Naleśniki – prosty przepis

Naleśniki – niezawodny klasyk, który jest dobrym pomysłem na śniadanie, obiad i kolację.

Sprawdzony, prosty przepis na naleśniki musi znajdować się w każdej kuchni. Ten jest ze mną od lat i zawsze się sprawdza, zarówno do wersji na słodko, z owocami czy serkiem, jak i wersji wytrawnej.

Jak zrobić idealne ciasto na naleśniki?

Prosty przepis na naleśniki to gotowe rozwiązanie na każdy posiłek w ciągu dnia. Na śniadanie idealne będą naleśniki na słodko: serem, dżemem, konfiturą czy świeżymi owocami. Na obiad czy kolację możemy je przygotować w wersji wytrawnej – ze szpinakiem, z kurczakiem, z pieczarkami, z mięsem mielonym, itp.

Puszyste naleśniki to też świetny pomysł do lunchboxa do pracy czy szkoły – nafaszerowane placuszki bardzo dobrze znoszą podgrzewanie w kuchence mikrofalowej.

Wiem też, że dzieci – te mniejsze i te większe – nigdy nie odmówią słodkim zawijaskom z owocami i miodem. Taki pomysł na obiad dla najmłodszych zawsze spotyka się z entuzjazmem.

Naleśniki

POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU

Prosty przepis na naleśniki

W mojej kuchni królują dwa przepisy na naleśniki.

Pierwszy z nich to przepis na super luksusowe naleśniki Michela Roux. To placuszki na specjalną okazję, wymagające większej ilości składników i nieco wprawy w rozprowadzaniu ciasta na patelni. Są idealne jako naleśniki na słodko.

Drugi to właśnie ten prosty przepis na puszyste naleśniki codzienne. 6 składników i super proste przygotowanie. Proporcje ciasta dobrane są tak, by ciasto można było rozprowadzić cienką warstwa na patelni, ale by nie rwały się na patelni.

Placki z tego przepisu są delikatne i mięciutkie, można je jeść na słodko i słono, w każdej wersji smakują fantastycznie.

Naleśniki

Jak zrobić idealne naleśniki? Wskazówki

Co jest sekretem udanych naleśników? Poniżej przygotowałam kilka wskazówek, o których warto pamiętać. Dzięki nim unikniecie m.in. grudek w cieście, a naleśniki wyjdą puszyste i lekkie.

  • Najpierw ubij jajka z mlekiem, a później powoli wsypuj mąkę, żeby uniknąć powstania grudek.
  • Przygotowane ciasto naleśnikowe odstaw na min. 30 min. pod przykryciem na blacie, by gluten z mąki zaczął pracować. Dzięki temu masa nabierze idealnej konsystencji, a naleśniki nie będą się rwać podczas smażenia.
  • Patelnia do smażenia naleśników musi być bardzo dobrze rozgrzana.

Co zrobić aby naleśniki były puszyste?

Świetnym sposobem na puszyste naleśniki jest dodatek wody gazowanej do ciasta. Dzięki wymieszaniu mleka z gazowaną wodą placki są delikatne, lekkie i puszyste.

Sprawdź też inne pomysły na śniadanie:

Małdrzyki – krakowskie placki twarogowe

Pasta z awokado i tuńczyka

Pancakes na maślance

Gofry wytrawne fit z wędzonym łososiem

Naleśniki prosty przepis

Naleśniki – prosty przepis

Ten prosty przepis na naleśniki to gwarancja pysznych placków zarówno ze słodkim jak i wytrawnym nadzieniem. Naleśniki są delikatne, cieniutkie i przepyszne.
5 na 2 głosów
Drukuj Pin Oceń
Czas przygotowania: 5 min.
Czas gotowania: 15 min.
Odpoczywanie ciasta: 30 min.
Czas przygotowania: 50 min.
Porcje: 20 sztuk

Sprzęt

  • Patelnia do naleśników o średnicy 24 cm

Składniki 

  • 250 g mąki pszennej
  • 500 ml mleka
  • 150 ml wody gazowanej
  • 2 jaja
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli

Dodatkowo

  • olej roślinny do smażenia

Kroki

  • Jaja wymieszaj w misce trzepaczką z mlekiem i wodą.
  • Powoli dosypuj mąkę i wymieszaj do połączenia składników.
  • Dodaj olej i szczyptę soli. Krótko wymieszaj.
  • Na patelni rozgrzej odrobinę oleju (1 łyżeczka).
  • Gdy olej będzie mocno rozgrzany, ustaw moc palnika na niski/średni poziom. Wlej na patelnię porcję ciasta (u mnie to są 4 płaskie łyżki) i rozprowadź równą warstwę, najlepiej poruszając patelnią nad palnikiem.
  • Smaż przez ok. 1 minutę. Po tym czasie obróć naleśnik i smaż na drugiej stronie przez 30 sekund. Przełóż na talerz.
  • Podawaj z ulubionym nadzieniem.
Przygotowałeś/aś ten przepis?Oznacz @przepisynatalerzu or tag #przepisynatalerzu!
Posiłek: deser, drugie śniadanie, kolacja, obiad, śniadanie
Kuchnia: polska
Słowo kluczowe: crepes, naleśniki, naleśniki na słodko, prosty obiad, prosty przepis, prosty przepis na naleśniki, prosty przepis na placki

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!

5 from 2 votes (2 ratings without comment)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020-2024. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl