Idealne jesienne śniadanie? Oczywiście chrupiące gofry dyniowe. Przepyszne, korzenne, mięciutkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Idealnie smakują z dodatkiem skyru, syropu klonowego i orzechów.
Gofry dyniowe – pomysł na śniadanie
Jesień i zima dynią u mnie stoją. Uwielbiam ją wykorzystywać nie tylko w deserach, ale w każdym możliwym posiłku. Dlatego do mojego stałego śniadaniowego repertuaru dołączyły idealnie chrupiące gofry dyniowe.
Jeśli masz zapas puree z dyni, to przygotowanie tych gofrów zajmie Ci mak. 20 minut. Możesz je przygotować dzień wcześniej i odgrzać je następnego dnia rano w piekarniku albo airfryerze.

OBSERWUJ NA INSTAGRAMIE @PRZEPISYNATALERZU
Jak zrobić chrupiące gofry dyniowe?
Do przygotowania dyniowych gofrów będziesz potrzebować:
- puree z dyni – polecam do niego dynię hokkaido; zawsze robię je z tego przepisu
- cukier – najlepiej brązowy dla karmelowego posmaku
- jaja – jak zawsze zachęcam do zakupu jajek z wolnego wybiegu
- mleko – może być krowie, ale możesz użyć też napoju roślinnego
- mąka pszenna – do gofrów polecam mniej białkowe mąki tortowe, typ 405 lub 450
- mąka ziemniaczana – plus kilka punktów do chrupkości
- proszek do pieczenia – niezbędny spulchniacz
- olej – możesz zastąpić roztopionym i przestudzonym masłem
- przyprawy – najbardziej lubię połączenie cynamonu i kardamonu
Wszystkie składniki mieszamy za pomocą rózgi. Im krócej, tym lepiej, żeby gluten nie zdążył popracować, bo nasze gofry dyniowe wyjdą gumowe.
Gofry smażymy ok. 4-5 minut i podajemy z ulubionymi dodatkami.

Sprawdź też inne pyszne przepisy z dynią:

Gofry dyniowe
Składniki
- 2 jaja
- 2 łyżki cukru brązowego
- 150 g puree z dyni
- 250 ml mleka
- 175 g mąki pszennej tortowej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- ½ łyżeczki kardamonu
- 4 łyżki oleju
Kroki
- Wszystkie składniki wymieszaj krótko w misce, tylko do połączenia składników.
- Rozgrzej gofrownicę i wlej porcję ciasta do formy. Smaż 4-5 minut, aż gofry będą rumiane i chrupiące.
- Gofry podawaj od razu z ulubionymi owocami i słodzidłami.
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej i oceń przepis, klikając w gwiazdki. Pamiętaj też, by oznaczyć @przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!