Najlepsza sałatka na grilla – która to? Ile domów, tyle opinii. Ja jestem wierna kilku przepisom, ale jedna sałatka musi się pojawić zawsze!
Pasuje do grillowanej karkówki, do schabu z grilla, do szaszłyków, burgerów – jest po prostu uniwersalna.
O jakiej sałatce mowa? Odpowiedź znajdziecie poniżej, wraz z 8 innymi, super pysznymi i czasami nietypowymi przepisami na grilla.
Najlepsza sałatka na grilla
Nie ma lepszego dodatku do grilla niż soczyste, świeże, słodkie pomidory. Dlatego ta sałatka z pomidorów to absolutny hit i niezbędnik każdego grillowania.
Do tej sałatki z pomidorów lubię wykorzystywać różne rodzaje pomidorów – malinowe, śliwkowe, koktajlowe. Im więcej rodzajów i kolorów, tym lepiej. Dzięki tej różnorodności sałatka będzie wyjątkowo aromatyczna i za każdym razem inna.
Pyszny sos do burgerów
Sos do burgerów to podstawa udanego grillowania. Jako fanka burgerów za punkt honoru postawiłam sobie stworzenie sosu tak dobrego (ale zdecydowanie zdrowszego), jak ten z Big Maca, którego recepturę od lat starają się odtworzyć kulinarni blogerzy i miłośnicy hamburgerów.
Mogę z dumą powiedzieć – udało mi się!
Najlepsza marynata do schabu z grilla
Marynata do schabu z grilla to klucz w przygotowaniu pysznego i soczystego mięsa. Bo tak – grillowany schab też może być soczysty! Wystarczy 5 minut, by ją przygotować, a efekty zachwycą całą rodzinę.
Sałatka grecka – horiatiki
Sałatka grecka – zna ją chyba każdy, niezależnie od tego, czy choć raz był w Grecji.
Super zdrowa, lekka, kolorowa i sycąca sałatka, znana w kraju swojego pochodzenia jako horiatiki, jest świetnym pomysłem na posiłek czy jako dodatek do potraw z grilla.
Włoskie burgery z marynowaną cebulką
Te pyszne włoskie burgery z marynowaną cebulką to nie jest klasyczna bułka z mięsem, o nie. To burger w wersji fit, w której oszczędzicie sporo kalorii dzięki pełnoziarnistym bułkom i zastąpieniu części mięsa zdrową i bogatą w błonnik fasolą.
Letnia sałatka z fetą, kuskusem i warzywami
Ekspresowa sałatka na grilla. Do przygotowania między włożeniem karkóweczki na ruszt i obróceniem jej na drugą stronę. Żadnego ze składników sałatki nie musimy gotować. Warzywa kroimy świeże, feta jest prosto z opakowania. Kuskus natomiast jest idealną kaszą dla leniwych – wystarczy go tylko zalać wrzącą wodą, przykryć i po kilku minutach jest już gotowy.
Tzatziki – oryginalny przepis na grecki dip
Tzatziki to jeden z najsłynniejszych sosów na świecie. Ten grecki dip idealnie pasuje do grillowanych mięs i warzyw. Jest też obowiązkowym elementem na talerzu meze, czyli greckich przystawek, gdzie pojawia się w towarzystwie świeżych warzyw i pieczywa.
Tortilla z serem halloumi i warzywami
Tortilla z grillowanym serem halloumi i warzywami to pomysł na grilla w wydaniu wegetariańskim. Cypryjski ser halloumi, wytwarzany z mleka owczego lub mieszanki mleka owczego, koziego i krowiego, to fantastyczny zamiennik mięsa. Po krótkim grillowaniu nabiera wspaniałej chrupkości i ma lekko ciągnącą się konsystencję. Jeśli jeszcze go nie próbowaliście, to możecie mi uwierzyć na słowo – nawet zagorzali mięsożercy będą go jeść z apetytem.
Sabich – izraelski street food
Sabich (lub sabih) to popularne danie izraelskiej kuchni ulicznej. To kanapka faszerowana plastrami grillowanego bakłażana, jajkiem, sosem tahini, hummusem i aromatyczną pastą zhug.
Nie będę oszukiwać – to dość pracochłonne danie, ale warte tych przygotowań. Zakochacie się w tej mieszance smaków!
Sprawdź też inne przepisy na pyszne sałatki
Udanego grillowania!
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!