Sałatka z pomidorów to jedno z najczęściej powtarzających się w moim domu dań. Dlaczego? Bo po pierwsze – kocham pomidory najbardziej na świecie, a po drugie – jest banalnie prosta, szybka w przygotowaniu i zawsze wychodzi.
Sałatka z pomidorów – najlepsza sałatka na grilla
Kiedy nadchodzi sezon, pomidory pojawiają się u mnie praktycznie przy każdym posiłku – rano do jajecznicy, na drugie śniadanie do kanapek, na obiad w sosie do makaronu i wieczorem na kolację jako sałatka z pomidorów. Uwielbiam szukać nowych odmian pomidorów, kupuję je u różnych rolników. Szukam tych najbardziej soczystych i najsłodszych.
Warto szukać pomidorów w innych miejscach niż supermarkety. Zdarza mi się oczywiście kupić smaczne pomidory w dużym sklepie, ale te kupowane u lokalnych rolników zawsze są smaczniejsze i bardziej „smakują pomidorem” 😉
Te sklepowe często są przechowywane w chłodniach, a jak wiadomo – zimno zabija smak pomidorów i nie powinno się trzymać ich w lodówce.
POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
Najlepsze pomidory do sałatki
Dobrym wyborem do sałatki z pomidorów (i nie tylko) są lekko słodkie pomidory malinowe i wspaniałe bawole serca. Przygotowując jakiekolwiek danie z ich udziałem, mogę być pewna, że wyjdzie coś pysznego.
Do sałatki z pomidorów lubię wykorzystywać różne rodzaje pomidorów – malinowe, śliwkowe, koktajlowe. Im więcej rodzajów i kolorów, tym lepiej. Dzięki tej różnorodności sałatka będzie wyjątkowo aromatyczna i za każdym razem inna.
Sos bazyliowy
Do mojej sałatki z pomidorów zawsze przygotowuję najlepszy sos bazyliowy. Ten wyjątkowo prosty w przygotowaniu dressing uwiedzie Was zaskakująco bogatym i głębokim smakiem.
Sałatka z pomidorów – z czym podawać?
Sałatkę lubię przygotowywać jako dodatek do głównego dania. Fantastycznie smakuje z pieczonym kurczakiem czy jako dodatek do ryb i owoców morza. Świetnie sprawdza się jako uzupełnienie dań z grilla – pyszna grillowana karkówka podana z tą sałatką? Petarda.
Sałatka z pomidorów często pojawia się też u mnie solo. Wystarczy dodatek świeżej chrupiącej bagietki lub ciabatty, które można później zanurzyć w tym cudnym sosie i zdrowy, kolorowy posiłek gotowy!
Sprawdź też inne pyszne pomysły na sałatki:
Letnia sałatka z kuskusem, fetą i warzywami
Sałatka z pomidorów – prosta i przepyszna
Składniki
- 2 kg pomidorów różnych rodzajów: malinowe, bawole serca, koktajlowe, śliwkowe (według własnych preferencji)
- 1 porcja sosu bazyliowego (link powyżej)
- 1 łyżka soli gruboziarnistej
Kroki
- Pomidory dokładnie umyj i pokrój – większe pomidory w ósemki, koktajlowe przekrój na pół.
- Pokrojone pomidory przełóż do miski, posyp solą, wymieszaj i odstaw na 20 minut.
- W międzyczasie przygotuj sos bazyliowy z przepisu powyżej.
- Polej sosem pomidory i wymieszaj.
Wskazówki
- Sól wydobywa z pomidorów głębszy smak.
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie !