Sezonowa szakszuka z bobem i kurkami to fantastyczny pomysł na śniadanie wysokobiałkowe. Nasze zielone dobro narodowe idealnie komponuje się z pysznymi, aromatycznymi kurkami i jajkami z płynnym żółtkiem.
Szakszuka z bobem i kurkami – pomysł na wysokobiałkowe śniadanie
Podejrzewam, że kulinarni puryści zaraz mnie dopadną za nazwanie tego dania szakszuką, ale trudno. Ten żółto-zielony misz-masz z patelni jest po prostu przepyszny i to jest rzecz, której nikt nie zaprzeczy!
Ta letnia szakszuka na pewno posmakuje wszystkim tym, którzy dbają o wysokie spożycie białka. Proteiny zawarte w bobie i jajkach dają niezłego porannego kopa energetycznego!

SPOTKAJMY SIĘ NA INSTAGRAMIE @PRZEPISYNATALERZU
Jajka sadzone z bobem i kurkami – wskazówki
- Nie rozgotuj bobu – młody bób wystarczy gotować 3-4 minuty. Dzięki temu zachowa moc wartości odżywczych, smak i piękny zielony kolor.
- Pamiętaj o dokładnym umyciu kurek. Jak to zrobić? Żeby oczyścić kurki, przełóż je do miski, i posyp solą – ja najczęściej wsypuję 1 łyżkę na 200 g grzybów. Następnie zalej je wrzątkiem i dobrze przemieszaj. by ziemia, piach i brud opadły na dno. Odcedź kurki łyżką cedzakową. Jeśli widzisz, że grzyby są nadal brudne, możesz powtórzyć ten proces jeszcze 2-3 razy.
- Wybieraj jaja „zerówki”.
- Nie zapomnij o zieleninie – im więcej kopru i szczypioru, tym lepiej!

Sprawdź też inne przepisy na zdrowe śniadanie:
Jajka sadzone w gniazdach z cukinii
Puszysty omlet z serem camembert

Szakszuka z bobem i kurkami
Składniki
- 250 g bobu
- 150 g kurek
- 4 jajka
- 2 dymki posiekane
- 1 pęczek koperku posiekany
- masło klarowane do smażenia
- sól, świeżo zmielony pieprz
Dodatkowo:
- jogurt grecki
- pieczywo
Kroki
- Kurki oczyść i osusz (instrukcja czyszczenia w tekście powyżej).150 g kurek
- Bób gotuj 4-5 minut w osolonej wodzie. Odcedź i przepłucz lodowatą wodą. Obierz ze skórek.250 g bobu
- Na patelni rozgrzej masło klarowane, dodaj kurki i smaż przez 3 minuty.masło klarowane
- Dodaj dymkę, bób i koper. Smaż przez kolejne 3 minuty, dopraw solą i pieprzem.2 dymki, 1 pęczek koperku, sól, świeżo zmielony pieprz
- Wbij jajka, przykryj patelnię i smaż, aż białko się zetnie a żółtko pozostanie płynne.4 jajka
- Podawaj na jogurcie z chrupiącą bagietką.jogurt grecki, pieczywo
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej i oceń przepis, klikając w gwiazdki. Pamiętaj też, by oznaczyć @przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!