Galette z pomidorami i ziołowym twarogiem

Galette z pomidorami i ziołowym twarogiem to pyszny i pięknie wyglądający niezawodny pomysł na śniadanie czy lunch do pracy lub szkoły.

Ta prosta, ale niezwykle aromatyczna rustykalna tarta jest pełna cudownych, słodkich, zapiekanych pomidorów, które uzupełnia wyrazisty smak ziołowego twarogu.

Galette z pomidorami i ziołowym twarogiem. Pyszna wytrawna tarta z pomidorami

W sezonie, gdy pomidory są słodziutkie i soczyste, grzechem byłoby nie zrobić tej boskiej tarty.

Galette z pomidorami i ziołowym twarogiem to absolutny hit. Będzie idealna na szybkie śniadanie, można ją włożyć do lunchboxa i zabrać do pracy czy szkoły, albo spałaszować na kolację.

Przygotujcie ją też na kolację ze znajomymi czy na letni piknik – jestem pewna, że zniknie jako jedna z pierwszych!

Galette z pomidorami i ziołowym twarogiem

POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU

Galette z pomidorami. Jak zrobić idealne ciasto kruche?

Galette z pomidorami i ziołowym twarogiem możesz przygotować z gotowym spodem, jeśli jesteś w niedoczasie. Jednak szczerze polecam samodzielne przygotowanie ciasta kruchego. To naprawdę proste, jeśli będziesz pamiętać o tych wskazówkach:

Kruche lubi chłód. Masło, które dodajesz do ciasta, powinno być prosto z lodówki, woda lodowata, a Twoje ręce zimne. Po wyrobieniu siup do lodówki (albo nawet zamrażarki) i schładzamy.

Krótkie wyrabianie. Żeby ciasto wyszło idealnie kruche, a nie gumowate, należy jak najkrócej z nim pracować. Dzięki temu po pierwsze – ciasto nie ociepli się, po drugie – w cieście nie zdąży wytworzyć się gluten.

Galette z pomidorami i ziołowym twarogiem

Rustykalna tarta z pomidorami na pełnoziarnistym spodzie

Staram się, by przepisy, które znajdziecie na blogu, były nie tylko smaczne, ale też jak najzdrowsze i najbardziej odżywcze. Dlatego w tym galette z pomidorami proponuję Wam przygotowanie ciasta na bazie mąki pełnoziarnistej.

Na zdjęciach widzicie spód przygotowany w 100% z mąki orkiszowej typ 2000. Używam jej wymiennie z mąką razową typ 720 lub mąką pszenną pełnoziarnistą typ 1850/2000.

Kruche ciasto zrobione z pełnoziarnistej mąki jest bardziej wyraziste w smaku, a dodatkowo dostarczy więcej błonnika, dzięki czemu na dłużej będziecie najedzeni.

Galette z pomidorami i ziołowym twarogiem

Sprawdź też inne pomysły na zdrowy lunchbox:

Tortilla z szynką, awokado i pomidorem

Pasta z makreli wędzonej

Placki z cukinii z serem i boczkiem

Tarta z porem, szynką i serem na pełnoziarnistym spodzie

Sałatka z burakiem, fetą i batatem

Galette z pomidorami i ziołowym twarogiem

Galette z pomidorami i ziołowym twarogiem

Galette z pomidorami i ziołowym twarogiem to pyszny i zdrowy pomysł na śniadanie, kolację, piknik czy do lunchboxa. Słodkie pieczone pomidory i wyrazisty twaróg pięknie się łączą w pełnoziarnistym spodzie.
5 na 1 głos
Drukuj Pin Oceń
Czas przygotowania: 1 godzina 30 min.
Porcje: 6 porcji

Składniki 

Ciasto kruche

  • 250 g mąki pełnoziarnistej
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • 6 łyżek lodowatej wody
  • ¾ łyżeczki soli

Ziołowy twaróg

  • 150 g serka twarogowego
  • 50 g sera cheddar startego
  • 1 łyżka szczypiorku posiekanego
  • 1 łyżka natki pietruszki posiekanej
  • 1 mały ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • sól, pieprz

Pomidory

  • 500 g pomidorów różne rodzaje
  • szczypta soli

Dodatkowo

  • 1 jajko roztrzepane

Kroki

  • Mąkę i masło zmiksuj szybko w blenderze. Przełóż do miski, dodaj jajko, wodę i sól i szybko zagnieć.
  • Zawiń ciasto w folię spożywczą i włóż do lodówki na minimum 30 minut.
  • Pomidory umyj i pokrój w plastry. Ułóż je na ręczniku papierowym, posyp delikatnie solą i przykryj drugim ręcznikiem papierowym.
  • Wszystkie składniki na ziołowy twarożek wymieszaj w misce.
  • Schłodzone ciasto rozwałkuj na okrągły placek o średnicy ok. 40 cm. Środek oprósz wysmaruj twarożkiem, zostawiając 4-5 cm od brzegu.
  • Na twarożku ułóż plastry pomidorów.
  • Zawiń boki ciasta na farsz i zlep je tak, by nic nie wyciekało. Posmaruj boki roztrzepanym jajkiem.
  • Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 °C i piecz ok. 40-45 minut.
  • Podawaj jeszcze ciepłe lub już wystudzone, posypane posiekanym szczypiorkiem.
Przygotowałeś/aś ten przepis?Oznacz @przepisynatalerzu or tag #przepisynatalerzu!
Posiłek: drugie śniadanie, kolacja, lunch, śniadanie
Kuchnia: śródziemnomorska
Słowo kluczowe: drugie śniadanie, fit śniadanie, fit tarta, galette, lunchbox, pieczone pomidory, pomidory, pomysł do lunchboxa, pomysł na zdrowe śniadanie, tarta, tarta na słono, tarta rustykalna, tarta wegetariańska, tarta wytrawna, tarta z pomidorami, twaróg, twarożek, zdrowa kolacja

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!

5 from 1 vote (1 rating without comment)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020-2024. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl