Zupa tajska z kurczakiem i makaronem ryżowym

Zupa tajska z kurczakiem, makaronem ryżowym i warzywami to rozgrzewający, sycący i pełen aromatu pomysł na obiad.

Zupa tajska z kurczakiem i makaronem ryżowym jest też fantastycznym pomysłem na wykorzystanie resztek kurczaka.

To też jedno z tych dań, które „robi się samo” – wystarczy dodać wszystkie składniki do garnka i cierpliwie czekać, aż wszystkie składniki połączą się w pyszną zupę. Możecie jeszcze bardziej ułatwić sobie sprawę, jeśli skorzystacie z mrożonej mieszanki warzyw.

Zupa tajska z kurczakiem – prosty pomysł na obiad

Zupa tajska z kurczakiem i makaronem ryżowym to super prosty i pyszny obiad. Mamy tu delikatne mięso z kurczaka, makaron ryżowy i całą masę zdrowych warzyw. A wszystko skąpane jest w niezwykle aromatycznym, przepysznym bulionie z dodatkiem mleczka kokosowego.

By zupa miała idealny, wyrazisty smak, musimy pamiętać o kilku kluczowych przyprawach i ziołach. Tylko z nimi będzie jednocześnie pikantna, kwaskowa i słodka.

Brzmi dość szalenie? Może i jest, ale za to jak pysznie!

POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU

Jak zrobić dobrą zupę tajską?

Żeby zrobić pyszną zupę tajską z kurczakiem musimy pamiętać, by użyć świeżych, dobrej jakości składników i wykorzystać niesamowicie aromatyczne przyprawy charakterystyczne dla kuchni tajskiej. Należą do nich m.in. pasta curry, sos rybny i mleczko kokosowe.

Pasta curry – podstawa smaku tajskiej kuchni

Zupa tajska z kurczakiem i makaronem ryżowym zawdzięcza swój aromat i pikantny smak paście curry.

Ten aromatyczny i intensywny mix przypraw jest niezwykle popularny i powszechnie używany w kuchni tajskiej. Bardzo często łączy się go z mleczkiem kokosowym – to słodko-ostre zestawienie fantastycznie się uzupełnia.

Do najważniejszych składników pasty curry należą:

  • papryczki chilli – czerwone bądź zielone, w zależności od rodzaju pasty
  • pasta krewetkowa
  • cebula – zwykła bądź szalotka
  • czosnek
  • trawa cytrynowa
  • galangal lub imbir
  • ziarna kolendry
  • opcjonalnie – limonka kaffir, kumin, kolendra, kurkuma

W zupie tajskiej z kurczakiem najczęściej wykorzystuję zieloną pastę curry. Lubię aromaty limonki kaffir i kolendry, które z niej przebijają. Jeśli jednak macie w szafce czerwoną czy żółtą pastę curry to oczywiście również możecie je wykorzystać.

Kontrowersyjny dodatek – sos rybny

Tak, wiem, w tym miejscu kilka osób może zwątpić. Sos rybny nie brzmi jak najpyszniejszy dodatek na świecie i sam w sobie specjalnie smaczny nie jest. To jednak jeden z najważniejszych dodatków w kuchni azjatyckiej. Jest wykorzystywane równie często co popularny sos sojowy. Robi się go ze sfermentowanych ryb, soli i wody.

Nie zrażajcie się jednak! Gdy dodacie sos do potrawy, nie wyczujecie w niej rybnego aromatu. Sos dodaje smak umami (jeden z pięciu podstawowych smaków odczuwanych przez człowieka, nazywany też „mięsnym” lub „bulionowym”) i w wyjątkowy sposób podkręca inne pojawiające się w przepisie przyprawy. Nasza zupa tajska z kurczakiem i makaronem ryżowym dzięki dodatkowi tego sosu.

Jeśli natomiast nie udało mi się Was przekonać i obawiacie się ewentualnego rybnego posmaku, możecie zamienić sos rybny na sojowy.

Zupa tajska z kurczakiem

Mleczko kokosowe – zupa tajska z kurczakiem i makaronem ryżowym jest dzięki niemu wyjątkowa

Ten pyszny, lekko słodki napój roślinny to jeden z najważniejszych produktów kuchni azjatyckiej. Otrzymuje się go poprzez odcedzenie i odciśnięcie ugotowanego miąższu kokosa przez gazę.

W sklepach znajdziecie mleczka o różnej zawartości tłuszczu i ekstraktu z kokosa. Im mniej tłuszczu, tym mniej ekstraktu, co oznacza, że mleczko jest rzadsze i mniej wyraziste w smaku. Do tej zupy tajskiej z kurczakiem i makaronem ryżowym używam najczęściej mleczka o zawartości tłuszczu min. 17%. Dzięki niemu zupa ma wspaniały smak i bardziej kremową konsystencję.

Sprawdź także inne przepisy przepisy kuchni azjatyckiej:

Tofu w sosie pomarańczowym

Kurczak curry

Bahn mi

Tofu sezamowe z brokułem

Azjatycka sałatka z kurczakiem i orzechowym dressingiem

Pad thai z tofu

Zupa tajska z kurczakiem i makaronem ryżowym

Zupa tajska z kurczakiem i makaronem ryżowym

Jeśli szukasz pomysłów na wykorzystanie resztek kurczaka po pieczeniu czy rosole, to jest idealny przepis dla ciebie. Ta pyszna, pełna aromatów zupa, mimo całego bogactwa smaku, jest bardzo prosta w przygotowaniu.
5 na 2 głosów
Drukuj Pin Oceń
Czas przygotowania: 35 min.
Porcje: 6 porcji

Składniki 

  • 1,5 litra bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 250 g makaronu ryżowego
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 350 g ugotowanego, poszarpanego kurczaka może być z rosołu lub pieczenia
  • 1 łyżeczka pasty curry
  • 1 łyżka kurkumy
  • 4 cm kawałek świeżego imbiru
  • 2 łyżki pasty z tamaryndowca
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 5-6 liści limonki kaffir
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 500 g warzyw (u mnie najczęściej: marchew, por, cukinia, papryka)
  • garść kolendry do podania

Kroki

  • Do garnka wlej olej słonecznikowy. Dodaj pastę curry i kurkumę, podsmaż chwilę.
  • Wrzuć pokrojone w kostkę lub w cienkie paski warzywa. Wymieszaj i zalej gorącym bulionem.
  • Dodaj starty korzeń imbiru, pastę z tamaryndowca, sos rybny i liście limonki kaffir. Gotuj przez 15 minut.
  • W międzyczasie ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • Do gotującego się bulionu z warzywami, dorzuć poszarpanego kurczaka i wlej mleko kokosowe. Zamieszaj, dodaj sok z limonki, dopraw, jeśli jest taka potrzeba i gotuj 10 minut.
  • Ugotowany makaron przełóż do miseczek i zalej gorącą zupą. Podawaj z posiekanymi liśćmi kolendry.
Przygotowałeś/aś ten przepis?Oznacz @przepisynatalerzu or tag #przepisynatalerzu!
Posiłek: obiad, zupa
Kuchnia: azjatycka, tajska
Słowo kluczowe: curry, imbir, kurczak, makaron ryżowy, mleko kokosowe, pasta curry, pasta z tamaryndowca, pierś z kurczaka, zupa tajska, zupa tajska z kurczakiem

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu, a także dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie!

5 from 2 votes (2 ratings without comment)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020-2024. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl