Złote curry z soczewicy ze szpinakiem i pomidorami to świetny pomysł na bezmięsny, piątkowy obiad. Jest pyszne, bardzo proste w przygotowaniu i zasmakuje nawet zatwardziałym mięsożercom.
Curry – klasyk kuchni indyjskiej
Curry to bardzo wdzięczna potrawa pochodząca z Indii.
Można do niej dorzucić praktycznie wszystko, co zalega w lodówce lub w szafkach, bardzo szybko się je przygotowuje i – jeśli pamiętamy o kilku podstawowych zasadach – świetnie smakuje.
Możecie podawać curry z ryżem albo dorzucić do środka pokrojonego w kostkę batata i pyszny bezmięsny obiad gotowy!
POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
Rodzaje curry
Curry przygotowuje się na różne sposoby w zależności od kraju, a nawet regionu.
Podstawą jest zbiór aromatycznych przypraw. Należą do niego między innymi kurkuma, kumin, imbir, ziarna kolendry i chili. Dzięki nim sos, w którym duszone są warzywa lub mięso, zyskuje niepowtarzalny smak.
W samych Indiach jest kilkanaście rodzajów curry. Jeśli chodzi o główny składnik to mamy równie szeroki wybór: soczewica, ciecierzyca, bakłażan, mięso lub ryby. Sos przygotowuje się na bazie wody, mleka lub mleka kokosowego. Całość podaje się z ryżem lub chlebem naan.
Złote curry z soczewicy ze szpinakiem – wersja dla europejskich podniebień
Złote curry z soczewicy ze szpinakiem, które dziś Wam proponuję, jest lekko zeuropeizowaną wersją oryginalnej potrawy, ale zachowującą jej najważniejsze cechy – kremowy sos i głęboki aromat przypraw. Możecie przygotować go w większej porcji i zamrozić – dzięki temu będziecie mieć zapas zdrowych posiłków na kilka dni.
To idealny obiad do ekspresowego przygotowania. Dlaczego?
- możecie wykorzystać mrożone liście szpinaku, jeśli nie macie akurat świeżego w lodówce
- świeże pomidory możecie zastąpić tymi z puszki – punkt istotny zwłaszcza, gdy chcecie przygotować curry z soczewicy poza sezonem na najsmaczniejsze pomidory
- jeśli chodzi zaś o soczewicę, tu jest miejsce na największą dowolność – możecie użyć dowolnej soczewicy: zielonej, czerwonej, brązowej, z puszki czy suchej. Wszystko zależy od tego, co akurat macie pod ręką. Wystarczy pamiętać jedynie o dopasowaniu czasu gotowania (najkrócej czerwona, najdłużej brązowa).
Sprawdź też inne sprawdzone przepisy z kuchni świata:
Meksykańskie tacos z mięsem mielonym
Butter chicken – kurczak maślany
Hiszpański gulasz z kurczakiem i chorizo
Złote curry z soczewicy ze szpinakiem
Składniki
- 2 szklanki czerwonej soczewicy
- 3 szklanki wody
- 400 ml mleczka kokosowego
- 1 pomidor malinowy duży
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki soku z limonki
- 1 łyżka masła klarowanego
- 200 g świeżego szpinaku
- 300 g ryżu basmati albo jaśminowego
Przyprawy
- curry
- kumin
- kurkuma
- świeży imbir
- sól
- kolendra
Kroki
- Rozgrzej na głębokiej patelni albo w garnku pół łyżki masła klarowanego. Dorzuć posiekaną cebulę razem z curry, kuminem i kurkumą i wymieszaj.
- Dodaj soczewicę, pokrojonego w kostkę pomidora (albo pomidory z puszki) i posiekany czosnek, wodę i mleczko kokosowe. Dopraw startym imbirem i solą. Wymieszaj i gotuj pod przykryciem ok. 15 minut.
- Na 2 minuty przed końcem gotowania dorzuć szpinak i sok z limonki.
- Podawaj z ryżem, posypane świeża kolendrą.
Wskazówki
- Możesz użyć swojej ulubionej soczewicy. Pamiętaj tylko, by dostosować odpowiednio czas gotowania.
- Podgrzewanie przypraw wydobywa z nich wspaniały aromat. Nie pomijaj tego kroku, jeśli chcesz mieć pyszne, aromatyczne danie.
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!