Makaron ze szparagami i kurczakiem w sosie cytrynowym to przepyszny pomysł na szybki obiad.
Soczyste mięso kurczaka, lekko chrupkie zielone szparagi i kremowy sos śmietanowy z serem i nutą cytryny to rewelacyjne połączenie.
Makaron ze szparagami i kurczakiem w sosie cytrynowym
Szparagi, zwłaszcza zielone, wielbię pod każdą postacią. Bez makaronu nie mogłabym żyć. Dlatego makaron ze szparagami i kurczakiem w sosie cytrynowym to jeden z pewniaków, który zawsze pojawia się na moim stole podczas sezonu szparagowego.
Łatwo dostępne składniki, banalnie prosty sposób przygotowania, 30 minut w kuchni i pyszny obiad gotowy.
POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
Jak wybrać najlepsze szparagi?
Wraz z nadejściem maja/czerwca królem w mojej kuchni bezkonkurencyjnie staje się Pan Szparag. Jest wielce ugodowy we współpracy – lubi gdy się go piecze, gotuje, smaży.
Świetnie dogaduje się też z innymi składnikami – z serami, śmietaną, kurczakiem, szynką parmeńską, jajkami. Każde danie uzupełnia swoimi charakterystycznymi kształtami i świeżym smakiem.
Lubię zwłaszcza Pana Szparaga Zielonego, który nie wymaga obierania i jest zdecydowanie mniej wymagający we współpracy niż Szparag Biały. Dlatego to właśnie on pojawia się w przepisie na ten makaron ze szparagami i kurczakiem w sosie cytrynowym.
Kupując zielone szparagi wybieraj zawsze te, które mają gładkie i nie za grube łodygi. Powinny być dość sztywne, ale nie zdrewniałe. Zwróć też uwagę na główki – powinny być zwarte i jędrne.
Makaron ze szparagami i kurczakiem. Jakiego kurczaka wybrać?
Kurczaki od pewnego czasu cieszą się złą sławą. Wynika to przede wszystkim z metod hodowlanych stosowanych przez część firm przemysłu mięsnego.
Na szczęście w sklepach mamy obecnie duży wybór oferowanych produktów i dzięki temu nie musimy rezygnować z drobiu. Wystarczy zdecydować się na kurczaka lepszej jakości – mam na myśli np. kurczaka kukurydzianego czy innego wolnorosnącego, karmionego paszą bez antybiotyków.
Uwierzcie mi – różnica jest ogromna. Mięso ma faktycznie strukturę mięsa, a nie jest przelewającym się przez palce blobem. Inaczej zachowuje się również podczas obróbki termicznej.
No i oczywiście smak – to mięso jest po prostu smaczne, dzięki czemu ten makaron ze szparagami i kurczakiem w sosie cytrynowym to po prostu niebo w gębie!
Sprawdź też inne pomysły na szybki obiad:
Naleśniki ze szpinakiem i serem feta
Makaron ze szparagami i kurczakiem w sosie cytrynowym
Składniki
- 600 g piersi z kurczaka
- 500 g zielonych szparagów
- 300 g tagliatelle lub innego długiego makaronu
- 100 ml bulionu warzywnego
- 200 ml śmietany kremówki
- 100 g sera cheddar
- 50 g parmezanu
- 2 łyżki masła klarowanego
- 2 ząbki czosnku
- sok z 1 cytryny
- sól, pieprz
Kroki
- Pierś z kurczaka opłucz i osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój w kostkę, dopraw solą i pieprzem.
- Na patelni rozgrzej łyżkę masła klarowanego i wrzuć pokrojonego kurczaka. Gdy mięso lekko się zarumieni, zdejmij je z patelni na talerz.
- Do gotującej się wody wrzuć makaron i ugotuj według wskazówek na opakowaniu (powinien być al dente).
- Odcedź makaronu, zachowując ¼ kubka wody z gotowania.
- Szparagi umyj, osusz, odetnij zdrewniałe końce i pokrój w mniejsze części.
- Na tej samej patelni, na której smażyłaś/eś kurczaka, rozgrzej kolejną łyżkę masła klarowanego. Dorzuć przeciśnięty przez praskę czosnek i szparagi. Smaż przez 2-3 minuty.
- Na patelnię ze szparagami dorzuć kurczaka i wlej gorący bulion.
- Dokładnie wszystko wymieszaj i gotuj całość ok. 6-7 minut.
- Dodaj ugotowany makaron, śmietanę, sok z cytryny, starty cheddar i parmezan. Dodaj wodę z gotowania makaronu, dzięki czemu sos stanie się bardziej aksamitny. Dopraw solą/pieprzem do smaku. Gotuj przez chwilę, po czym przełóż makaron na talerze.
- Podawaj posypane świeżo startym parmezanem.
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie !