Mąkę i masło zmiksuj szybko w blenderze. Przełóż do miski, dodaj jajko, wodę i sól i szybko zagnieć.
Zawiń ciasto w folię spożywczą i włóż do lodówki na minimum 30 minut.
Pomidory umyj i pokrój w plastry. Ułóż je na ręczniku papierowym, posyp delikatnie solą i przykryj drugim ręcznikiem papierowym.
Wszystkie składniki na ziołowy twarożek wymieszaj w misce.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na okrągły placek o średnicy ok. 40 cm. Środek oprósz wysmaruj twarożkiem, zostawiając 4-5 cm od brzegu.
Na twarożku ułóż plastry pomidorów.
Zawiń boki ciasta na farsz i zlep je tak, by nic nie wyciekało. Posmaruj boki roztrzepanym jajkiem.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do
180 °C i piecz ok. 40-45 minut. Podawaj jeszcze ciepłe lub już wystudzone, posypane posiekanym szczypiorkiem.