Pieczona owsianka z dynią to wspaniały pomysł na zdrowe, pożywne i pyszne śniadanie. Jest też świetnym rozwiązanie na zdrowy posiłek w szybki poranek – możecie ją przygotować dzień wcześniej, a rano tylko podgrzać.
Pieczona owsianka z dynią – rozgrzewające śniadanie
Owsianka to gwarancja dobrego początku dnia. Jest zdrowa, lekka, a jednocześnie sycąca, i łatwo można zmienić jej charakter (i kaloryczność) za pomocą odpowiednich dodatków. Możecie ją przygotować na 3 sposoby.
Najpopularniejsza jest klasyczna owsianka, gotowana na mleku (krowim lub roślinnym). Można ją podać tylko z dodatkiem ulubionych owoców, jak w przypadku waniliowej owsianki z truskawkami, albo przygotować wersję “na bogato”, jak w przepisie na kremową owsiankę z masłem orzechowym.
Kolejny pomysł to nocna owsianka. Ten rodzaj cieszy się dużą popularnością, zwłaszcza w letnich miesiącach. Taką owsiankę przygotowuje się dzień wcześniej, wkłada do lodówki, a rano jest już gotowe do jedzenia! Waszym ulubionym przepisem z tej kategorii jest nocna owsianka czekoladowa z bananem.
Jednak kiedy na zewnątrz robi się coraz chłodniej, warto zadbać o poranne rozgrzanie organizmu. Pomoże w tym aromatyczna i kremowa pieczona owsianka, jak właśnie ta pieczona owsianka z dynią.
POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
Puree z dyni. Niezbędny składnik
Pieczona owsianka z dynią nie może powstać bez puree z dyni. Właśnie dzięki dodatkowi puree ta owsianka jest kremowa, wilgotna i sycąca. Jego przygotowanie jest bardzo proste, a nadmiar możecie poporcjować i zamrozić, by było gotowe wtedy, gdy będziecie go potrzebować do innego śniadanie, obiadu czy deseru.
Sposób przygotowania puree z dyni
Dynię należy umyć, przekroić na pół i ułożyć skórą do góry na blasze do pieczenia, wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy ją do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni w trybie góra-dół i pieczemy przez 40-45 minut.
Po tym czasie wyjmujemy dynię z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia. Gdy będzie już chłodna, wyjmujemy łyżką miąższ ze skóry i przekładamy do blendera. Kilka obrotów i puree gotowe!
Dokładną instrukcję przygotowania puree wraz z polecanymi gatunkami dyni znajdziecie w przepisie na puree z dyni:
Pieczona owsianka z dynią – dodatki
Ta pieczona owsianka z dynią idealnie smakuje z dodatkiem czekolady, zwłaszcza gorzkiej o zawartości min. 70% kakao. Możecie użyć dropsów czekoladowych (do kupienia w sklepach z produktami cukierniczymi) albo zwykłej posiekanej czekolady.
Oprócz czekolady polecam Wam też orzechy – pekan, włoskie, laskowe. Przyjemne orzechowe chrupnięcie dodaje owsiance charakteru.
Do owsianki świetnie pasują też suszone owoce, a zwłaszcza żurawina, która dodaje nutę przyjemnej kwaskowości.
Pieczona owsianka z dynią nie jest zbyt słodka, więc idealnie będzie ją przed podaniem polać syropem klonowym lub miodem.
Sprawdź też inne pomysły na dynię:
Dyniowe gnocchi(dyniowe kopytka)
Pieczona owsianka z dynią
Sprzęt
- Forma do pieczenia o wymiarach ok. 15×20 cm
Składniki
- 300 g puree z dyni
- 2 jaja
- 200 ml mleka
- 200 g płatków owsianych zwykłych lub górskich
- 1½ łyżeczki cynamonu
- ½ łyżeczki imbiru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru z wanilią
- 30 g orzechów pekan, włoskich lub laskowych
- 40 g gorzkiej czekolady posiekanej lub dropsów czekoladowych
- 3 łyżki syropu klonowego
Kroki
- W dużej misce wymieszaj mokre składniki: puree z dyni, jajka, syrop klonowy i mleko.
- W mniejszej misce wymieszaj suche składniki: proszek do pieczenia, cynamon, cukier, imbir, płatki owsiane
- Dodaj suche składniki do mokrych. Wmieszaj też orzechy i czekoladę.
- Przełóż masę do formy do zapiekania i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz przez 45 minut.
- Podawaj polane dodatkowo syropem klonowym.
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!