Złote curry z soczewicy ze szpinakiem

Złote curry z soczewicy ze szpinakiem i pomidorami to świetny pomysł na bezmięsny, piątkowy obiad. Jest pyszne, bardzo proste w przygotowaniu i zasmakuje nawet zatwardziałym mięsożercom.

Curry – klasyk kuchni indyjskiej

Curry to bardzo wdzięczna potrawa pochodząca z Indii.

Można do niej dorzucić praktycznie wszystko, co zalega w lodówce lub w szafkach, bardzo szybko się je przygotowuje i – jeśli pamiętamy o kilku podstawowych zasadach – świetnie smakuje.

Możecie podawać curry z ryżem albo dorzucić do środka pokrojonego w kostkę batata i pyszny bezmięsny obiad gotowy!

POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU

Rodzaje curry

Curry przygotowuje się na różne sposoby w zależności od kraju, a nawet regionu.

Podstawą jest zbiór aromatycznych przypraw. Należą do niego między innymi kurkuma, kumin, imbir, ziarna kolendry i chili. Dzięki nim sos, w którym duszone są warzywa lub mięso, zyskuje niepowtarzalny smak.

W samych Indiach jest kilkanaście rodzajów curry. Jeśli chodzi o główny składnik to mamy równie szeroki wybór: soczewica, ciecierzyca, bakłażan, mięso lub ryby. Sos przygotowuje się na bazie wody, mleka lub mleka kokosowego. Całość podaje się z ryżem lub chlebem naan.

Złote curry z soczewicy ze szpinakiem

Złote curry z soczewicy ze szpinakiem – wersja dla europejskich podniebień

Złote curry z soczewicy ze szpinakiem, które dziś Wam proponuję, jest lekko zeuropeizowaną wersją oryginalnej potrawy, ale zachowującą jej najważniejsze cechy – kremowy sos i głęboki aromat przypraw. Możecie przygotować go w większej porcji i zamrozić – dzięki temu będziecie mieć zapas zdrowych posiłków na kilka dni.

To idealny obiad do ekspresowego przygotowania. Dlaczego?

  • możecie wykorzystać mrożone liście szpinaku, jeśli nie macie akurat świeżego w lodówce
  • świeże pomidory możecie zastąpić tymi z puszki – punkt istotny zwłaszcza, gdy chcecie przygotować curry z soczewicy poza sezonem na najsmaczniejsze pomidory
  • jeśli chodzi zaś o soczewicę, tu jest miejsce na największą dowolność – możecie użyć dowolnej soczewicy: zielonej, czerwonej, brązowej, z puszki czy suchej. Wszystko zależy od tego, co akurat macie pod ręką. Wystarczy pamiętać jedynie o dopasowaniu czasu gotowania (najkrócej czerwona, najdłużej brązowa).

Sprawdź też inne sprawdzone przepisy z kuchni świata:

Meksykańskie tacos z mięsem mielonym

Butter chicken – kurczak maślany

Hiszpański gulasz z kurczakiem i chorizo

Złote curry z soczewicy ze szpinakiem

Szybkie? Tak. Tanie? Tak. Pyszne? Zdecydowanie!
Oceń jako pierwszy/a
Drukuj Pin Oceń
Czas przygotowania: 25 min.
Porcje: 4 osoby

Składniki 

  • 2 szklanki czerwonej soczewicy
  • 3 szklanki wody
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 1 pomidor malinowy duży
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 200 g świeżego szpinaku
  • 300 g ryżu basmati albo jaśminowego

Przyprawy

  • curry
  • kumin
  • kurkuma
  • świeży imbir
  • sól
  • kolendra

Kroki

  • Rozgrzej na głębokiej patelni albo w garnku pół łyżki masła klarowanego. Dorzuć posiekaną cebulę razem z curry, kuminem i kurkumą i wymieszaj.
  • Dodaj soczewicę, pokrojonego w kostkę pomidora (albo pomidory z puszki) i posiekany czosnek, wodę i mleczko kokosowe. Dopraw startym imbirem i solą. Wymieszaj i gotuj pod przykryciem ok. 15 minut.
  • Na 2 minuty przed końcem gotowania dorzuć szpinak i sok z limonki.
  • Podawaj z ryżem, posypane świeża kolendrą.

Wskazówki

  •  Możesz użyć swojej ulubionej soczewicy. Pamiętaj tylko, by dostosować odpowiednio czas gotowania.
  • Podgrzewanie przypraw wydobywa z nich wspaniały aromat. Nie pomijaj tego kroku, jeśli chcesz mieć pyszne, aromatyczne danie.
Przygotowałeś/aś ten przepis?Oznacz @przepisynatalerzu or tag #przepisynatalerzu!
Posiłek: obiad
Kuchnia: indyjska
Słowo kluczowe: curry, jednogarnkowiec, soczewica, szybki obiad, tani obiad, wege

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020-2024. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl