Pieczony omlet ze szparagami i łososiem wędzonym to pyszny pomysł na śniadanie czy zdrowy lunch do pracy.
Ten omlet, czy też frittata, to samo zdrowie! Duża ilość chudego białka, prawie pół kilograma warzyw i pełen zdrowych tłuszczów łosoś to gwarancja pożywnego i pełnowartościowego posiłku.
Pieczony omlet ze szparagami i wędzonym łososiem – pomysł na śniadanie i nie tylko
Śniadanie, które daje power i jednocześnie zapewnia uczucie sytości na długi czas to śniadanie idealne. Dokładnie taki jest ten pieczony omlet ze szparagami i łososiem wędzonym. To genialne pełnowartościowe śniadanie, które dostarczy Wam wszystkiego, co potrzeba na udany dzień:
- Chude białko w postaci jajek, mleka i serka wiejskiego (dla opcji maksymalnie proteinowej szukajcie w sklepie wysokobiałkowego serka wiejskiego),
- Zielone szparagi, czyli zdrowe węglowodany i źródło błonnika w jednym
- Pożywny, obfitujący w pożyteczne tłuszcze wędzony łosoś
POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
Jak wybierać szparagi – garść wskazówek
Żeby ten pieczony omlet ze szparagami i łososiem wędzonym był jak najsmaczniejszy warto wybrać się na poszukiwanie dobrej jakości szparagów. Jak je znaleźć i jak później przygotować? Sprawdźcie moje rady poniżej.
Sprawdź, czy są świeże
Szparagi – tak samo zielone, jak i białe – powinny być gładkie, sztywne, jędrne, ze zwartymi główkami.
Mówiąc o główce, warto zwrócić uwagę, czy nie pojawia się na niej pleśń – czasami potrafi się tam ukryć. W miarę możliwości warto też wybierać produkty z lokalnych upraw – szklarniowe szparagi z Hiszpanii czy Włoch nie będą tak smaczne, jak młode, polskie łodygi.
Czy zielone szparagi się obiera?
W przypadku białych szparagów nie ma takiego pytania – obierać trzeba, i to dokładnie. Z zielonymi szparagi nie jest to takie oczywiste. Jeśli kupiliście młode, cienkie i jędrne łodygi, to nie musicie ich obierać – wystarczy dobrze je umyć i osuszyć. W przypadku starszych, bardziej zdrewniałych szparagów, warto je obrać, pozostawiając oczywiście główki.
Odcięcie końcówki
Końcówki pędów bardzo szybko twardnieją i robią się niezjadliwe. Należy więc pamiętać, by się ich pozbyć.
Kiedyś popularna była teoria o tym, że wystarczy chwycić pęd z dwóch stron powyginać go i on sam złamie się w tym miejscu, w którym powinien. Nie polecam tego sposobu – próbowałam ja, próbowali rozmaici szefowie kuchni i za dużo szparagowych strat w wyniku tych eksperymentów powstało.
Zdecydowanie lepiej i efektywniej jest wziąć nóż i lekko naciskać ostrzem na pęd, poczynając od dołu – jeśli cały czas jest duży opór, to wiemy, że mamy do czynienia ze zdrewniałym fragmentem i możemy jechać dalej.
Sprawdź też inne pyszne pomysły na zdrowy lunch do pracy:
Śródziemnomorska sałatka z tuńczykiem
Tarta z porem, szynką i serem na pełnoziarnistym spodzie
Prosta sałatka z makaronem i szynką
Tortilla z szynką awokado i pomidorem
Pieczony omlet ze szparagami i łososiem wędzonym
Składniki
- 7 jajek
- 100 ml mleka
- 200 g serka wiejskiego
- 1 mała cebula np. dymka
- 100 g wędzonego łososia
- 400 g szparagów
- olej do posmarowania formy
- sól, pieprz
- koperek
Kroki
- Nagrzej piekarnik do temp. 200 stopni (góra-dół).
- Umyj szparagi i odetnij zdrewniałe końce.
- Posiekaj drobno cebulę.
- Jajka wbij do miski. Dodaj mleko, serek wiejski, sól, pieprz i wymieszaj trzepaczką.
- Dodaj cebulę i wymieszaj.
- Formę do pieczenia posmaruj olejem.
- Wlej masę jajeczną do formy. Ułóż na niej szparagi i poszarpanego łososia wędzonego.
- Wstaw do piekarnika i piecz przez 30-35 minut, aż wierzch będzie lekko rumiany.
- Podawaj z rukolą i pomidorkami koktajlowymi.
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!