Słony karmel

Słony karmel to jeden z moich ulubionych dodatków do ciast, tortów, lodów, deserów, czy nawet popcornu. Z tym przepisem przygotujecie ten obłędny, karmelowy sos w domu. Wystarczy 10 minut i gotowe!

Jak zrobić słony karmel – niezbędnik

Przygotowanie słonego karmelu w domu jest zdecydowanie prostsze niż mogłoby się wydawać.

Do zrobienia solonego karmelu wystarczą tylko 4 składniki:

  • cukier,
  • masło,
  • śmietana kremówka
  • sól

Niezbędny jest również rondel lub nieduży garnek z grubym dnem lub z nieprzywierającą powłoką. Dzięki temu nie musicie się obawiać, że sos się przypali.

Przyda się również silikonowa szpatułka, która będzie pięknie zbierać skarmelizowany cukier z zagłębień garnka, co pozwoli na uzyskanie idealnie gładkiego, kremowego solonego karmelu.

Słony karmel

POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU

Najważniejsze wskazówki

By nasz słony karmel nie przypalił się, miał idealny smak i kremową konsystencję, warto pamiętać o poniższych wskazówkach:

Podgrzewaj cukier na małym ogniu, by zminimalizować ryzyko przypalenia.

Pilnuj koloru cukru podczas rozpuszczania. W pierwszym kroku rozpuszczamy cukier w garnku. Może się zdarzyć, że stoimy przy garnku, mieszamy, a cukier cały czas nie jest w pełni rozpuszczony, choć zaczyna powoli nabierać niebezpiecznie ciemnego koloru. Wtedy polecam zdjąć go z ognia i pomieszać chwilę bez podgrzewania – cukier powinien się w końcu rozpuścić. Najważniejsze to nie dopuścić do tego, by cukier się przypalił – naszym celem jest bursztynowy kolor i delikatny, słodki zapach.

Zbieraj cukier ze ścianek garnka podczas rozpuszczania. W przeciwnym wypadku cukier ten może się przypalić i sprawić, że karmel będzie gorzki.

Dokładnie połącz masło i cukier. Kolejnym krokiem po rozpuszczeniu cukru jest dodanie masła. I tu uwaga – po dodaniu tłuszczu masa będzie mocno bąbelkować i może pryskać, więc uważajcie na poparzenia! Jednocześnie trzeba ją naprawdę intensywnie mieszać, by połączyła się w kremową całość. Śmietankę dodaj dopiero, gdy masa jest jednolita.

Słony karmel

Solony karmel – z czym podawać?

Sos karmelowy to fantastyczna polewa do ciast. Dowodem na to jest jeden z moich ulubionych serników, czyli sernik z białą czekoladą i solonym karmelem – prawdziwe niebo w gębie!

Solony karmel możecie też dodawać do deserów w pucharkach, lodów czy popcornu na słodko.

Po przełożeniu gotowego sosu do słoika, przechowujcie go w lodówce do 3 tygodni.

Słony karmel

Sprawdź też inne pomysły na pyszne desery i ciasta:

Deser z musem kajmakowym i jagodami

Sernik oreo na zimno

Ciasto rafaello bez pieczenia

Pączki z serka homogenizowanego

Słony karmel

Słony karmel

Słony karmel to przepyszny dodatek do ciast, deserów i lodów. Wystarczą tylko 4 składniki i 10 mint, by przygotować go w domu.
5 na 2 głosów
Drukuj Pin Oceń
Czas przygotowania: 10 min.
Porcje: 1 porcja

Składniki 

  • 200 g cukru
  • 80 g masła
  • 120 ml śmietany kremówki
  • ½ łyżeczki soli

Kroki

  • Cukier wsyp do garnka z grubym dnem i/lub nieprzwierającą powłoką. Podgrzewaj go na małym ogniu, cały czas mieszając i zbierając dokładnie z boków garnka. Mieszaj, aż cukier się rozpuści i będzie miał złoto-bursztynowy kolor.
  • Dodaj masło (uwaga, może pryskać!) i intensywnie wymieszaj, aż powstanie jednolita masa.
  • Dodaj śmietanę i dokładnie wymieszaj (ok. 1 minutę).
  • Wsyp sól i wymieszaj.
  • Przełóż do słoików. Po wystudzeniu przechowuj w lodówce.
Przygotowałeś/aś ten przepis?Oznacz @przepisynatalerzu or tag #przepisynatalerzu!
Posiłek: deser
Kuchnia: europejska
Słowo kluczowe: deser, deser na święta, deser w pucharku, karmel, polewa do ciast, prosty deser, sernik z solonym karmelem, słony karmel, solony karmel

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!

Weź udział w dyskusji o przepisie

  1. 5 gwiazdek
    Ekspresowe wykonanie. Niebo w gębie

  2. Jak dużo wychodzi tej polewy ? Na jaki rozmiar blaszki ? Mniej więcej?

    1. Aga Author says:

      Średnio 2-3 tortownice średnicy 24 cm 🙂

  3. Mam pytanie – cukier bardzo długo nie chce się rozpuszczać, a jak tylko zacznie to się krystalizuje i te kryształki już nie dają się rozpuścić. Jaka może być przyczyna?

5 from 2 votes (1 rating without comment)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020-2024. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl