Go Back Email Link
+ servings
Oceń jako pierwszy/a

Chlebek dyniowy z nadzieniem czekoladowo-orzechowym

Ten chlebek dyniowy z nadzieniem czekoladowo-orzechowym jest wilgotny, puszysty i absolutnie przepyszny!
Servings 10 porcji
Całkowity czas przygotowania 1 hour 10 min.

Equipment

  • 1 keksówka 22x12 cm

Ingredients

Kruszonka i nadzienie

  • 70 g cukru
  • 40 g orzechów włoskich posiekanych
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka masła zimnego
  • 50 g dropsów czekoladowych lub posiekanej w kostkę gorzkiej czekolady

Chlebek dyniowy

  • 200 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ łyżeczki kardamonu
  • 1 łyżeczka sody
  • 130 g drobnego cukru do wypieków
  • 100 g oleju
  • 2 jaja
  • 140 g puree z dyni
  • 120 g jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany

Instructions

Kruszonka i nadzienie

  • W misce wymieszaj orzechy, cukier i cynamon. Dodaj masło i wmieszaj palcami do powstania masy o konsystencji mokrego piasku.
  • Połowę masy przełóż do drugiej miski, dodaj do niej dropsy czekoladowe i wymieszaj. Ta masa będzie służyła jako nadzienie, zaś wersja bez czekolady to kruszonka.

Chlebek dyniowy

  • Wymieszaj rózgą olej z cukrem.
  • Dodaj jajka, wymieszaj.
  • Dodaj puree dyniowe i ponownie wymieszaj.
  • Dodaj jogurt, mąkę, sodę i przyprawy i wymieszaj krótko, do połączenia składników.
  • Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niej 2/3 masy na ciasto, a na nią wyłóż nadzienie, uważając, by nie dochodziło do boków formy.
  • Przykryj pozostałym ciastem i posyp krusznką. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 °C i piecz przez 45-50 minut (do suchego patyczka).
Posiłek: deser
Kuchnia: amerykańska
Słowo kluczowe: chlebek dyniowy, chlebek dyniowy z nadzieniem, ciasto, ciasto dyniowe, ciasto jesienne, ciasto ucierane, ciasto z dyni, czekolada, dynia, orzechy, orzechy włoskie