Tylko 15 minut przygotowań, a efekt zachwycający! Ten puszysty i wilgotny chlebek dyniowy z nadzieniem czekoladowo-orzechowym i orzechową kruszonką to absolutny hit jesieni. Jest przepyszny, dziecinnie prosty w przygotowaniu (nie potrzebujesz miksera!) i długo trzyma świeżość.
Chlebek dyniowy z nadzieniem czekoladowo-orzechowym
Wiem, jak lubicie ciasta, które nie wymagają użycia miksera. Dlatego mam dla Was kolejny jesienny przepis, w którym wystarczy Wam miska i rózga lub drewniana łyżka.
Ten chlebek dyniowy z nadzieniem czekoladowo-orzechowym jest nie tylko bardzo prosty w przygotowaniu, ale przede wszystkim przepyszny! Wilgotne ciasto dyniowe z korzenną nutą kryje w sobie czekoladową niespodziankę z dodatkiem orzechów włoskich. Na górze ciasta też są orzechy, w formie słodkiej, mega chrupiącej kruszonki. Po prostu obłęd!
OBSERWUJ NA INSTAGRAMIE @PRZEPISYNATALERZU
Jak zrobić puszysty chlebek dyniowy?
Ciasta ucierane, a zwłaszcza te z dużą ilością wilgotnych składników, są obarczone ryzykiem zakalca. Nie martwcie się jednak – przygotowałam garść praktycznych wskazówek, dzięki którym ten chlebek dyniowy z nadzieniem czekoladowo-orzechowym i inne wypieki wyjdą zawsze idealnie.
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. To kluczowy krok, który – o zgrozo – wiele osób cały czas pomija. Olej, jogurt, jajka i puree dyniowe najlepiej wyjąć na min. 3 godziny przed rozpoczęciem przygotowywania ciasta.
Nie napowietrzaj zbytnio ciasta. Zbyt długie i intensywne miksowanie może skutkować spektakularnym opadnięciem ciasta po wyjęciu z piekarnika. By tego uniknąć, mieszaj masę ręcznie, tylko do połączenia składników.
Nie otwieraj piekarnika podczas pieczenia. Jeśli Twój piekarnik pracuje normalnie (tzn. nie ma tendencji do przypalania lub niedopiekania) najlepiej trzymać się czasu pieczenia podanego w przepisie. Dopiero pod koniec sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest upieczone i ewentualnie zostaw je w piekarniku na dodatkowe 5-10 minut.
Sprawdź też inne przepisy z dynią z w roli głównej:
Ciasto dyniowe z kremem z serka śmietankowego
Chlebek dyniowy z nadzieniem czekoladowo-orzechowym
Sprzęt
- 1 keksówka 22×12 cm
Składniki
Kruszonka i nadzienie
- 70 g cukru
- 40 g orzechów włoskich posiekanych
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka masła zimnego
- 50 g dropsów czekoladowych lub posiekanej w kostkę gorzkiej czekolady
Chlebek dyniowy
- 200 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka cynamonu
- ½ łyżeczki kardamonu
- 1 łyżeczka sody
- 130 g drobnego cukru do wypieków
- 100 g oleju
- 2 jaja
- 140 g puree z dyni
- 120 g jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany
Kroki
Kruszonka i nadzienie
- W misce wymieszaj orzechy, cukier i cynamon. Dodaj masło i wmieszaj palcami do powstania masy o konsystencji mokrego piasku.
- Połowę masy przełóż do drugiej miski, dodaj do niej dropsy czekoladowe i wymieszaj. Ta masa będzie służyła jako nadzienie, zaś wersja bez czekolady to kruszonka.
Chlebek dyniowy
- Wymieszaj rózgą olej z cukrem.
- Dodaj jajka, wymieszaj.
- Dodaj puree dyniowe i ponownie wymieszaj.
- Dodaj jogurt, mąkę, sodę i przyprawy i wymieszaj krótko, do połączenia składników.
- Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niej 2/3 masy na ciasto, a na nią wyłóż nadzienie, uważając, by nie dochodziło do boków formy.
- Przykryj pozostałym ciastem i posyp krusznką. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 °C i piecz przez 45-50 minut (do suchego patyczka).
Inspiracja do przepisu: NYT Cooking
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej i oceń przepis, klikając w gwiazdki. Pamiętaj też, by oznaczyć @przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!