Dyniowe kopytka w sosie parmezanowo-dyniowym

Wasze ulubione dyniowe kopytka teraz w wersji premium, czyli w sosie parmezanowo-dyniowym. Totalnie kremowe, słodko-słone dzięki aromatowi sera, i po prostu przepyszne! Te dyniowe kluseczki to idealny jesienny comfort food.

Szybkie dyniowe kopytka w sosie parmezanowo-dyniowym

Dyniowe kopytka (lub dyniowe gnocchi) to jeden z moich ulubionych jesiennych obiadów. Pyszne, mięciutkie i rozgrzewające.

W moim przepisie na te dyniowe kluseczki znajdziecie połączenie puree z dyni (u mnie najczęściej z dyni hokkaido) i ugotowanych ziemniaków. Dzięki dodatkowi kartofli, możemy ograniczyć udział mąki, co sprawia, że kluseczki są miękkie i puszyste.

Dyniowe kopytka w sosie parmezanowo-dyniowym

OBSERWUJ NA INSTAGRAMIE @PRZEPISYNATALERZU

Dyniowe kluseczki – pomysł na rozgrzewający obiad

Sycący i rozgrzewający obiad wcale nie musi być z mięsem w roli głównej. Te dyniowe kopytka w sosie parmezanowo-dyniowym są na to dowodem. Same kluseczki są pożywne, ale dodatek sosu sprawia, że nawet największe głodomory będą usatysfakcjonowane.

Kluczem do sukcesu sosu parmezanowo-dyniowego jest idealny balans między słodkim i wytrawnym smakiem. Odpowiednie proporcje między słodką dynią, a słonym smakiem, który zapewnia cebula szalotka i aromatyczny parmezan sprawiają, że sos jest naprawdę przepyszny.

Dyniowe kopytka w sosie parmezanowo-dyniowym

Dyniowe kopytka – wskazówki

Dyniowe kopytka w sosie parmezanowo-dyniowym to jeden z prostszych obiadów, jakie można przygotować. Zostawiam Wam jednak kilka wskazówek, co zrobić, by te dyniowe kluseczki wyszły za każdym razem idealnie:

  • Nie dodawaj za dużo mąki do ciasta, bo kopytka będą twarde i gumowe. Ciasto jest klejące, ale pomóż sobie dopiero podsypując obficie deskę do formowania kluszeczek.
  • Dobrze odciśnij puree z dyni, by miało w sobie jak najmniej płynu. Możesz też użyć puree z mięsistej dyni, jak np. hokkaido czy muscat.
  • Nie żałuj sera, a już na pewno go nie pomijaj – bez parmezanu sos będzie bez wyrazu.
Dyniowe kopytka w sosie parmezanowo-dyniowym
Dyniowe kopytka w sosie parmezanowo-dyniowym

Sprawdź też inne pomysły na obiad z dynią:

Kurczak z dynią i pieczarkami

Makaron z sosem dyniowym

Zupa dyniowa

Curry z dynią i soczewicą

Kurczak korma z dynią

Dyniowe kopytka w sosie parmezanowo-dyniowym

Dyniowe kopytka w sosie parmezanowo-dyniowym

Te pyszne dyniowe kluseczki to pyszny pomysł na obiad bez mięsa i idealny jesienny comfort food.
Oceń jako pierwszy/a
Drukuj Pin Oceń
Czas przygotowania: 30 min.
Porcje: 4 porcje

Składniki 

Sos dyniowo-parmezanowy

  • 3 szalotki
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki puree z dyni
  • 300 ml śmietany 30%
  • 70 g parmezanu
  • sól, świeżo zmielony pieprz

Kroki

  • Przygotuj kopytka z przepisu na dyniowe kopytka.
    1 porcja dyniowych kopytek
  • Przygotuj sos. Na patelni rozgrzej masło. Dodaj posiekaną szalotkę i zeszklij.
    3 szalotki, 1 łyżka masła
  • Dodaj śmietanę, puree z dyni i gotuj przez 2-3 minuty. 
    2 łyżki puree z dyni, 300 ml śmietany 30%
  • Dodaj starty parmezan i dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem.
    70 g parmezanu, sól, świeżo zmielony pieprz
  • Kluseczki zanurz w sosie i podawaj od razu.
Przygotowałeś/aś ten przepis?Oznacz @przepisynatalerzu or tag #przepisynatalerzu!
Posiłek: obiad
Kuchnia: polska
Słowo kluczowe: dynia, dyniowe gnocchi, dyniowe kopytka, kluski, kopytka, obiad bez mięsa, obiad wegetariański, parmezan, puree z dyni, sos dyniowy, tani obiad

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej i oceń przepis, klikając w gwiazdki. Pamiętaj też, by oznaczyć @przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020-2024. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl