Szukasz pomysłu na szybki obiad bez mięsa? Koniecznie spróbuj przepisu na ten pyszny kremowy makaron z pieczarkami i porem.
Nie dość, że jest przepyszny, to jeszcze super prosty i ekspresowy w przygotowaniu – wystarczy 15 minut i gotowe!
Kremowy makaron z pieczarkami i porem – składniki
Najważniejsze składniki, które będą potrzebne do przygotowania tego pysznego obiad to:
Makaron. Oczywista pozycja. Ja użyłam orecchiette – drobnych muszelek, charakterystycznych dla włoskiego regionu Apulii. Możecie jednak użyć dowolnego rodzaju makaronu, który akurat macie pod ręką.
Pieczarki. Jasne czy brązowe – każde się sprawdzą. Wiadomo, brązowe dadzą więcej smaku, ale niestety są trudniej dostępne, więc czasami trzeba iść na kompromis.
Pory. Żeby zrobić ten kremowy makaron z pieczarkami i porem będziesz potrzebować tylko białej części pora. Zieloną polecam umyć pokroić w plastry i zamrozić – świetnie sprawdzi się do gotowania bulionów.
Bulion warzywny. Żeby zaoszczędzić czas, polecam użyj gotowego, ekologicznego bulionu instant.
Śmietana. Jak kremowy makaron, to śmietana kremówka. Wegańskie odpowiedniki i warianty bez laktozy są jak najbardziej ok!
Parmezan. Dodaje +100 punktów do kremowości i smaku. Możesz go z powodzeniem zastąpić pecorino romano, produkowanym z owczego mleka.
POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
Wskazówki przygotowania
- Pamiętaj, żeby opłukać dokładnie posiekanego pora na sitku, pod bieżącą wodą. Ziemia i zanieczyszczenia potrafią się dostać w różne zakamarki, a nikt nie chce później czuć piachu w zębach.
- Pieczarki opłucz szybko, ale dokładnie. Nie musisz ich obierać.
- Makaron ugotuj do poziomu maks. al dente, nigdy pełnej miękkości, bo on gotuje się jeszcze chwilę razem z grzybami i sosem.
- Zostaw min. 1 szklankę wody z gotowania makaronu – przyda się, gdy sos będzie zbyt gęsty.
Kremowy makaron z pieczarkami i porem – modyfikacje
Zawsze zachęcam Was do przygotowywania swoich wersji moich przepisów, bo gotowanie powinno być frajdą, a nie frustrowaniem się, bo a to brakuje jakiegoś składnika, a to nie można danych produktów jeść, np. ze względu na dietę. Dlatego dziś podpowiedzi, jakie zmiany możecie wprowadzić w tym przepisie:
- Większość rodzajów makaronu sprawdzi się w tym przepisie. Unikałabym tylko cienkich nitek, bo nie udźwigną sosu.
- Zamiast pieczarek, spróbuj użyć grzybów leśnych, np. podgrzybków albo kurek
- Jeśli chcesz dostosować przepis do wersji wegańskiej klasyczną śmietanę kremówkę zastąp roślinnym odpowiednikiem (bardzo lubię Planton Creamo), a parmezan wegańską alternatywą
- Fanom pikantnych smaków polecam posypać danie płatkami chilli
Sprawdź też inne pomysły na obiad bez mięsa:
Kremowy makaron z pieczarkami i porem
Składniki
- 400 g makaronu
- 400 g pieczarek
- sok z ½ cytryny
- 2 duże pory biała część
- 250 ml bulionu warzywnego
- 250 ml śmietany kremówki
- 2 ząbki czosnku posiekane
- 50 g parmezanu + dodatkowo do podania
- pęczek natki pietruszki posiekanej
- sól, świeżo zmielony pieprz
- oliwa do smażenia
Kroki
- Pory i czosnek drobno posiekaj. Pieczarki oczyść i pokrój w plastry.
- Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zostaw szklankę wody zgotowania.400 g makaronu
- Rozgrzej oliwę na głębokiej patelni. Dodaj pieczarki, skrop sokiem z cytryny i smaż przez 4-5 minut, aż zaczną się rumienić.400 g pieczarek, oliwa, sok z ½ cytryny
- Dodaj pora i czosnek, smaż przez 5 minut, aż por zacznie mięknąć.2 duże pory, 2 ząbki czosnku
- Wlej bulion, dokładnie wymieszaj. Gotuj przez 3-4 minuty.250 ml bulionu warzywnego
- Dodaj śmietankę i makaron. Wsyp starty parmezan i wlej wodę z gotowania makaronu. Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem.250 ml śmietany kremówki, 50 g parmezanu, sól, świeżo zmielony pieprz
- Dodaj posiekaną natkę pietruszki.pęczek natki pietruszki
- Wymieszaj, aż sos zgęstnieje.
- Podawaj posypane dodatkową porcją parmezanu i natki pietruszki.
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!
Dziś ugotowałam, nawet smakowało 🙂 tylko że zastanawiałam się jaką śmietanę kupić bo piszę śmietanę a w opisie Śmietankę i se myślę przecież to dwie różne śmietany. Ostatecznie kupiła 12 % łaciatą Śmietankę.
Niestety Sos się nie zagęszczał więc dodałam odrobinę Mąki i wyszło pysznie:).