Pasta z kurczaka na kanapki to jeden z moich ulubionych sposobów na wykorzystanie mięsa z rosołu. Jest pyszna, pożywna i bardzo prosta w przygotowaniu.
Pasta z kurczaka do kanapek – gdy nie masz, co zrobić z mięsem z rosołu
Rosół pojawia się w moim domu regularnie, zwłaszcza w czasie chłodniejszych miesięcy. Nic tak wspaniale nie rozgrzewa, jak talerz pysznego rosołu z makaronem. Ale w pakiecie z zupą dostajemy sporą ilość pysznego, chudego, zdrowego mięsa z kurczaka. I zawsze jest pytanie – co z nim zrobić?
Pomysłów jest wiele, w zależności od tego, czy mamy czas na dłuższe gotowanie, czy potrzebujemy szybkiego przepisu. Jeśli mamy więcej czasu, mięso z rosołu możemy wykorzystać w innej zupie, jak np. zupa z kurczakiem i soczewicą albo tajska zupa z kurczakiem. Zawsze dobry, choć również pracochłonnym pomysłem, są rozmaite zapiekanki. Z szybkich pomysłów jednak bezkonkurencyjnie wygrywa ta aromatyczna, kremowa i sycąca pasta z kurczaka na kanapki.
POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
Pasta z kurczaka – najważniejsze składniki
Do przygotowania tej pasty potrzeba tylko kilku składników, które często większość z nas ma w lodówce albo w spiżarce. Żadnych wymyślnych dodatków – tylko składniki z normalnego sklepu spożywczego.
Mięso z kurczaka. Możecie wykorzystać mięso z każdej części kurczaka. Nie polecam dodawać tylko piersi z kurczaka, bo pasta może być zbyt sucha. Warto je wymieszać z mięsem z innych, nieco tłustszych fragmentów.
Suszone pomidory. Nie wyobrażam sobie bez nich tej pasty. Nadają jej piękny kolor i wyrazisty smak. Olej z suszonych dodaje paście aromatu i pomaga osiągnąć idealną, gładką, kremową konsystencję.
Warzywa z rosołu. Staram się niczego nie marnować w mojej kuchni, więc zawsze dorzucam do pasty 1-2 marchewki z rosołu, czasami również pietruszkę. Marchewka dodaje nieco słodkości i podbija kolor.
Śmietankowy serek kanapkowy. Gdy dodamy do pasty 2-3 łyżeczki serka śmietankowego, to automatycznie dodajemy kilka punktów do kremowości. Warto pamiętać, że niektóre serki są gęstsze i pasta może stać się zbyt sucha. Możemy wtedy dodać, oprócz serka, 1-2 łyżeczki majonezu.
Ogórki konserwowe. Ogórki konserwowe (lub kiszone) świetnie podkręcają smak tej pasty. U nas najczęściej pojawiają się ogórki z curry, które dodatkowo zaostrzają smak, ale możecie użyć zwykłych ogórków konserwowych.
Natka pietruszki. Wyznaję zasadę, że im więcej zieleniny, tym lepiej. Nie inaczej jest w tym przypadku. Do pasty dodaję najczęściej cały, solidny pęczek natki pietruszki.
Z czym podawać pastę?
Pastę możecie podawać klasycznie, na kanapkach, ze świeżymi warzywami, sałatą czy kiełkami. Świetnie smakuje też na grzankach albo w tortilli z dodatkiem rukoli czy roszponki.
SPRAWDŹ TEŻ: Inne sprawdzone przepisy na dania z kurczakiem znajdziesz w zakładce KURCZAK
Pasta z kurczaka na kanapki
Składniki
- 250 g mięsa z kurczaka z rosołu
- 4 suszone pomidory
- 3 łyżeczki oleju z suszonych pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- garść natki pietruszki
- 1-2 marchewki z rosołu
- 3 łyżeczki serka śmietankowego typu Philadelphia
- 2 małe ogórki konserwowe
- sól, pieprz
Opcjonalnie
- 1-2 łyżeczki majonezu
Kroki
- Wszystkie składniki włóż do blendera i zmiksuj na jednolitą masę.
- Jeśli konsystencja jest zbyt gęsta, dodaj majonez lub dodatkową łyżeczkę oleju z suszonych pomidorów.
- Podawaj na kanapkach, grzankach lub w tortilli.
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!
Jestem uczulona na laktozę jak smakuje ta pasta bez serka
Też nie mogę jeść laktozy, więc polecam serek kanapkowy bez laktozy – najczęściej widzę w sklepach produkty tego typu firm Arla i Almette. Można też ewentualnie dodać zamiast serka majonez (próbowałabym 2 łyżeczki). Pozdrawiam