Pory i czosnek drobno posiekaj. Pieczarki oczyść i pokrój w plastry.
Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zostaw szklankę wody zgotowania.
400 g makaronu
Rozgrzej oliwę na głębokiej patelni. Dodaj pieczarki, skrop sokiem z cytryny i smaż przez 4-5 minut, aż zaczną się rumienić.
400 g pieczarek, oliwa, sok z ½ cytryny
Dodaj pora i czosnek, smaż przez 5 minut, aż por zacznie mięknąć.
2 duże pory, 2 ząbki czosnku
Wlej bulion, dokładnie wymieszaj. Gotuj przez 3-4 minuty.
250 ml bulionu warzywnego
Dodaj śmietankę i makaron. Wsyp starty parmezan i wlej wodę z gotowania makaronu. Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem.
250 ml śmietany kremówki, 50 g parmezanu, sól, świeżo zmielony pieprz
Dodaj posiekaną natkę pietruszki.
pęczek natki pietruszki
Wymieszaj, aż sos zgęstnieje.
Podawaj posypane dodatkową porcją parmezanu i natki pietruszki.