Naleśniki – niezawodny klasyk, który jest dobrym pomysłem na śniadanie, obiad i kolację.
Sprawdzony, prosty przepis na naleśniki musi znajdować się w każdej kuchni. Ten jest ze mną od lat i zawsze się sprawdza, zarówno do wersji na słodko, z owocami czy serkiem, jak i wersji wytrawnej.
Jak zrobić idealne ciasto na naleśniki?
Prosty przepis na naleśniki to gotowe rozwiązanie na każdy posiłek w ciągu dnia. Na śniadanie idealne będą naleśniki na słodko: serem, dżemem, konfiturą czy świeżymi owocami. Na obiad czy kolację możemy je przygotować w wersji wytrawnej – ze szpinakiem, z kurczakiem, z pieczarkami, z mięsem mielonym, itp.
Puszyste naleśniki to też świetny pomysł do lunchboxa do pracy czy szkoły – nafaszerowane placuszki bardzo dobrze znoszą podgrzewanie w kuchence mikrofalowej.
Wiem też, że dzieci – te mniejsze i te większe – nigdy nie odmówią słodkim zawijaskom z owocami i miodem. Taki pomysł na obiad dla najmłodszych zawsze spotyka się z entuzjazmem.
POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
Prosty przepis na naleśniki
W mojej kuchni królują dwa przepisy na naleśniki.
Pierwszy z nich to przepis na super luksusowe naleśniki Michela Roux. To placuszki na specjalną okazję, wymagające większej ilości składników i nieco wprawy w rozprowadzaniu ciasta na patelni. Są idealne jako naleśniki na słodko.
Drugi to właśnie ten prosty przepis na puszyste naleśniki codzienne. 6 składników i super proste przygotowanie. Proporcje ciasta dobrane są tak, by ciasto można było rozprowadzić cienką warstwa na patelni, ale by nie rwały się na patelni.
Placki z tego przepisu są delikatne i mięciutkie, można je jeść na słodko i słono, w każdej wersji smakują fantastycznie.
Jak zrobić idealne naleśniki? Wskazówki
Co jest sekretem udanych naleśników? Poniżej przygotowałam kilka wskazówek, o których warto pamiętać. Dzięki nim unikniecie m.in. grudek w cieście, a naleśniki wyjdą puszyste i lekkie.
- Najpierw ubij jajka z mlekiem, a później powoli wsypuj mąkę, żeby uniknąć powstania grudek.
- Przygotowane ciasto naleśnikowe odstaw na min. 30 min. pod przykryciem na blacie, by gluten z mąki zaczął pracować. Dzięki temu masa nabierze idealnej konsystencji, a naleśniki nie będą się rwać podczas smażenia.
- Patelnia do smażenia naleśników musi być bardzo dobrze rozgrzana.
Co zrobić aby naleśniki były puszyste?
Świetnym sposobem na puszyste naleśniki jest dodatek wody gazowanej do ciasta. Dzięki wymieszaniu mleka z gazowaną wodą placki są delikatne, lekkie i puszyste.
Sprawdź też inne pomysły na śniadanie:
Małdrzyki – krakowskie placki twarogowe
Gofry wytrawne fit z wędzonym łososiem
Naleśniki – prosty przepis
Sprzęt
- Patelnia do naleśników o średnicy 24 cm
Składniki
- 250 g mąki pszennej
- 500 ml mleka
- 150 ml wody gazowanej
- 2 jaja
- 2 łyżki oleju
- szczypta soli
Dodatkowo
- olej roślinny do smażenia
Kroki
- Jaja wymieszaj w misce trzepaczką z mlekiem i wodą.
- Powoli dosypuj mąkę i wymieszaj do połączenia składników.
- Dodaj olej i szczyptę soli. Krótko wymieszaj.
- Na patelni rozgrzej odrobinę oleju (1 łyżeczka).
- Gdy olej będzie mocno rozgrzany, ustaw moc palnika na niski/średni poziom. Wlej na patelnię porcję ciasta (u mnie to są 4 płaskie łyżki) i rozprowadź równą warstwę, najlepiej poruszając patelnią nad palnikiem.
- Smaż przez ok. 1 minutę. Po tym czasie obróć naleśnik i smaż na drugiej stronie przez 30 sekund. Przełóż na talerz.
- Podawaj z ulubionym nadzieniem.
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!