Letnia sałatka z fetą, kuskusem i warzywami to pyszny pomysły na lekki lunch lub kolację w ciepłe dni. To lekki, prosty i pożywny posiłek w środziemnomorskim stylu.
Letnia sałatka z fetą, kuskusem i warzywami – idealny posiłek na upalne dni
Gdy temperatura na zewnątrz nieubłaganie rośnie, chęć do długiego stania przy garach gwałtownie spada. Na upalne dni potrzeba szybkich przepisów, które nie wymagają gotowania i pieczenia. Dlatego ta letnia sałatka z fetą i kuskusem jest idealna na wysokie temperatury.
POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
Żadnego ze składników sałatki nie musimy gotować. Warzywa kroimy świeże, feta jest prosto z opakowania. Kuskus natomiast jest idealną kaszą dla leniwych – wystarczy go tylko zalać wrzącą wodą, przykryć i po kilku minutach jest już gotowy.
Feta – nic nie zastąpi oryginału
W sklepach możecie znaleźć wiele serów fetopodobnych. Najczęściej pojawiają się pod nazwą “ser typu śródziemnomorskiego” lub “ser sałatkowo-kanapkowy”. Nie przypominają one niestety w niczym prawdziwej, greckiej fety.
Oryginalna feta produkowana jest z mieszanki mleka owczego i koziego. To tłusty ser, o kruchej konsystencji i charakterystycznym, słonym smaku. Sery udające ten grecki specjał produkuje się z mleka krowiego, i najczęściej nie brakuje im konserwantów oraz zbędnych dodatków, jak np. barwniki. Zdecydowanie różnią się też od oryginału właściwościami odżywczymi – znajdziemy w nich znacznie więcej węglowodanów. W konsystencji natomiast są dużo bardziej maziste i pokrojenie ich w kostkę graniczy z cudem.
Z tych wszystkich względów zachęcam Was do używania oryginalnego, greckiego wyrobu. Jest na pewno trudniej dostępny i niestety droższy (dlaczego wszystko, co dobre, jest drogie?? :(), ale naprawdę warto się na niego zdecydować ze względu na niepodrabialny smak.
Mój sposób na kuskus
Najbardziej podstawową metodą na przygotowanie kuskusu jest namoczenie go w gorącej wodzie. I to wystarczy, gdy podajemy kaszę do dania, w którym ma szansę nasiąknąć sosem. Jednak w sałatce kuskus potrzebuje nieco doprawienia. Dlatego zamiast czystej wody, dodaję do niego gorący bulion warzywny. Zawsze mam w szafce ekologiczny bulion właśnie na takie okazje.
Letnia sałatka z fetą, kuskusem i warzywami
Składniki
- 200 g kaszy kuskus
- 400 ml bulionu warzywnego
- 200 g sera feta
- 1 duży ogórek
- 1 czerwona cebula
- 1½ czerwonej papryki
- 100 g oliwek
- posiekana natka pietruszki
Dressing
- 4 łyżki oliwy
- 1½ łyżki soku z cytryny lub octu jabłkowego
- ½ łyżeczki oregano
- ½ łyżeczki bazylii
- sól, pieprz
Kroki
- Kuskus przesyp do miski i zalej gorącym bulionem na 1-2 cm nad poziom kaszy. Przykryj i odstaw na 5-6 minut, aż kuskus wchłonie cały płyn.
- Cebulę pokrój w piórka. Ogórka przekrój na pół i jeszcze raz na pół i pokrój w plastry. Paprykę pokrój w kostkę. Przełóż warzywa do miski.
- Fetę pokrój w kostkę lub pokrusz na nieduże kawałki i dodaj do warzyw.
- Dodaj kuskus do miski z warzywami i fetą, dorzuć dużą garść posiekanej natki pietruszki.
- Wszystkie składniki na dressing wymieszaj energicznie w kubku i wlej do miski. Dokładnie wymieszaj.
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!