Pieczony omlet ze szparagami i łososiem wędzonym

Pieczony omlet ze szparagami i łososiem wędzonym to pyszny pomysł na śniadanie czy zdrowy lunch do pracy.

Ten omlet, czy też frittata, to samo zdrowie! Duża ilość chudego białka, prawie pół kilograma warzyw i pełen zdrowych tłuszczów łosoś to gwarancja pożywnego i pełnowartościowego posiłku.

Pieczony omlet ze szparagami i wędzonym łososiem – pomysł na śniadanie i nie tylko

Śniadanie, które daje power i jednocześnie zapewnia uczucie sytości na długi czas to śniadanie idealne. Dokładnie taki jest ten pieczony omlet ze szparagami i łososiem wędzonym. To genialne pełnowartościowe śniadanie, które dostarczy Wam wszystkiego, co potrzeba na udany dzień:

  • Chude białko w postaci jajek, mleka i serka wiejskiego (dla opcji maksymalnie proteinowej szukajcie w sklepie wysokobiałkowego serka wiejskiego),
  • Zielone szparagi, czyli zdrowe węglowodany i źródło błonnika w jednym
  • Pożywny, obfitujący w pożyteczne tłuszcze wędzony łosoś
Pieczony omlet ze szparagami i łososiem wędzonym

POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU

Jak wybierać szparagi – garść wskazówek

Żeby ten pieczony omlet ze szparagami i łososiem wędzonym był jak najsmaczniejszy warto wybrać się na poszukiwanie dobrej jakości szparagów. Jak je znaleźć i jak później przygotować? Sprawdźcie moje rady poniżej.

Sprawdź, czy są świeże

Szparagi – tak samo zielone, jak i białe – powinny być gładkie, sztywne, jędrne, ze zwartymi główkami.

Mówiąc o główce, warto zwrócić uwagę, czy nie pojawia się na niej pleśń – czasami potrafi się tam ukryć. W miarę możliwości warto też wybierać produkty z lokalnych upraw – szklarniowe szparagi z Hiszpanii czy Włoch nie będą tak smaczne, jak młode, polskie łodygi.

Pieczony omlet ze szparagami i łososiem wędzonym

Czy zielone szparagi się obiera?

W przypadku białych szparagów nie ma takiego pytania – obierać trzeba, i to dokładnie. Z zielonymi szparagi nie jest to takie oczywiste. Jeśli kupiliście młode, cienkie i jędrne łodygi, to nie musicie ich obierać – wystarczy dobrze je umyć i osuszyć. W przypadku starszych, bardziej zdrewniałych szparagów, warto je obrać, pozostawiając oczywiście główki.

Odcięcie końcówki

Końcówki pędów bardzo szybko twardnieją i robią się niezjadliwe. Należy więc pamiętać, by się ich pozbyć.

Kiedyś popularna była teoria o tym, że wystarczy chwycić pęd z dwóch stron powyginać go i on sam złamie się w tym miejscu, w którym powinien. Nie polecam tego sposobu – próbowałam ja, próbowali rozmaici szefowie kuchni i za dużo szparagowych strat w wyniku tych eksperymentów powstało.

Zdecydowanie lepiej i efektywniej jest wziąć nóż i lekko naciskać ostrzem na pęd, poczynając od dołu – jeśli cały czas jest duży opór, to wiemy, że mamy do czynienia ze zdrewniałym fragmentem i możemy jechać dalej.

Pieczony omlet ze szparagami i łososiem wędzonym

Sprawdź też inne pyszne pomysły na zdrowy lunch do pracy:

Śródziemnomorska sałatka z tuńczykiem

Tarta z porem, szynką i serem na pełnoziarnistym spodzie

Prosta sałatka z makaronem i szynką

Tortilla z szynką awokado i pomidorem

Sałatka Waldorf z kurczakiem

Pieczony omlet ze szparagami i łososiem wędzonym

Pieczony omlet ze szparagami i łososiem wędzonym

Pieczony omlet ze szparagami i łososiem wędzonym to pyszny pomysł na zdrowe śniadanie z zielonymi szparagami lub lunch do pracy.
5 na 1 głos
Drukuj Pin Oceń
Czas przygotowania: 10 min.
Czas gotowania: 35 min.
Czas przygotowania: 45 min.
Porcje: 6 porcji

Składniki 

  • 7 jajek
  • 100 ml mleka
  • 200 g serka wiejskiego
  • 1 mała cebula np. dymka
  • 100 g wędzonego łososia
  • 400 g szparagów
  • olej do posmarowania formy
  • sól, pieprz
  • koperek

Kroki

  • Nagrzej piekarnik do temp. 200 stopni (góra-dół).
  • Umyj szparagi i odetnij zdrewniałe końce.
  • Posiekaj drobno cebulę.
  • Jajka wbij do miski. Dodaj mleko, serek wiejski, sól, pieprz i wymieszaj trzepaczką.
  • Dodaj cebulę i wymieszaj.
  • Formę do pieczenia posmaruj olejem.
  • Wlej masę jajeczną do formy. Ułóż na niej szparagi i poszarpanego łososia wędzonego.
  • Wstaw do piekarnika i piecz przez 30-35 minut, aż wierzch będzie lekko rumiany.
  • Podawaj z rukolą i pomidorkami koktajlowymi.
Przygotowałeś/aś ten przepis?Oznacz @przepisynatalerzu or tag #przepisynatalerzu!
Posiłek: brunch, drugie śniadanie, lunch, śniadanie
Kuchnia: europejska, polska
Słowo kluczowe: brunch, drugie śniadanie, fit śniadanie, frittata, frittata ze szparagami, lunch, lunch do pracy, omlet, omlet ze szparagami, pomysł na śniadanie, pomysł na zdrowe śniadanie, śniadania, śniadanie z jajkami, szparagi, szybkie śniadanie, zdrowe śniadanie, zdrowy lunch, zielone szparagi

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!

5 from 1 vote (1 rating without comment)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020-2024. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl