Wasze ulubione dyniowe kopytka teraz w wersji premium, czyli w sosie parmezanowo-dyniowym. Totalnie kremowe, słodko-słone dzięki aromatowi sera, i po prostu przepyszne! Te dyniowe kluseczki to idealny jesienny comfort food.
Szybkie dyniowe kopytka w sosie parmezanowo-dyniowym
Dyniowe kopytka (lub dyniowe gnocchi) to jeden z moich ulubionych jesiennych obiadów. Pyszne, mięciutkie i rozgrzewające.
W moim przepisie na te dyniowe kluseczki znajdziecie połączenie puree z dyni (u mnie najczęściej z dyni hokkaido) i ugotowanych ziemniaków. Dzięki dodatkowi kartofli, możemy ograniczyć udział mąki, co sprawia, że kluseczki są miękkie i puszyste.
OBSERWUJ NA INSTAGRAMIE @PRZEPISYNATALERZU
Dyniowe kluseczki – pomysł na rozgrzewający obiad
Sycący i rozgrzewający obiad wcale nie musi być z mięsem w roli głównej. Te dyniowe kopytka w sosie parmezanowo-dyniowym są na to dowodem. Same kluseczki są pożywne, ale dodatek sosu sprawia, że nawet największe głodomory będą usatysfakcjonowane.
Kluczem do sukcesu sosu parmezanowo-dyniowego jest idealny balans między słodkim i wytrawnym smakiem. Odpowiednie proporcje między słodką dynią, a słonym smakiem, który zapewnia cebula szalotka i aromatyczny parmezan sprawiają, że sos jest naprawdę przepyszny.
Dyniowe kopytka – wskazówki
Dyniowe kopytka w sosie parmezanowo-dyniowym to jeden z prostszych obiadów, jakie można przygotować. Zostawiam Wam jednak kilka wskazówek, co zrobić, by te dyniowe kluseczki wyszły za każdym razem idealnie:
- Nie dodawaj za dużo mąki do ciasta, bo kopytka będą twarde i gumowe. Ciasto jest klejące, ale pomóż sobie dopiero podsypując obficie deskę do formowania kluszeczek.
- Dobrze odciśnij puree z dyni, by miało w sobie jak najmniej płynu. Możesz też użyć puree z mięsistej dyni, jak np. hokkaido czy muscat.
- Nie żałuj sera, a już na pewno go nie pomijaj – bez parmezanu sos będzie bez wyrazu.
Sprawdź też inne pomysły na obiad z dynią:
Dyniowe kopytka w sosie parmezanowo-dyniowym
Składniki
- 1 porcja dyniowych kopytek
Sos dyniowo-parmezanowy
- 3 szalotki
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki puree z dyni
- 300 ml śmietany 30%
- 70 g parmezanu
- sól, świeżo zmielony pieprz
Kroki
- Przygotuj kopytka z przepisu na dyniowe kopytka.1 porcja dyniowych kopytek
- Przygotuj sos. Na patelni rozgrzej masło. Dodaj posiekaną szalotkę i zeszklij.3 szalotki, 1 łyżka masła
- Dodaj śmietanę, puree z dyni i gotuj przez 2-3 minuty.2 łyżki puree z dyni, 300 ml śmietany 30%
- Dodaj starty parmezan i dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem.70 g parmezanu, sól, świeżo zmielony pieprz
- Kluseczki zanurz w sosie i podawaj od razu.
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej i oceń przepis, klikając w gwiazdki. Pamiętaj też, by oznaczyć @przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!