Galette z pomidorami i ziołowym twarogiem to pyszny i pięknie wyglądający niezawodny pomysł na śniadanie czy lunch do pracy lub szkoły.
Ta prosta, ale niezwykle aromatyczna rustykalna tarta jest pełna cudownych, słodkich, zapiekanych pomidorów, które uzupełnia wyrazisty smak ziołowego twarogu.
Galette z pomidorami i ziołowym twarogiem. Pyszna wytrawna tarta z pomidorami
W sezonie, gdy pomidory są słodziutkie i soczyste, grzechem byłoby nie zrobić tej boskiej tarty.
Galette z pomidorami i ziołowym twarogiem to absolutny hit. Będzie idealna na szybkie śniadanie, można ją włożyć do lunchboxa i zabrać do pracy czy szkoły, albo spałaszować na kolację.
Przygotujcie ją też na kolację ze znajomymi czy na letni piknik – jestem pewna, że zniknie jako jedna z pierwszych!
POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
Galette z pomidorami. Jak zrobić idealne ciasto kruche?
Galette z pomidorami i ziołowym twarogiem możesz przygotować z gotowym spodem, jeśli jesteś w niedoczasie. Jednak szczerze polecam samodzielne przygotowanie ciasta kruchego. To naprawdę proste, jeśli będziesz pamiętać o tych wskazówkach:
Kruche lubi chłód. Masło, które dodajesz do ciasta, powinno być prosto z lodówki, woda lodowata, a Twoje ręce zimne. Po wyrobieniu siup do lodówki (albo nawet zamrażarki) i schładzamy.
Krótkie wyrabianie. Żeby ciasto wyszło idealnie kruche, a nie gumowate, należy jak najkrócej z nim pracować. Dzięki temu po pierwsze – ciasto nie ociepli się, po drugie – w cieście nie zdąży wytworzyć się gluten.
Rustykalna tarta z pomidorami na pełnoziarnistym spodzie
Staram się, by przepisy, które znajdziecie na blogu, były nie tylko smaczne, ale też jak najzdrowsze i najbardziej odżywcze. Dlatego w tym galette z pomidorami proponuję Wam przygotowanie ciasta na bazie mąki pełnoziarnistej.
Na zdjęciach widzicie spód przygotowany w 100% z mąki orkiszowej typ 2000. Używam jej wymiennie z mąką razową typ 720 lub mąką pszenną pełnoziarnistą typ 1850/2000.
Kruche ciasto zrobione z pełnoziarnistej mąki jest bardziej wyraziste w smaku, a dodatkowo dostarczy więcej błonnika, dzięki czemu na dłużej będziecie najedzeni.
Sprawdź też inne pomysły na zdrowy lunchbox:
Tortilla z szynką, awokado i pomidorem
Placki z cukinii z serem i boczkiem
Tarta z porem, szynką i serem na pełnoziarnistym spodzie
Sałatka z burakiem, fetą i batatem
Galette z pomidorami i ziołowym twarogiem
Składniki
Ciasto kruche
- 250 g mąki pełnoziarnistej
- 100 g masła
- 1 jajko
- 6 łyżek lodowatej wody
- ¾ łyżeczki soli
Ziołowy twaróg
- 150 g serka twarogowego
- 50 g sera cheddar startego
- 1 łyżka szczypiorku posiekanego
- 1 łyżka natki pietruszki posiekanej
- 1 mały ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- sól, pieprz
Pomidory
- 500 g pomidorów różne rodzaje
- szczypta soli
Dodatkowo
- 1 jajko roztrzepane
Kroki
- Mąkę i masło zmiksuj szybko w blenderze. Przełóż do miski, dodaj jajko, wodę i sól i szybko zagnieć.
- Zawiń ciasto w folię spożywczą i włóż do lodówki na minimum 30 minut.
- Pomidory umyj i pokrój w plastry. Ułóż je na ręczniku papierowym, posyp delikatnie solą i przykryj drugim ręcznikiem papierowym.
- Wszystkie składniki na ziołowy twarożek wymieszaj w misce.
- Schłodzone ciasto rozwałkuj na okrągły placek o średnicy ok. 40 cm. Środek oprósz wysmaruj twarożkiem, zostawiając 4-5 cm od brzegu.
- Na twarożku ułóż plastry pomidorów.
- Zawiń boki ciasta na farsz i zlep je tak, by nic nie wyciekało. Posmaruj boki roztrzepanym jajkiem.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 °C i piecz ok. 40-45 minut.
- Podawaj jeszcze ciepłe lub już wystudzone, posypane posiekanym szczypiorkiem.
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!