Szakszuka z bobem i kurkami

Sezonowa szakszuka z bobem i kurkami to fantastyczny pomysł na śniadanie wysokobiałkowe. Nasze zielone dobro narodowe idealnie komponuje się z pysznymi, aromatycznymi kurkami i jajkami z płynnym żółtkiem.

Szakszuka z bobem i kurkami – pomysł na wysokobiałkowe śniadanie

Podejrzewam, że kulinarni puryści zaraz mnie dopadną za nazwanie tego dania szakszuką, ale trudno. Ten żółto-zielony misz-masz z patelni jest po prostu przepyszny i to jest rzecz, której nikt nie zaprzeczy!

Ta letnia szakszuka na pewno posmakuje wszystkim tym, którzy dbają o wysokie spożycie białka. Proteiny zawarte w bobie i jajkach dają niezłego porannego kopa energetycznego!

Szakszuka z bobem i kurkami

SPOTKAJMY SIĘ NA INSTAGRAMIE @PRZEPISYNATALERZU

Jajka sadzone z bobem i kurkami – wskazówki

  1. Nie rozgotuj bobu – młody bób wystarczy gotować 3-4 minuty. Dzięki temu zachowa moc wartości odżywczych, smak i piękny zielony kolor.
  2. Pamiętaj o dokładnym umyciu kurek. Jak to zrobić? Żeby oczyścić kurki, przełóż je do miski, i posyp solą – ja najczęściej wsypuję 1 łyżkę na 200 g grzybów. Następnie zalej je wrzątkiem i dobrze przemieszaj. by ziemia, piach i brud opadły na dno. Odcedź kurki łyżką cedzakową. Jeśli widzisz, że grzyby są nadal brudne, możesz powtórzyć ten proces jeszcze 2-3 razy.
  3. Wybieraj jaja „zerówki”.
  4. Nie zapomnij o zieleninie – im więcej kopru i szczypioru, tym lepiej!
Szakszuka z bobem i kurkami

Sprawdź też inne przepisy na zdrowe śniadanie:

Gofry – chrupiące i puszyste

Puszyste placki z ricottą

Jajka sadzone w gniazdach z cukinii

Prosta pasta jajeczna

Puszysty omlet z serem camembert

Szakszuka z bobem i kurkami

Szakszuka z bobem i kurkami

Szakszuka z bobem i kurkami to przepyszne, wysokobiałkowe śniadanie.
Oceń jako pierwszy/a
Drukuj Pin Oceń
Czas przygotowania: 20 min.
Czas przygotowania: 20 min.
Porcje: 2 porcje

Składniki 

  • 250 g bobu
  • 150 g kurek
  • 4 jajka
  • 2 dymki posiekane
  • 1 pęczek koperku posiekany
  • masło klarowane do smażenia
  • sól, świeżo zmielony pieprz

Dodatkowo:

  • jogurt grecki
  • pieczywo

Kroki

  • Kurki oczyść i osusz (instrukcja czyszczenia w tekście powyżej).
    150 g kurek
  • Bób gotuj 4-5 minut w osolonej wodzie. Odcedź i przepłucz lodowatą wodą. Obierz ze skórek.
    250 g bobu
  • Na patelni rozgrzej masło klarowane, dodaj kurki i smaż przez 3 minuty.
    masło klarowane
  • Dodaj dymkę, bób i koper. Smaż przez kolejne 3 minuty, dopraw solą i pieprzem.
    2 dymki, 1 pęczek koperku, sól, świeżo zmielony pieprz
  • Wbij jajka, przykryj patelnię i smaż, aż białko się zetnie a żółtko pozostanie płynne.
    4 jajka
  • Podawaj na jogurcie z chrupiącą bagietką.
    jogurt grecki, pieczywo
Przygotowałeś/aś ten przepis?Oznacz @przepisynatalerzu or tag #przepisynatalerzu!
Posiłek: brunch, śniadanie
Kuchnia: polska
Słowo kluczowe: bób, jaja, jajka, jajka sadzone, kurki, szakszuka

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej i oceń przepis, klikając w gwiazdki. Pamiętaj też, by oznaczyć @przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020-2025. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl