Naleśniki ze szpinakiem i serem feta to idealny pomysł na obiad gotowy w 30 minut. Sprawdzony przepis na delikatne naleśniki i pyszny farsz szpinakowo-serowy to gwarancja pełnych i zadowolonych brzuchów domowników.
Możecie je przygotować hurtowo i odgrzać na obiad czy kolację następnego dnia. Takie naleśniki ze szpinakiem i serem feta świetnie też nadają się do spakowania w lunchbox do pracy.
Naleśniki ze szpinakiem i serem feta – prosty przepis na obiad
Najlepszy, sprawdzony pomysł na szybki obiad? Oczywiście naleśniki. To danie, które lubi chyba każdy. Proste składniki, które zawsze są w domu, szybkie przygotowanie i mało sprzątania.
Natomiast różnorodność smaków ogromna! Mogą być na słodko – z serem, owocami, z dżemem, lub w wersji wytrawnej, gdzie wśród moich ulubieńców prym wiodą zdecydowanie te naleśniki ze szpinakiem i serem feta.
Usmażenie takich naleśników zajmie Ci 15-20 minut, przygotowanie farszu to kolejne 10 minut i pyszny obiad dla całej rodziny gotowy w pół godziny!
POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
Jak zrobić naleśniki ze szpinakiem i serem feta?
Żeby przygotować pyszne naleśniki ze szpinakiem i serem feta potrzebny jest niezawodny przepis na ciasto naleśnikowe i dobrej jakości składniki do farszu szpinakowego.
Ciasto na naleśniki
Do wytrawnych zawijasów najczęściej korzystam z tego przepisu na ciasto naleśnikowe. Naleśniki ładnie rozprowadzają się na patelni, a do tego wychodzą puszyste i delikatne dzięki dodatkowi wody gazowanej.
Mrożony szpinak do naleśników? Jak najbardziej!
Farsz możecie przygotować zarówno ze świeżego szpinaku, jak i mrożonego. Ze względu na to, że zazwyczaj smażę naleśniki w ilości hurtowej, muszę też zrobić równie dużo farszu. W takiej sytuacji najlepiej opłaca się użyć mrożonego szpinaku w liściach.
Pamiętajcie tylko, by wyjąć go z zamrażarki na 1-2h przed rozpoczęciem przygotowań do obiadu, przełożyć na sito i później dobrze odcisnąć z nadmiaru wody. Dzięki temu farsz ze szpinaku i sera feta do naleśników będzie najsmaczniejszy i kremowy w konsystencji
Ser feta. Postaw na jakość
Naleśniki ze szpinakiem i serem feta wyjdą najsmaczniej, gdy użyjemy prawdziwego, wysokiej jakości greckiego sera feta.
Na sklepowych półkach można znaleźć wiele produktów fetopodobnych, które niestety ani smakiem, ani konsystencją nie przypominają tego greckiego specjału. Produkty a’la feta są zazwyczaj zrobione w 100 proc. z mleka krowiego i mają charakterystyczną, mazistą konsystencję oraz bardzo słony smak, który całkowicie przytłacza inne składniki potrawy.
Oryginalny grecki ser feta jest natomiast przygotowywany z mieszanki mleka owczego i koziego, ma bardziej kruchą konsystencję i lekko słony smak.
Jaki sos do naleśników ze szpinakiem i serem feta?
Do tych naleśników świetnie pasuje prosty sos czosnkowy na bazie gęstego jogurtu naturalnego, czosnku i natki pietruszki lub aromatyczny sos pomidorowy ze świeżą bazylią i oregano.
Sprawdź też inne proste pomysły na obiad:
Udka z kurczaka pieczone w miodzie i musztardzie
Minestrone – włoska zupa jarzynowa
Naleśniki ze szpinakiem i serem feta
Składniki
Naleśniki
- 1 porcja ciasta na naleśniki
Farsz szpinakowo-serowy
- 900 g mrożonego szpinaku w liściach
- 200 g sera feta pokruszonej lub pokrojonej w kostkę
- 4 ząbki czosnku
- 1 cebula
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
- oliwa do smażenia
Kroki
1-2h przed przygotowaniem naleśników
- Wyjmij szpinak z zamrażarki i przełóż na sito. Gdy się rozmrozi, odciśnij nadmiar wody.
Smażenie naleśników
- Przygotuj naleśniki z tego przepisu na ciasto naleśnikowe.
Przygotowanie farszu
- Drobno posiekaj cebulę. Rozgnieć ząbki czosnku i również drobno posiekaj.
- Na dużej patelni rozgrzej 1-2 łyżki oliwy i przełóż cebulę. Smaż na niedużym ogniu, aż zmięknie.
- Dodaj czosnek, smaż przez chwilę, a następnie dodaj odciśnięty szpinak. Dopraw gałką muszkatołową, solą (nie za dużo, bo dojdzie jeszcze lekko słona feta) i świeżo zmielonym pieprzem i smaż przez 2 minuty.
- Dodaj fetę, wymieszaj i wyłącz ogień. Dopraw ewentualnie solą i pieprzem.
- Nafaszeruj naleśniki farszem, zwiń w roladkę lub w trójkąt i podawaj same lub z sosem czosnkowym albo pomidorowym.
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!