Makaron ze szparagami i kurczakiem

Makaron ze szparagami i kurczakiem w sosie cytrynowym to przepyszny pomysł na szybki obiad.

Soczyste mięso kurczaka, lekko chrupkie zielone szparagi i kremowy sos śmietanowy z serem i nutą cytryny to rewelacyjne połączenie.

Makaron ze szparagami i kurczakiem w sosie cytrynowym

Szparagi, zwłaszcza zielone, wielbię pod każdą postacią. Bez makaronu nie mogłabym żyć. Dlatego makaron ze szparagami i kurczakiem w sosie cytrynowym to jeden z pewniaków, który zawsze pojawia się na moim stole podczas sezonu szparagowego.

Łatwo dostępne składniki, banalnie prosty sposób przygotowania, 30 minut w kuchni i pyszny obiad gotowy.

Makaron ze szparagami i kurczakiem w sosie cytrynowym

POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU

Jak wybrać najlepsze szparagi?

Wraz z nadejściem maja/czerwca królem w mojej kuchni bezkonkurencyjnie staje się Pan Szparag. Jest wielce ugodowy we współpracy – lubi gdy się go piecze, gotuje, smaży.

Świetnie dogaduje się też z innymi składnikami – z serami, śmietaną, kurczakiem, szynką parmeńską, jajkami. Każde danie uzupełnia swoimi charakterystycznymi kształtami i świeżym smakiem.

Lubię zwłaszcza Pana Szparaga Zielonego, który nie wymaga obierania i jest zdecydowanie mniej wymagający we współpracy niż Szparag Biały. Dlatego to właśnie on pojawia się w przepisie na ten makaron ze szparagami i kurczakiem w sosie cytrynowym.

Kupując zielone szparagi wybieraj zawsze te, które mają gładkie i nie za grube łodygi. Powinny być dość sztywne, ale nie zdrewniałe. Zwróć też uwagę na główki – powinny być zwarte i jędrne.

Makaron ze szparagami i kurczakiem w sosie cytrynowym

Makaron ze szparagami i kurczakiem. Jakiego kurczaka wybrać?

Kurczaki od pewnego czasu cieszą się złą sławą. Wynika to przede wszystkim z metod hodowlanych stosowanych przez część firm przemysłu mięsnego.

Na szczęście w sklepach mamy obecnie duży wybór oferowanych produktów i dzięki temu nie musimy rezygnować z drobiu. Wystarczy zdecydować się na kurczaka lepszej jakości – mam na myśli np. kurczaka kukurydzianego czy innego wolnorosnącego, karmionego paszą bez antybiotyków.

Uwierzcie mi – różnica jest ogromna. Mięso ma faktycznie strukturę mięsa, a nie jest przelewającym się przez palce blobem. Inaczej zachowuje się również podczas obróbki termicznej.

No i oczywiście smak – to mięso jest po prostu smaczne, dzięki czemu ten makaron ze szparagami i kurczakiem w sosie cytrynowym to po prostu niebo w gębie!

Makaron ze szparagami i kurczakiem w sosie cytrynowym

Sprawdź też inne pomysły na szybki obiad:

Placki ziemniaczane

Naleśniki ze szpinakiem i serem feta

Kurczak z warzywami

Łosoś z ryżem kalafiorowym

Leczo z cukinii

Makaron ze szparagami i kurczakiem w sosie cytrynowym

Makaron ze szparagami i kurczakiem w sosie cytrynowym

Makaron ze szparagami i kurczakiem w sosie cytrynowym to pyszny pomysł na szybki obiad dla dwojga i dla całej rodziny.
Oceń jako pierwszy/a
Drukuj Pin Oceń
Czas przygotowania: 28 min.
Porcje: 4 porcje

Składniki 

  • 600 g piersi z kurczaka
  • 500 g zielonych szparagów
  • 300 g tagliatelle lub innego długiego makaronu
  • 100 ml bulionu warzywnego
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 100 g sera cheddar
  • 50 g parmezanu
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z 1 cytryny
  • sól, pieprz

Kroki

  • Pierś z kurczaka opłucz i osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój w kostkę, dopraw solą i pieprzem.
  • Na patelni rozgrzej łyżkę masła klarowanego i wrzuć pokrojonego kurczaka. Gdy mięso lekko się zarumieni, zdejmij je z patelni na talerz.
  • Do gotującej się wody wrzuć makaron i ugotuj według wskazówek na opakowaniu (powinien być al dente).
  • Odcedź makaronu, zachowując ¼ kubka wody z gotowania.
  • Szparagi umyj, osusz, odetnij zdrewniałe końce i pokrój w mniejsze części.
  • Na tej samej patelni, na której smażyłaś/eś kurczaka, rozgrzej kolejną łyżkę masła klarowanego. Dorzuć przeciśnięty przez praskę czosnek i szparagi. Smaż przez 2-3 minuty.
  • Na patelnię ze szparagami dorzuć kurczaka i wlej gorący bulion.
  • Dokładnie wszystko wymieszaj i gotuj całość ok. 6-7 minut.
  • Dodaj ugotowany makaron, śmietanę, sok z cytryny, starty cheddar i parmezan. Dodaj wodę z gotowania makaronu, dzięki czemu sos stanie się bardziej aksamitny. Dopraw solą/pieprzem do smaku. Gotuj przez chwilę, po czym przełóż makaron na talerze.
  • Podawaj posypane świeżo startym parmezanem.
Przygotowałeś/aś ten przepis?Oznacz @przepisynatalerzu or tag #przepisynatalerzu!
Posiłek: kolacja, obiad
Kuchnia: europejska, polska
Słowo kluczowe: cheddar, kurczak, makaron, obiad dla dwojga, obiad z kurczakiem, pomysł na letni obiad, szparagi, szybki obiad

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie !

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020-2024. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl