W misce wymieszaj orzechy, cukier i cynamon. Dodaj masło i wmieszaj palcami do powstania masy o konsystencji mokrego piasku.
Połowę masy przełóż do drugiej miski, dodaj do niej dropsy czekoladowe i wymieszaj. Ta masa będzie służyła jako nadzienie, zaś wersja bez czekolady to kruszonka.
Chlebek dyniowy
Wymieszaj rózgą olej z cukrem.
Dodaj jajka, wymieszaj.
Dodaj puree dyniowe i ponownie wymieszaj.
Dodaj jogurt, mąkę, sodę i przyprawy i wymieszaj krótko, do połączenia składników.
Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niej 2/3 masy na ciasto, a na nią wyłóż nadzienie, uważając, by nie dochodziło do boków formy.
Przykryj pozostałym ciastem i posyp krusznką. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 °C i piecz przez 45-50 minut (do suchego patyczka).