Jeśli kochasz ziemniaczki, ale brakuje Ci już pomysłów na ich przygotowanie, to ta tarta z gniecionymi ziemniakami i porem jest idealnym przepisem dla Ciebie. To świetny pomysł na obiad bez mięsa lub na pożywną kolację.
Pyszna tarta z gniecionymi ziemniakami i porem
Czy to zapiekanka? Czy to quiche? Jakkolwiek by tego wypieku nie nazwać, ta pyszna tarta z gniecionymi ziemniakami i porem to totalne niebo w gębie! Zamiast klasycznego kruchego spodu mamy tutaj gotowane ziemniaki, które sprawiają, że ten wypiek ma wyjątkowy smak i jest bardzo pożywny.
Ziemniaki możecie ugotować specjalnie do tarty, ale możecie też wykorzystać te, które zostały Wam po wczorajszym obiedzie. Idealny pomysł zero waste!
OBSERWUJ NA INSTAGRAMIE @PRZEPISYNATALERZU
Prosty pomysł na obiad bez mięsa
Tarta z gniecionymi ziemniakami i porem to świetny pomysł na obiad czy kolację. Możesz ją też spakować do lunchboxa i zabrać do pracy czy szkoły.
Lepiej smakuje na zimno czy na ciepło? Najbardziej lubię ją podgrzaną, najlepiej na patelni dla dodania chrupkości ziemniaczanej warstwie.
Tarta z gniecionymi ziemniakami i porem – wskazówki
Przy tej tarcie naprawdę ciężko coś zepsuć, ale zostawiam Wam kilka wskazówek co zrobić, by wyszła najlepiej z możliwych:
- Wybieraj najbardziej mączyste ziemniaki: kartofle z najwyższą zawartością skrobi, czyli typu C, stworzą najlepszy spód do tarty.
- Wykorzystaj tylko białą część pora: zieloną odkrój i włóż do zamrażarki – będzie idealna do przygotowania, np. bulionu.
- Podpiecz spód przed dodaniem farszu – nabierze w ten sposób lepszej konsystencji, a nie będzie służył tylko jako gąbka do nadzienia.
- Białe wino świetnie podbija smak porów, ale jeżeli unikasz alkoholu, zastąp je bulionem warzywnym.
Sprawdź też inne pomysły na obiad bez mięsa:
Placki z cukinii z sosem jogurtowym
Kremowy makaron z pieczarkami i porem
Leniwe z karmelizowanymi śliwkami i masłem kardamonowym
Tarta z gniecionymi ziemniakami i porem
Składniki
- 900 g ziemniaków
- 3 pory
- 1 łyżka masła
- ¼ szklanki białego wina
- 2 łyżeczki tymianku
- 3 jaja
- 200 ml śmietany 30%
- 70 g sera cheddar
- sól, świeżo zmielony pieprz
Dodatkowo
- koperek do posypania
Kroki
- Ziemniaki obierz (w przypadku młodych zostaw skórkę, tylko umyj) i ugotuj w całości. Odcedź i odparuj.
- Przełóż je do okrągłej formy (najlepiej z wyższym rantem), rozgnieć słoikiem albo szklanką i podpiecz przez 15 minut w 200 stopniach.
- W międzyczasie przygotuj nadzienie. Białe i jasnozielone części pora pokrój w cienkie plastry.
- W garnku lub na głębokiej patelni rozgrzej masło i przełóż pora. Dopraw solą, pieprzem i tymiankiem. Smaż przez 10 minut. Dodaj wino i gotuj jeszcze 5 minut.
- W misce przygotuj masę jajeczną – wymieszaj jajka, śmietanę i starty ser. Dopraw solą i pieprzem.
- Wyjmij podpieczony spód z piekarnika, przełóż pory i dodaj masę jajeczną.
- Wstaw do piekarnika i piecz przez 40-50 minut w 190 stopniach. Podawaj posypane obficie siekanym koperkiem.
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej i oceń przepis, klikając w gwiazdki. Pamiętaj też, by oznaczyć @przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!