Cofnij Email Link
+ servings
Oceń jako pierwszy/a

Szakszuka z bobem i kurkami

Szakszuka z bobem i kurkami to przepyszne, wysokobiałkowe śniadanie.
Servings 2 porcje
Czas przygotowania 20 min.
Całkowity czas przygotowania 20 min.

Składniki

  • 250 g bobu
  • 150 g kurek
  • 4 jajka
  • 2 dymki posiekane
  • 1 pęczek koperku posiekany
  • masło klarowane do smażenia
  • sól, świeżo zmielony pieprz

Dodatkowo:

  • jogurt grecki
  • pieczywo

Kroki

  • Kurki oczyść i osusz (instrukcja czyszczenia w tekście powyżej).
    150 g kurek
  • Bób gotuj 4-5 minut w osolonej wodzie. Odcedź i przepłucz lodowatą wodą. Obierz ze skórek.
    250 g bobu
  • Na patelni rozgrzej masło klarowane, dodaj kurki i smaż przez 3 minuty.
    masło klarowane
  • Dodaj dymkę, bób i koper. Smaż przez kolejne 3 minuty, dopraw solą i pieprzem.
    2 dymki, 1 pęczek koperku, sól, świeżo zmielony pieprz
  • Wbij jajka, przykryj patelnię i smaż, aż białko się zetnie a żółtko pozostanie płynne.
    4 jajka
  • Podawaj na jogurcie z chrupiącą bagietką.
    jogurt grecki, pieczywo
Posiłek: brunch, śniadanie
Kuchnia: polska
Słowo kluczowe: bób, jaja, jajka, jajka sadzone, kurki, szakszuka