Sałatka Waldorf z kurczakiem to pyszny, zdrowy i lekki pomysł na obiad czy kolację albo lunch do pracy. W oryginalnym wydaniu sałatka ma tylko 3 składniki – jabłko, seler i majonez. Ja proponuję Wam bogatszą, urozmaiconą i zdecydowanie bardziej pożywną wersję z dodatkiem winogron, orzechów włoskich i delikatnego mięsa z kurczaka.
Sałatka Waldorf z kurczakiem – oryginalny przepis
Sałatka Waldorf wywodzi się ze słynnego hotelu Waldorf Astoria w Nowym Jorku. W 1984 roku odbywał się tam bal charytatywny, podczas którego zbierano fundusze na szpital dziecięcy. Z tej okazji maître d’hôtel Oscar Tschirky przygotował bogate menu, w skład którego wchodziła właśnie też ta niepozorna sałatka z 3 składników: jabłka, selera i majonezu. Niewielu pewnie przypuszczało, że sałatka zyska status kultowej i będzie znana na całym świecie.
Przez lata przepis na sałatkę przeszedł kilka modyfikacji. Obecnie sałatka jest serwowana z dressingiem na bazie jogurtu i lekkiej, kwaśnej śmietany z dodatkiem zimowych trufli, karmelizowanymi orzechami włoskimi i winogronami.
POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
Najważniejsze składniki
Sałatka Waldorf z kurczakiem to nowoczesny twist klasycznego przepisu. Dodanie do listy składników piersi z kurczaka wzbogaca sałatkę i przeistacza ją w pełnowartościowy posiłek, a nie tylko dodatek do głównego dania.
Pierś z kurczaka możecie upiec lub ugotować w delikatnym wywarze. Możecie też wykorzystać mięso z rosołu. Ważne, by zachować delikatny smak kurczaka i nie przytłoczyć go zbędnymi przyprawami.
W moim dressingu łączę jogurt naturalny z niedużą ilością majonezu. Wszystko po to, by sałatka była lekka i świeża. Nie ma potrzeby przytłaczać ją majonezem lub dodatkiem oliwy.
Jeśli chodzi o jabłka, polecam twarde, dość kwaśne i soczyste odmiany, np. Gala, Granny Smith czy Golden Delicious. Nadadzą sałatce wyrazistości i soczystości.
Kolejny składnik to orzechy włoskie. Są niezastąpione – ich charakterystyczny, lekko cierpki smak idealnie uzupełnia słodycz jabłek i winogron oraz delikatność mięsa.
Nie zapominajmy też o selerze naciowym. W oryginalnym przepisie pojawia się seler korzeniowy, ale tu jego naciowy brat bardziej mi pasuje ze względu na soczystość i dodatkowy efekt intensywnego chrupnięcia.
SPRAWDŹ TEŻ: Inne sprawdzone przepisy na dania z kurczakiem znajdziesz w zakładce PIERŚ Z KURCZAKA
Sałatka Waldorf z kurczakiem
Składniki
- 600 g piersi z kurczaka
- 2 jabłka typu Granny Smith, Gala
- 4 łodygi selera naciowego
- 200 g winogron
- 75 g orzechów włoskich
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- 1 łyżka majonezu
- sól, pieprz
- 1 łyżka oliwy
- sok z 1/2 cytryny
- rukola do podania
Kroki
- Pierś z kurczaka skrop oliwą, posyp solą i pieprzem.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz przez 25 minut.
- W międzyczasie pokrój w dość dużą kostkę jabłka (ze skórką) i selera naciowego. Winogrona przekrój na pół. Wszystko przełóż do miski, skrop sokiem z cytryny i wymieszaj.
- W kubku wymieszaj jogurt z majonezem, dodaj sól i świeżo zmielony pieprz i wymieszaj.
- Posiekaj orzechy włoskie.
- Wyjmij kurczaka z piekarnika. Gdy będzie chłodny, pokrój go w plastry lub w kostkę i przełóż do miski.
- Dodaj posiekane orzechy i przygotowany wcześniej sos. Wymieszaj.
- Podawaj z dodatkiem rukoli lub innej ulubionej zieleniny.
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!