Tarta ze szparagami i ciasta filo to idealny pomysł na pożywne, wiosenne śniadanie czy pyszną kolację. Delikatne i kruche ciasto filo gwarantuje wyjątkowe chrupnięcie, szparagi jak zawsze zachwycają swoim smakiem, a nadzienie może Was zaskoczyć!

Wiosenna tarta ze szparagami z ciasta filo
Szparagi mogę jeść na okrągło, dlatego zawsze szukam nowych pomysłów, by je wykorzystać. Pojawiają się w obiadach – z makaronami, stekami, w zapiekankach. Nie może ich też zabraknąć na śniadanie z jajkami czy frittatami. Dziś mam dla Was propozycję, która świetnie sprawdzi się właściwie o każdej porze dnia.
Ta szybka tarta ze szparagami z ciasta filo to mój absolutny hit tej wiosny. Jest po prostu przepyszna z tym cudowny chrupnięciem, które daje warstwowe ciasto filo, i wyjątkowym nadzieniem serowym. Może Was zaskoczyć rodzaj użytego tu sera – bazą jest bowiem serek wiejski! Jest zdrowy, sycący i świetnie sprawdza się podczas zapiekania. Ostrości dodaje mu cheddar (można użyć też parmezanu albo pecorino).

Szybka tarta ze ciasto filo ze szparagami – składniki
Do przygotowania tej pysznej tarty będziecie potrzebować:
- ciasto filo – gotowe ciasto coraz częściej można znaleźć nie tylko w sklepach z produktami kuchni tureckiej, ale też w hipermarketach i dyskontach
- zielone szparagi – wybierajcie łodygi o świeżym, soczystym kolorze i zamkniętych główkach
- serek wiejski – wysokobiałkowy, bez laktozy – każdy będzie ok
- ser cheddar – doda ostrości nadzieniu
- pomidory koktajlowe – nie zamieniaj ich na tradycyjne, duże pomidory, bo tarta popłynie
- czerwona cebula – dla karmelizowanej słodyczy
- sezam – dla ekstra chrupnięcia

Sprawdź też inne przepisy na dania ze szparagami:
Sałatka ze szparagami, młodymi ziemniakami i jajkiem
Makaron ze szparagami i łososiem w sosie cytrynowym
Wiosenne grzanki ze szparagami i burratą
Makaron ze szparagami i kurczakiem w sosie cytrynowym
Pieczony omlet ze szparagami i łososiem wędzonym
Makaron ze szparagami, kurczakiem i suszonymi pomidorami

Tarta ze szparagami z ciasta filo
Sprzęt
- 1 Forma do pieczenia o wymiarach 30 x 20 cm
Składniki
- 7 płatów ciasta filo
- 300 g szparagów
- 8 pomidorów koktajlowych
- 200 g serka wiejskiego
- 70 g sera cheddar startego
- 2 łyżeczki prażonych ziaren sezamu
- oliwa
- świeżo zmielony czarny pieprz
- ¼ czerwonej cebuli
Kroki
- Szparagi pozbaw stwardniałych końcówek.300 g szparagów
- Pomidorki przekrój na pół. Cebulę pokrój w cienkie plastry.8 pomidorów koktajlowych, ¼ czerwonej cebuli
- Serek wiejski wymieszaj ze startym serem cheddar i dopraw świeżo zmielonym pieprzem.200 g serka wiejskiego, 70 g sera cheddar, świeżo zmielony czarny pieprz
- Ułóż płat ciasta filo w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj oliwą. Powtórz krok z każdym kolejnym płatem.7 płatów ciasta filo, oliwa
- Na cieście rozsmaruj masę serową, ułóż szparagi, pomidorki i cebulę. Polej 1 łyżką oliwy i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 °C i piecz 30 minut.2 łyżeczki prażonych ziaren sezamu
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej i oceń przepis, klikając w gwiazdki. Pamiętaj też, by oznaczyć @przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!