Dorsz alla livornese to prosty i pyszny pomysł na obiad we włoskim stylu. Soczysta ryba z dodatkiem sosu ze świeżych pomidorów, oliwek i kaparów to idealne połączenie, które świetnie sprawdzi się na co dzień jak i podczas uroczystego obiadu z rodziną czy znajomymi.
Dorsz alla livornese – obiad prosto ze słonecznej Italii
Dania kuchni włoskiej pojawiają się na moim stole bardzo często. Carbonara, risotto czy klasyczne bolognese to stałe punkty naszego domowego menu. Włosi wiedzą, jak gotować prosto, szybko i pysznie. Każdym daniem udowadniają, że przy minimalnym nakładzie pracy można osiągnąć wspaniałe efekty. Dowodem na to jest właśnie dorsz livornese.
Jak sama nazwa wskazuje potrawa ta ma swoje korzenie we włoskim Livorno. To położone w Toskanii miasto jest największym portem w kraju. Tu też spopularyzowano baccalà, czyli suszonego, solonego dorsza. Taką właśnie rybę oryginalnie dodaje się do tego dania. Ja proponuję Wam dziś bardziej przystępną wersję ze świeżą polędwicą z dorsza.
POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
Aromatyczny sos pomidorowy
Dodatkiem do delikatnego dorsza i elementem, który naprawdę „robi robotę” w tym daniu, jest aromatyczny sos pomidorowy. Jego przygotowanie jest naprawdę bardzo proste i nie wymaga zakupu trudno dostępnych składników. Na szczęście w większości sklepów spożywczych można spotkać już oliwki i kapary.
W sezonie warto korzystać ze świeżych pomidorów. Dzięki nim uzyskamy wyjątkową słodycz i wspaniały aromat. Najbardziej lubię tu używać mięsistych odmian, typu bawole serce. Jeśli chodzi o oliwki, to możecie zarówno użyć zielonych jak i czarnych odmian. U mnie częściej pojawiają się zielone odmiany, bo lubię ich cytrusowy aromat.
SPRAWDŹ TEŻ: Inne sprawdzone przepisy na dania rybne znajdziesz w zakładce RYBY
Dorsz alla livornese
Składniki
- 5-6 dużych pomidorów lub 400 g pomidorów krojonych
- 700 g polędwicy z dorsza
- ½ szklanki oliwek
- 8-10 kaparów
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- oliwa
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka bazylii
- sól, pieprz
- sok z ½ cytryny
Kroki
- Polędwicę z dorsza podziel na 4 równe części.
- Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
- Posiekaj drobno cebulę i czosnek.
- Rozgrzej oliwę na patelni i dodaj cebulę. Smaż 3 minuty, aż zrobi się miękka.
- Dodaj czosnek i smaż jeszcze minutę.
- Dodaj na patelnię pomidory, kapary i pokrojone na mniejsze części oliwki oraz oregano, bazylię, sól i pieprz. Wymieszaj i gotuj przez 10 minut.
- Na sosie ułóż podzieloną na 4 części polędwicę z dorsza. Posyp solą, pieprzem, oregano, skrop cytryną i włóż do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni (góra-dół). Piecz przez 15-20 minut.
- Podaj z ryżem, pieczonymi ziemniakami lub ciabattą.
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!