Kremowy makaron z pieczarkami i porem

Szukasz pomysłu na szybki obiad bez mięsa? Koniecznie spróbuj przepisu na ten pyszny kremowy makaron z pieczarkami i porem.

Nie dość, że jest przepyszny, to jeszcze super prosty i ekspresowy w przygotowaniu – wystarczy 15 minut i gotowe!

Kremowy makaron z pieczarkami i porem – składniki

Najważniejsze składniki, które będą potrzebne do przygotowania tego pysznego obiad to:

Makaron. Oczywista pozycja. Ja użyłam orecchiette – drobnych muszelek, charakterystycznych dla włoskiego regionu Apulii. Możecie jednak użyć dowolnego rodzaju makaronu, który akurat macie pod ręką.

Pieczarki. Jasne czy brązowe – każde się sprawdzą. Wiadomo, brązowe dadzą więcej smaku, ale niestety są trudniej dostępne, więc czasami trzeba iść na kompromis.

Pory. Żeby zrobić ten kremowy makaron z pieczarkami i porem będziesz potrzebować tylko białej części pora. Zieloną polecam umyć pokroić w plastry i zamrozić – świetnie sprawdzi się do gotowania bulionów.

Bulion warzywny. Żeby zaoszczędzić czas, polecam użyj gotowego, ekologicznego bulionu instant.

Śmietana. Jak kremowy makaron, to śmietana kremówka. Wegańskie odpowiedniki i warianty bez laktozy są jak najbardziej ok!

Parmezan. Dodaje +100 punktów do kremowości i smaku. Możesz go z powodzeniem zastąpić pecorino romano, produkowanym z owczego mleka.

Kremowy makaron z pieczarkami i porem

POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU

Wskazówki przygotowania

  • Pamiętaj, żeby opłukać dokładnie posiekanego pora na sitku, pod bieżącą wodą. Ziemia i zanieczyszczenia potrafią się dostać w różne zakamarki, a nikt nie chce później czuć piachu w zębach.
  • Pieczarki opłucz szybko, ale dokładnie. Nie musisz ich obierać.
  • Makaron ugotuj do poziomu maks. al dente, nigdy pełnej miękkości, bo on gotuje się jeszcze chwilę razem z grzybami i sosem.
  • Zostaw min. 1 szklankę wody z gotowania makaronu – przyda się, gdy sos będzie zbyt gęsty.
Kremowy makaron z pieczarkami i porem

Kremowy makaron z pieczarkami i porem – modyfikacje

Zawsze zachęcam Was do przygotowywania swoich wersji moich przepisów, bo gotowanie powinno być frajdą, a nie frustrowaniem się, bo a to brakuje jakiegoś składnika, a to nie można danych produktów jeść, np. ze względu na dietę. Dlatego dziś podpowiedzi, jakie zmiany możecie wprowadzić w tym przepisie:

  • Większość rodzajów makaronu sprawdzi się w tym przepisie. Unikałabym tylko cienkich nitek, bo nie udźwigną sosu.
  • Zamiast pieczarek, spróbuj użyć grzybów leśnych, np. podgrzybków albo kurek
  • Jeśli chcesz dostosować przepis do wersji wegańskiej klasyczną śmietanę kremówkę zastąp roślinnym odpowiednikiem (bardzo lubię Planton Creamo), a parmezan wegańską alternatywą
  • Fanom pikantnych smaków polecam posypać danie płatkami chilli
Kremowy makaron z pieczarkami i porem

Sprawdź też inne pomysły na obiad bez mięsa:

Falafel

Lasagne ze szpinakiem

Placki z cukinii

Tofu w sosie słodko-kwaśnym

Stek z kalafiora z piekarnika

Kremowy makaron z pieczarkami i porem

Kremowy makaron z pieczarkami i porem

Ten kremowy makaron z pieczarkami i porem to pyszny i sycący obiad bez mięsa, który przygotujesz w 15 minut!
5 na 2 głosów
Drukuj Pin Oceń
Czas przygotowania: 15 min.
Porcje: 4 porcje

Składniki 

  • 400 g makaronu
  • 400 g pieczarek
  • sok z ½ cytryny
  • 2 duże pory biała część
  • 250 ml bulionu warzywnego
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 2 ząbki czosnku posiekane
  • 50 g parmezanu + dodatkowo do podania
  • pęczek natki pietruszki posiekanej
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • oliwa do smażenia

Kroki

  • Pory i czosnek drobno posiekaj. Pieczarki oczyść i pokrój w plastry.
  • Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zostaw szklankę wody zgotowania.
    400 g makaronu
  • Rozgrzej oliwę na głębokiej patelni. Dodaj pieczarki, skrop sokiem z cytryny i smaż przez 4-5 minut, aż zaczną się rumienić.
    400 g pieczarek, oliwa, sok z ½ cytryny
  • Dodaj pora i czosnek, smaż przez 5 minut, aż por zacznie mięknąć.
    2 duże pory, 2 ząbki czosnku
  • Wlej bulion, dokładnie wymieszaj. Gotuj przez 3-4 minuty.
    250 ml bulionu warzywnego
  • Dodaj śmietankę i makaron. Wsyp starty parmezan i wlej wodę z gotowania makaronu. Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem.
    250 ml śmietany kremówki, 50 g parmezanu, sól, świeżo zmielony pieprz
  • Dodaj posiekaną natkę pietruszki.
    pęczek natki pietruszki
  • Wymieszaj, aż sos zgęstnieje.
  • Podawaj posypane dodatkową porcją parmezanu i natki pietruszki.
Przygotowałeś/aś ten przepis?Oznacz @przepisynatalerzu or tag #przepisynatalerzu!
Posiłek: obiad
Kuchnia: włoska
Słowo kluczowe: brązowe pieczarki, makaron, makaron z grzybami, makaron z sosem, makaron z sosem grzybowym, obiad bez mięsa, obiad dla dwojga, obiad wegetariański, obiad z makaronem, pieczarki, por, szybki obiad, tani obiad, włoski obiad

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!

Weź udział w dyskusji o przepisie

  1. 5 gwiazdek
    Dziś ugotowałam, nawet smakowało 🙂 tylko że zastanawiałam się jaką śmietanę kupić bo piszę śmietanę a w opisie Śmietankę i se myślę przecież to dwie różne śmietany. Ostatecznie kupiła 12 % łaciatą Śmietankę.
    Niestety Sos się nie zagęszczał więc dodałam odrobinę Mąki i wyszło pysznie:).

5 from 2 votes (1 rating without comment)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020-2024. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl