Go Back Email Link
+ servings
Oceń jako pierwszy/a

Dyniowe kopytka w sosie parmezanowo-dyniowym

Te pyszne dyniowe kluseczki to pyszny pomysł na obiad bez mięsa i idealny jesienny comfort food.
Porcje 4 porcje
Całkowity czas przygotowania 30 min.

Składniki

Sos dyniowo-parmezanowy

  • 3 szalotki
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki puree z dyni
  • 300 ml śmietany 30%
  • 70 g parmezanu
  • sól, świeżo zmielony pieprz

Kroki

  • Przygotuj kopytka z przepisu na dyniowe kopytka.
    1 porcja dyniowych kopytek
  • Przygotuj sos. Na patelni rozgrzej masło. Dodaj posiekaną szalotkę i zeszklij.
    3 szalotki, 1 łyżka masła
  • Dodaj śmietanę, puree z dyni i gotuj przez 2-3 minuty. 
    2 łyżki puree z dyni, 300 ml śmietany 30%
  • Dodaj starty parmezan i dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem.
    70 g parmezanu, sól, świeżo zmielony pieprz
  • Kluseczki zanurz w sosie i podawaj od razu.
Posiłek: obiad
Kuchnia: polska
Słowo kluczowe: dynia, dyniowe gnocchi, dyniowe kopytka, kluski, kopytka, obiad bez mięsa, obiad wegetariański, parmezan, puree z dyni, sos dyniowy, tani obiad