Muffinki dyniowe z kruszonką to przepyszne, puszyste i aromatyczne babeczki, idealne do jesiennej kawy.
Te delikatne i wilgotne muffiny są bardzo proste w przygotowaniu – idealnie nadają się na rodzinne pieczenie z najmłodszymi.
Jak się robi muffinki dyniowe z kruszonką?
Muffinki dyniowe to idealny jesienny deser. Są wilgotne, puszyste, z wyraźnym aromatem słodkiej dyni i korzennych przypraw oraz chrupiącą kruszonką.
Przygotowanie tych dyniowych babeczek jest bardzo proste – nie potrzeba nawet miksera! W misie umieszczamy najpierw mokre składniki i krótko mieszamy, dodajemy suche składniki, również krótko mieszamy, przekładamy do foremek i do piekarnika.
POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
Szybkie muffinki dyniowe z kruszonką. Jakie przyprawy dodać?
Słodkie dyniowe ciasta i babeczki nie byłyby tak pyszne, gdyby nie zestaw korzennych przypraw. Mieszanka cynamonu, gałki muszkatołowej, imbiru i goździków, znana też jako pumpkin spice (ang. przyprawa do dyni) sprawia, że te muffinki dyniowe z kruszonką smakują po prostu rewelacyjnie.
Korzenny aromat i dynia to połączenie idealne.
Jak przygotować puree z dyni?
Żeby przygotować te muffinki dyniowe z kruszonką potrzebujemy również puree z dyni. Zrobienie dyniowego puree to bardzo prosta sprawa, ale pamiętajcie, by doliczyć dodatkowe 40-60 minut, których będziecie potrzebować na upieczenie dyni.
Dynię należy umyć, przekroić na pół i ułożyć skórą do góry na blasze do pieczenia, wyłożonej papierem do pieczenia. Tak przygotowaną dynię wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni w trybie góra-dół i pieczemy przez 40-60 minut (w zależności od wielkości dyni).
Po tym czasie wyjmujemy dynię z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia. Gdy będzie już chłodna, wyjmujemy łyżką miąższ ze skóry (niepotrzebne przy dyni hokkaido) i przekładamy do na sito, by pozbyć się nadmiaru wody. Następnie przekładamy do blendera lub malaksera, kilka obrotów i puree gotowe!
Sprawdź też inne pomysły na proste ciasto na jesień:
Ciasto dyniowe z kremowym nadzieniem
Proste ciasto czekoladowe z gruszkami
Muffinki dyniowe z kruszonką
Składniki
Ciasto na muffinki dyniowe
- 400 g puree z dyni
- 100 g drobnego cukru do wypieków
- 100 g cukru brązowego
- 100 ml oleju rzepakowego
- 2 jaja
- 100 ml mleka
- 260 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody
- 1½ łyżeczki cynamonu
- ½ łyżeczki imbiru
- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
- szczypta soli
Kruszonka
- 50 g masła
- 90 g mąki
- 90 g cukru brązowego
- 1 łyżeczka cynamonu
Kroki
- Przygotuj kruszonkę – wymieszaj krótko składniki na kruszonkę w palcach do uzyskania konsystencji mokrego piasku.50 g masła, 90 g mąki, 90 g cukru brązowego, 1 łyżeczka cynamonu
- W misce wymieszaj krótko mokre składniki.400 g puree z dyni, 100 ml oleju rzepakowego, 2 jaja, 100 ml mleka
- Dodaj suche składniki i wymieszaj tylko do połączenia składników.100 g drobnego cukru do wypieków, 100 g cukru brązowego, 260 g mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, ½ łyżeczki sody, 1½ łyżeczki cynamonu, ½ łyżeczki imbiru, ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej, szczypta soli
- Rozłóż ciasto do foremek na muffiny, wypełniając je w 2/3. Posyp kruszonką i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 °C
- Piecz dyniowe muffinki przez 20 minut, do suchego patyczka.
Wskazówki
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!