Tortilla z serem halloumi i warzywami to zdrowy pomysł na lunch czy obiad. To też świetny przepis na grilla, jeśli szukacie czegoś lżejszego, ale także pysznego i sycącego.
Tortilla z serem halloumi i warzywami – pomysł na grilla i na kolację
Tortilla jest bardzo wszechstronnym produktem – można wyczarować z niej coś naprawdę pysznego. Może to być jedna z potraw kuchni meksykańskiej, jak aromatyczna quesadilla, sycąca enchilada, ale tortilla to też dobry pomysł na przekąskę na zimno. Żeby przygotować apetyczne wrapy z jej udziałem wystarczy pamiętać, by dodać dodatki z każdej z trzech kategorii – coś konkretnego, coś zielonego, coś łączącego.
POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
Coś konkretnego – ser halloumi
W kategorii “coś konkretnego” mamy tu ser halloumi. Ten cypryjski ser wytwarzany z mleka owczego lub mieszanki mleka owczego, koziego i krowiego, to fantastyczny zamiennik mięsa. Po krótkim grillowaniu nabiera wspaniałej chrupkości i ma lekko ciągnącą się konsystencję. Jeśli jeszcze go nie próbowaliście, to możecie mi uwierzyć na słowo – nawet zagorzali mięsożercy będą go jeść z apetytem.
Coś zielonego – lekkie warzywa
Do tortilli z serem halloumi najlepiej pasowały mi lekkie warzywa, które kojarzą mi się z sałatkami spotykanymi w kuchni śródziemnomorskiej – czerwona i żółta papryka, ogórki, pomidory. I moja ulubiona szybka, marynowana czerwona cebulka (możecie ją pamiętać z przepisu na wietnamskie kanapki Bánh mì). Całość uzupełnia delikatna roszponka.
SPRAWDŹ TEŻ: Inne sprawdzone przepisy na dania wegetariańskie znajdziesz w zakładce WEGE
Jak zawsze jednak zachęcam Was do eksperymentowania – myślę, że wariant z plastrami awokado lub oliwkami również byłby pyszny.
Coś łączącego – sos miętowo-bazyliowy
Ta tortilla z serem halloumi i warzywami nie byłaby tak pyszna, gdyby nie aromatyczny sos miętowo-bazyliowy. Przygotowuję go na bazie gęstego jogurtu, z dodatkiem soku z cytryny, czosnku, soli, świeżo zmielonego pieprzu i dużych garści świeżej mięty oraz bazylii.
Aromat sosu jest fantastyczny! Sam sos zaś jest idealnym elementem łączącym pyszny, ciągnący się ser z warzywami i sałatą.
Tortilla z serem halloumi i warzywami
Składniki
- 4 tortille
- 250 g sera halloumi
- 1 papryka czerwona
- 1 żółta papryka
- 2-3 pomidory
- 1 ogórek
- 70 g roszponki
Sos miętowo-bazyliowy
- 200 g gęstego jogurtu np. greckiego
- pęczek świeżej mięty
- pęczek świeżej bazylii
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1 mały ząbek czosnku
- sól, pieprz
Szybka marynowana cebulka
- 1 czerwona cebula
- ½ szklanki octu jabłkowego
- 1 szklanka wody
- 1½ łyżki cukru
- szczypta soli
Pozostałe
- olej roślinny do smażenia
Kroki
Marynowa cebula
- Czerwoną cebulę pokrój w piórka.
- Przełóż ją do miski, dodaj wodę, ocet jabłkowy, cukier i sól. Dokładnie wymieszaj i odstaw na godzinę na blat.
Sos miętowo-bazyliowy
- Bazylię i miętę posiekaj i przełóż do miski.
- Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, jogurt, sól i świeżo zmielony pieprz. Dokładnie wymieszaj.
Tortille
- Ogórka pokrój w plastry, pomidory i paprykę w drobne kawałki.
- Ser halloumi pokrój w plastry o grubości 2 cm.
- Patelnię grillową spryskaj olejem. Na rozgrzanej patelni ułóż plastry halloumi i smaż, aż będą złote z obu stron.
- Połóż tortillę na desce lub talerzu. Posmaruj ją sosem, następnie ułóż roszponkę, warzywa, marynowaną cebulkę i halloumi.
- Zwiń w rulon i smacznego!
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!