pulpety to sprawa tak bardzo oczywista. Otóż pojawiają się tutaj przynajmniej 3 składniki, których nie spotkacie w tradycyjnych mięsnych kulkach, które wcześniej przygotowywały nasze mamy czy babcie.

Tymi nowymi składnikami są seler naciowy, sos Worcestershire oraz parmezan. To właśnie one stanowią o wyjątkowości i smaku tej potrawy, która może być uznawana za dość pospolitą.

Przekonacie się jednak, że dodatek puree z selera naciowego do mięsa dodaje indykowi soczystości.

Sos Worcestershire, który może do tej pory kojarzył Wam się wyłącznie z wołowiną (ewentualnie wieprzowiną), i aromatyczny parmezan odpowiadają zaś za intensywny smak, który uwielbia cała moja rodzina.

Klopsiki z indyka – idealny obiad na dwa dni i do mrożenia

Klopsiki z indyka w sosie pomidorowym to idealna potrawa do przygotowania w większej ilości i późniejszego zamrożenia.

Porcja podana niżej, czyli przygotowana z 500 g mielonego mięsa z indyka, to moja porcja bazowa. Najczęściej jednak kupuję 1,5-2 kg mięsa i uruchamiam produkcję hurtową, która później czeka na swój moment w zamrażarce.

Z czym podawać klopsiki?

Klopsiki z indyka w sosie pomidorowym najbardziej lubię podawać z makaronem – świetnie pasuje tu penne, orzo czy linguine.

Jeśli jednak nie przepadacie za makaronem, nie macie go akurat w szafce, czy po prostu potrzebujecie urozmaicenia, to danie wyśmienicie smakuje również z kaszą lub ryżem.

Klopsiki z indyka w sosie pomidorowym

Sprawdź też inne sprawdzone pomysły na obiad:

Zupa tajska z kurczakiem i makaronem ryżowym

Lasagne bolognese

Pomidorowe risotto

Meksykańskie tacos z mięsem mielonym

Klopsiki z indyka w sosie pomidorowym

Klopsiki z indyka w sosie pomidorowym

Klopsiki z indyka w sosie pomidorowym to idealny pomysł na obiad dla całej rodziny. Proste w przygotowaniu, a smakują fantastycznie!
5 na 4 głosów
Drukuj Pin Oceń
Czas przygotowania: 1 hour
Porcje: 4 porcje

Składniki 

  • 500 g mielonego mięsa z indyka
  • 400 g krojonych pomidorów
  • 400 ml passaty pomidorowej
  • 1 duża cebula
  • 4 łodygi selera naciowego
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 60 g startego parmezanu
  • 3 łyżeczki sosu Worcestershire
  • 3 łyżeczki suszonego tymianku
  • 3 łyżeczki suszonego oregano
  • 2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • sól, pieprz
  • 800 ml wody

Kroki

  • Cebulę i łodygi selera naciowego zblenduj na jednolitą masę.
  • Do miski przełóż 3 łyżki masy cebulowo-selerowej. Dodaj mięso z indyka, jajko, bułkę tartą, sos Worcestershire, parmezan, po łyżeczce oregano i tymianku oraz sól i pieprz. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki.
  • W wysokim garnku rozgrzej łyżkę oleju słonecznikowego i przełóż do niego pozostałą część zblendowanych warzyw. Zmniejsz ogień do minimum i duś ok. 3 minut.
  • Dodaj krojone pomidory i passatę pomidorową, 800 ml wody, bazylię oraz pozostałą część oregano i tymianku i doprowadź do wrzenia.
  • W międzyczasie uformuj klopsiki – z podanego przepisu wychodzi mi średnio 25-28 sztuk.
  • Dodaj klopsiki do gotującego się sosu jeden po drugim. Zamieszaj ostrożnie i gotuj przez 35-40 minut.

Wskazówki

  • Staraj się dość szybko wymieszać masę na klopsiki. Zbyt długie mieszanie powoduje, że klopsiki będą twarde.
  • Jeśli nie masz parmezanu, użyj innego twardego, dojrzewającego sera.
Przygotowałeś/aś ten przepis?Oznacz @przepisynatalerzu or tag #przepisynatalerzu!
Posiłek: obiad
Kuchnia: europejska
Słowo kluczowe: fit obiad, fit przepis, indyk, klopsiki, obiad dla rodziny, obiad jednogarnkowy, obiad na dwa dni, pomidory, pomysł na letni obiad, prosty przepis, pulpety, pulpety z indyka, sos pomidorowy, tani obiad, zdrowy obiad, zdrowy przepis

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie!

Weź udział w dyskusji o przepisie

  1. 5 stars
    Wyszły pyszne, lekkie, mięciutkie i soczyste!

    1. Agnieszka Author says:

      Bardzo się cieszę! Smacznego 🙂 Pozdrawiam, Aga.

  2. Hej,

    A mrozisz klopsiki osobno, czy poporcjowane wraz z sosem? Jak długo powinny wytrzymać? 🙂

    1. Aga Author says:

      Cześć Aniu, mrożę klopsiki razem z sosem i staram się je zjeść w ciągu maks. 3 miesięcy od zamrożenia 🙂 Pozdrawiam!

5 from 4 votes (3 ratings without comment)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020-2024. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl