Meksykańskie tacos z mięsem mielonym to super pomysł na obiad czy kolację w większym gronie. Są pyszne, zdrowe, a ich przygotowanie to świetna zabawa.
Możecie je podawać w lekkiej wersji z jogurtem naturalnym lub w rozpustnym wydaniu z kwaśną śmietaną lub guacamole.
Tacos – klasyka kuchni meksykańskiej
Pełna kolorów i smaków kuchnia meksykańska znana jest z pysznych i prostych dań. Jednym z najpopularniejszych są tacos.
Danie to składa się z dwóch elementów. Pierwszym jest tortilla, wykonana przeważnie z mąki kukurydzianej (choć zdarzają się też placki z mąki pszennej). Drugim zaś jest mięsne nadzienie z dodatkiem najbardziej charakterystycznych dla tej kuchni warzyw, czyli fasoli i kukurydzy.
Meksykanie uwielbiają tacos, bo jest proste i sycące. Łatwo je też modyfikować dzięki rozmaitym dodatkom.
POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
Chrupiące muszle do taco – wynalazek kuchni tex-mex
Oryginalne meksykańskie tacos z mięsem mielonym przygotowuje się w miękkich tortillach. Ja proponuję Wam dzisiaj chyba jeszcze lepszą od oryginału wersję w chrupiących muszlach kukurydzianych.
Tacos w takim wydaniu to wynalazek kuchni tex-mex, czyli mieszanki kuchni meksykańskiej i amerykańskiej, zwłaszcza tej z południa Stanów Zjednoczonych, czyli np. Teksasu.
Takie chrupiące muszle możecie przygotować sami lub kupić gotowe. Znajdziecie je w dziale z produktami z różnych kuchni świata w większych marketach lub w dobrych delikatesach.
Dodatki do tacos
Główną gwiazdą tych tacos jest mięso mielone – aromatycznie doprawione, pachnące kuminem, słodką papryką i czosnkiem. Możecie tu użyć dowolnego mięsa – wołowego, wieprzowego czy drobiowego.
Świetnym uzupełnieniem dla mięsnego wkładu są lekkie dodatki. Świetnie sprawdzą się tu warzywa: pomidory, fasola, kukurydza, sałata czy czerwona cebula.
Całość warto uzupełnić sosem – może to być po prostu gęsty jogurt naturalny lub kwaśna śmietana. Fani awokado mogą też dodać guacamole.
Sprawdź też inne sprawdzone przepisy kuchni świata:
Indyjski Butter Chicken – kurczak maślany
Soutzoukakia – aromatyczne greckie klopsiki
Włoskie Bolognese – oryginalny sos boloński
Meksykańskie tacos z mięsem mielonym
Składniki
- 500 g mięsa mielonego
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki kuminu
- 1½ łyżeczki słodkiej papryki
- ⅔ łyżeczki cynamonu
- sól, pieprz
- 1 papryczka chili posiekana
- 2 pomidory
- kilka liści sałaty lodowej
- 200 g gęstego jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany
- 8 chrupiących muszli do tacos
- olej do smażenia
Kroki
- Pomidory pokrój w kostkę. Liście sałaty pokrój na nieduże paski. Papryczkę chili oczyść z ziaren i pokrój w nieduże plasterki.
- Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki oleju roślinnego. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmaż chwilę na małym ogniu.
- Dodaj mięso mielone, posyp je solą, pieprzem, słodką papryką, kuminem i cynamonem. Smaż na średnim ogniu, aż mięso będzie w pełni przesmażone i lekko zarumienione.
- W międzyczasie przygotuj muszle do tacos zgodnie z instrukcją na opakowaniu (najczęściej trzeba je podgrzać w piekarniku przez ok. 10 minut w temperaturze 150 stopni).
- Wyjmij muszle do tacos z piekarnika. Włóż do nich mięso mielone, dodaj warzywa i polej jogurtem lub śmietaną.
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!