Barszcz czerwony wigilijny na zakwasie z buraków to potrawa, której nie może zabraknąć na świątecznym stole. Ten barszcz jest gęsty, bardzo esencjonalny i po prostu przepyszny!
Będzie idealny w towarzystwie uszek z grzybami, jak i do picia prosto z kubka.
Tradycyjny barszcz czerwony wigilijny na zakwasie
Barszcz czerwony wigilijny to zdecydowanie najpopularniejsza z 12 potraw, które pojawiają się na polskich stołach 24 grudnia. W zależności od domu barszcz podaje się solo, w kubkach do picia, jako dodatek do pierogów i smażonej ryby lub jako zupę, w towarzystwie uszek z grzybami.
Tradycja podawania barszczu czerwonego podczas Wigilii zaczęła rozwijać się dopiero w XIX w. Od tej pory zupę tę podaje się jako pierwsze z dań 24 grudnia.
POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
Barszcz czerwony wigilijny – prosty przepis
Czym różni się barszcz czerwony wigilijny od klasycznego czerwonego barszczu?
Zupa, którą przygotowuje się na 24 grudnia jest postna, czyli przygotowywana bez dodatku mięsa. Dodaje się też do niej zakwas z buraków, który sprawia, że ten barszcz czerwony wigilijny ma wyjątkowy, głęboki smak.
Niech nie zraża Was dodatek zakwasu. Jego przygotowanie, choć jest banalnie proste, wymaga może nieco czasu i cierpliwości, ale warto pamiętać o nim te kilka dni wcześniej – dodatkowy wymiar smaku wigilijnego barszczu na pewno to wynagrodzi. Natomiast zabiegani i niecierpliwi zawsze mogą posłużyć się kupnym zakwasem.
Ile dni przed Wigilią zrobić barszcz?
Barszcz czerwony wigilijny na zakwasie najlepiej przygotować na 1-2 dni przed 24 grudnia. To jedna z tych potraw wigilijnych, które dobrze się przechowują i nie muszą być robione tuż przed Świętami.
Jeszcze wcześniej natomiast możecie przygotować uszka grzybowe – zróbcie to nawet 1-2 tygodnie wcześniej i włóżcie do zamrażarki (ugotowane i wystudzone). Każda oszczędność czasu w tym szalonym świątecznym okresie się przydaje.
Sprawdź też inne sprawdzone przepisy na Święta:
Barszcz wigilijny czerwony
Składniki
- 10 g suszonych grzybów prawdziwków, podgrzybkó
- 250 ml wody
- 1 kg buraków
- 2 litry wody
- 300 ml zakwasu z buraków
- 1 cebula
- 2 małe marchewki
- 2 pietruszki
- 1 por
- ½ korzenia selera
- 1 jabłko
- 4 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- kilka ziaren czarnego pieprzu
- sól
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki majeranku
- 2 łyżeczki soku z cytryny
Kroki
Wieczór wcześniej
- W niedużym garnku umieść suszone grzyby i zalej 250 ml wody. Odstaw do namoczenia na noc.
W dniu przygotowania
- Następnego dnia zagotuj grzyby w tej wodzie, w której się moczyły. Gotuj przez 20-25 minut, aż grzyby będą miękkie.
- Wodę z gotowania grzybów przelej do dużego garnka. Grzyby możesz wykorzystać np. do zrobienia uszek.
- Obierz buraki, marchewkę, pora (białą część), pietruszkę i selera. Pokrój na 2-3 mniejsze części i włóż do garnka.
- Jabłko umyj, przekrój na pół, pozbądź się gniazda nasiennego i włóż do garnka.
- Cebulę obierz, przekrój na pól, opal nad palnikiem i dodaj do warzyw.
- Dodaj ziele angielskie, pieprz, majeranek i liście laurowe i zalej 2 litrami wody.
- Gotuj na małym ogniu (zupa ma tylko lekko mrugać – zbyt mocno gotowana straci swój piękny kolor) przez 1½ godziny.
- Odcedź zupę i dodaj do niej zakwas i sok z cytryny. Podgrzej, ale nie dopuść do zagotowania. Dopraw solą i cukrem do smaku.
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!