Tarta ze szparagami i serem to przepyszny pomysł na zielone szparagi.
Ta tarta ze szparagami (czy też quiche) świetnie sprawdzi się jako pożywne śniadanie, lunch do pracy czy sycąca kolacja. Podawaj ją na zimno lub na ciepło – w obu wariantach smakuje fenomenalnie.
Tarta ze szparagami i serem – prosty przepis na szparagi
W ostatnich latach szparagi ogromnie zyskały na popularności i stały się jednym z najpopularniejszych elementów wiosennej kuchni w polskich domach. Nie ma co się dziwić, bo szparagi to bardzo wdzięczni towarzysze w kuchni – pasują do dań śniadaniowych, jak omlety czy frittaty, przygotujecie też pyszne obiady z ich udziałem.
Dziś mam dla Was pomysł, który pasuje do lunchboxa do pracy czy na pożywną kolację. Tarta ze szparagami i serem cheddar to bardzo prosty przepis na szparagi, który nie wymaga wiele pracy ani wyszukanych produktów. A smakuje po prostu przepysznie!
POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
Zielone szparagi z piekarnika
Zielone szparagi z piekarnika wychodzą właściwie zawsze. Świetnie smakują zarówno pieczone solo, polane tylko oliwą, ułożone na blasze z ziemniakami lub owinięte boczkiem lub szynką dojrzewającą. Fantastycznie sprawdzają się też zapieczone w zapiekance czy w tarcie. I właśnie ten sposób polecam Wam dzisiaj.
Tarta ze szparagami i serem łączy w sobie świeżość zielonych szparagów i kremowość aromatycznego cheddara. Możecie ją jeść na zimno, ale polecam krótko ją podgrzać w piekarniku lub kuchence mikrofalowej – dzięki temu ser będzie ciepły i ciągnący się – tak jak lubię najbardziej.
Tarta ze szparagami i serem. Jak zrobić kruchy spód do tarty?
Wiem, że niektórzy podczas przygotowania tarty czy quiche wolą posiłkować się gotowymi spodami niż przygotować samemu ciasto. Rozumiem to – gotowce są wygodne i bardzo przyspieszają pieczenie.
Zachęcam Was jednak do wypróbowania kruchego ciasta z tego przepisu. Po latach eksperymentowania z odpowiednimi proporcjami udało mi się w końcu znaleźć złoty środek i teraz mogę Wam polecić sprawdzony przepis na kruche ciasto, które wygodnie się przygotowuje i dobrze wałkuje. Nie opada też po bokach (po wcześniejszym solidnym schłodzeniu) i na pewno nie jest zbyt tłuste.
Możecie je przygotować tradycyjnie z jasną mąką pszenną, ale będzie też świetnie smakować z mąką orkiszową.
Sprawdź też inne pyszne pomysły na kolację:
Sałatka z burakiem, fetą i batatem
Naleśniki ze szpinakiem i serem feta
Placki z cukinii z serem i boczkiem
Tarta ze szparagami i serem
Sprzęt
- 1 Forma do tarty o średnicy 32 cm
Składniki
Ciasto kruche
- 200 g mąki pszennej lub orkiszowej
- 100 g masła
- 1 jajko
- ⅓ łyżeczki soli
Nadzienie
- 1 pęczek szparagów 400 – 500 g
- 200 g sera cheddar
- 3 jaja
- 200 ml śmietany kremówki
- sól, pieprz
- ⅓ łyżeczki gałki muszkatołowej
Kroki
- Na stolnicy lub w malakserze przygotuj ciasto – wymieszaj mąkę, jajko pokrojone w kostkę zimne masło i sól. Staraj się to zrobić szybko, ale skutecznie – tak, żeby nie było widać w cieście nierozmieszanych kawałków masła.
- Wyrobione ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na minimum 30 minut.
- Po 30 minutach wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj i przełóż do natłuszczonej formy. Wstaw ponownie do lodówki na kolejne 30 minut.
- Gdy ciasto się chłodzi, możesz przystąpić do przygotowania nadzienia. Połowę sera pokrój w niedużą kostkę, drugą połowę zetrzyj i wymieszaj dokładnie w misce z jajami, śmietaną, solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
- Odkrój zdrewniałe końce szparagów.
- Wyjmij ciasto z lodówki, ponakłuwaj spód widelcem, rozłóż na nim papier do pieczenia i wysyp na niego równomiernie fasolę lub specjalne obciążniki do ciasta. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz 15 minut.
- Po tym czasie zdejmij z ciasta papier wraz z obciążnikami i wstaw na kolejne 10 minut.
- Na podpieczonym spodzie ułóż kostki sera i dodaj masę serowo-śmietanowo-jajeczną. Na wierzchu ułóż szparagi. Piecz przez 45-55 minut.
Wskazówki
- Sekret udanego ciasta kruchego to odpowiednia temperatura składników. Masło powinno być wyjęte prosto z lodówki. Ważne jest też jak najszybsze zagniatanie ciasta, by nie rozgrzewać niepotrzebnie składników. Dzięki temu ciasto będzie łatwiejsze we współpracy i idealnie kruche po upieczeniu.
- Dodanie obciążników na spód ciasta zagwarantuje, że boki nie opadną, a dół ciasta nie wybrzuszy się.
- W tarcie możesz wykorzystać również białe szparagi, ale pamiętaj, by je obrać.
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie !