Köttbullar, czyli słynne szwedzkie klopsiki z IKEA, to pyszny pomysł na rozgrzewający obiad dla całej rodziny. Mięciutkie, soczyste klopsiki wieprzowo-wołowe w połączeniu z niepowtarzalnym w smaku, gęstym aksamitnym sosem to zestaw, któremu nie sposób się oprzeć.
Znajdziecie tutaj oryginalny przepis na te pyszne, szwedzkie klopsiki, które najlepiej smakują w towarzystwie delikatnego ziemniaczanego puree i borówek.
Köttbullar. Przepis na słynne szwedzkie klopsiki z IKEA
Z czym kojarzy się Wam Szwecja? Jestem pewna, że wśród wymienianych rzeczy pojawia się m.in. sklep IKEA. A jak IKEA, to i słynne klopsiki z kremowym sosem.
Köttbullar zyskały światową sławę, dzięki temu, że od lat stanowią podstawę menu restauracji w sklepach IKEA. Te pyszne wieprzowo-wołowe klopsiki są jednym z najpopularniejszych dań kuchni szwedzkiej. Podawane są w towarzystwie aksamitnego sosu, koniecznie z kleksem dżemu z borówek obok na talerzu.
Poniżej znajdziecie oryginalny przepis na te słynne szwedzkie klopsiki. Dzięki niemu będziecie mogli je szybko przygotować w domu.
POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
Jak zrobić köttbullar?
W kwietniu 2020 roku, gdy cały świat zamknął się z powodu pandemii, IKEA postanowiła poprawić humor wszystkim tym, którzy tęsknili za jej obiadami i opublikowała w mediach społecznościowych swój przepis na klopsiki.
Jest on bardzo zbliżony do receptury z oficjalnej strony Szwecji, z której korzystam od lat i którą (po moich minimalnych modyfikacjach) znajdziecie poniżej. W mojej wersji masę na köttbullar przygotowujemy pół na pół z mięsa wieprzowego i wołowego. Dzięki temu klopsiki mają wyrazisty smak i nie są za tłuste. Do masy dodaję drobno posiekaną cebulkę, zeszkloną wcześniej na minimalnej ilości oleju.
Jak zrobić sos do klopsików z IKEA?
Nie ma szwedzkich klopsików bez pysznego sosu. Swój wyjątkowy, charakterystyczny smak zawdzięcza on dodatkowi sosu sojowego, który w połączeniu z bardzo aromatycznym bulionem wołowym, tworzy prawdziwą eksplozję smaku umami w tym daniu.
Kremowość zaś sos do klopsików zyskuje dzięki odpowiednim proporcjom zasmażki i śmietany kremówki. Tak, köttbullar to nie jest dietetyczny obiad 😉
Sprawdź też inne pomysły na obiad z różnych kuchni świata:
Łosoś teriyaki z makaronem soba
Zupa tajska z kurczakiem i makaronem ryżowym
Afelia. Gulasz wieprzowy z Cypru
Meksykańskie tacos z mięsem mielonym
Köttbullar. Szwedzkie klopsiki z IKEA
Składniki
Klopsiki
- 500 g mielonego mięsa wołowego
- 500 g mielonego mięsa wieprzowego
- 250 ml mleka
- 150 g bułki tartej
- 1 cebula
- 2 jajka
- 1½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
Sos
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 500 ml bulionu wołowego
- 3 łyżki śmietany kremówki
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- sól, pieprz
Kroki
Przygotowanie klopsików
- W dużej misce umieść bułkę tartą i zalej mlekiem. Odstaw.
- Posiekaj drobno cebulę i zeszklij ją na niewielkiej ilości oleju roślinnego. Gdy ostygnie, przełóż do miski z bułką tartą.
- Do tej samej miski dodaj mięso, jajko, gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Wymieszaj dłońmi, aż powstanie jednolita masa.
- Na patelni rozgrzej masło klarowane lub olej roślinny. Zwilż dłonie w zimnej wodzie i formuj klopsiki. Smaż je na patelni partiami (na patelni nie powinno być tłoku) przez kilka minut. Każdą partię przekładaj na ręcznik papierowy, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Przygotowanie sosu
- W rondlu rozpuść masło i wmieszaj mąkę.
- Powoli wlewaj ciepły bulion, cały czas mieszając (najlepiej rózgą). Gotuj na małym ogniu przez 3-4 minut, cały czas mieszjąc, aż sos zgęstnieje.
- Dodaj sos sojowy, śmietankę, dopraw solą i pieprzem do smaku.
Podanie
- Klopsiki podawaj polane sosem, w towarzystwie puree ziemniaczanego i dżemu z borówek.
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!
Fan pulpecików z IKEI stwierdził, że te są lepsze. Dziękuję za przepis.