Cofnij Email Link
+ servings
Oceń jako pierwszy/a

Złote curry z soczewicy ze szpinakiem

Szybkie? Tak. Tanie? Tak. Pyszne? Zdecydowanie!
Porcje 4 osoby
Całkowity czas przygotowania 25 min.

Składniki

  • 2 szklanki czerwonej soczewicy
  • 3 szklanki wody
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 1 pomidor malinowy duży
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 200 g świeżego szpinaku
  • 300 g ryżu basmati albo jaśminowego

Przyprawy

  • curry
  • kumin
  • kurkuma
  • świeży imbir
  • sól
  • kolendra

Kroki

  • Rozgrzej na głębokiej patelni albo w garnku pół łyżki masła klarowanego. Dorzuć posiekaną cebulę razem z curry, kuminem i kurkumą i wymieszaj.
  • Dodaj soczewicę, pokrojonego w kostkę pomidora (albo pomidory z puszki) i posiekany czosnek, wodę i mleczko kokosowe. Dopraw startym imbirem i solą. Wymieszaj i gotuj pod przykryciem ok. 15 minut.
  • Na 2 minuty przed końcem gotowania dorzuć szpinak i sok z limonki.
  • Podawaj z ryżem, posypane świeża kolendrą.

Rady

  •  Możesz użyć swojej ulubionej soczewicy. Pamiętaj tylko, by dostosować odpowiednio czas gotowania.
  • Podgrzewanie przypraw wydobywa z nich wspaniały aromat. Nie pomijaj tego kroku, jeśli chcesz mieć pyszne, aromatyczne danie.
Posiłek: obiad
Kuchnia: indyjska
Słowo kluczowe: curry, jednogarnkowiec, soczewica, szybki obiad, tani obiad, wege