Ten przepis na ciasto z truskawkami i kruszonką to punkt obowiązkowy na liście wypieków w maju i czerwcu. Ciasto jest puszyste, delikatne, maślane i pełne owoców!
Jestem prawdziwą truskawkoholiczką, więc przygotowuję różne rodzaje ciasta – na biszkopcie, z kremem, drożdżowe. Jednak ten prosty placek z truskawkami i kruszonką jest jedną z wersji, których wracam najczęściej.
Ciasto z truskawkami i kruszonką na szybko
To puszyste ciasto z truskawkami i kruszonką przygotowuję regularnie w sezonie na te pyszne owoce. To jedno z ulubionych ciast mojej rodziny. Za co je lubię?
Jest bajecznie proste w przygotowaniu. Nie ma tu żadnych skomplikowanych metod, przy których coś mogłoby pójść nie tak. Instrukcja przygotowania tego ciasta jest naprawdę dziecinnie prosta.
Krótka lista składników. Nie musicie jeździć do wyspecjalizowanych delikatesów w poszukiwaniu trudno dostępnych produktów. Masło, truskawki i cukier kupicie w każdym osiedlowym sklepiku. Dzięki temu możecie przygotować to szybkie ciasto z truskawkami i kruszonką, kiedy tylko najdzie Was na to ochota.
Wszystkim smakuje. Naprawdę – to ciasto z truskawkami i kruszonką jest jednym z niewielu ciast, które smakuje każdemu! Nawet tym, którzy zarzekają się, że nie przepadają za deserami. Maślany smak, duża ilość truskawek i lekko orzechowa kruszonka oczarują każdego.
POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
Jak zrobić szybkie ciasto z truskawkami i kruszonką?
Żeby to puszyste ciasto z truskawkami wyszło perfekcyjnie warto pamiętać o kilku podstawowych zasadach, które przydadzą się przy każdym ucieranym cieście:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło, jaja i ewentualnie truskawki wyjmij z lodówki na minimum 2 godziny przed rozpoczęciem przygotowań do pieczenia.
Nie miksuj zbyt długo. Suche i mokre składniki łącz ze sobą jak najkrócej. Mąkę wraz z pozostałymi suchymi składnikami zazwyczaj dodaję mieszając ręcznie, za pomocą silikonowej lub drewnianej łyżki, by nie napowietrzyć niepotrzebnie masy.
Intensywne miksowanie ciasta może sprawić, że ciasto pięknie urośnie podczas pieczenia, ale opadnie tuż po wyjęciu.
Nie otwieraj piekarnika podczas pieczenia. Jeśli Twój piekarnik pracuje normalnie (tzn. nie ma tendencji do przypalania lub niedopiekania), staraj się nie zaglądać do ciasta i trzymaj się czasu pieczenia podanego w przepisie.
Dopiero pod koniec sprawdź patyczkiem, czy Twoje puszyste ciasto z truskawkami i kruszonką jest upieczone i ewentualnie zostaw je w piekarniku na dodatkowe 5-10 minut.
Jak przechowywać szybkie ciasto z truskawkami?
To ciasto z truskawkami i kruszonką jest – jak większość ciast z owocami – najlepsze w dniu pieczenia. Jeśli jednak nie zniknie w całości pierwszego dnia, najlepiej schować je do szczelnie zamykanego pojemnika i włożyć do lodówki. Może tam być do 3 dni.
Polecam wyjąć ciasto z lodówki na 30 minut przed podaniem.
Sprawdź też inne przepisy na ciasto z owocami:
Rustykalna tarta z rabarbarem i truskawkami
Apfelkuchen. Proste ciasto z jabłkami
Pełnoziarnista tarta ze śliwkami i morelami
Proste ciasto czekoladowe z gruszkami
Szybkie ciasto z truskawkami i kruszonką
Składniki
Ciasto
- 200 g masła
- 200 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 130 g cukru
- 5 jaj
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Kruszonka
- 80 g mąki pszennej
- 60 g masła
- 60 g blanszowanych migdałów
- 50 g cukru pudru
Nadzienie owocowe
- 550 g truskawek
Kroki
Ciasto
- Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną o proszek do pieczenia wymieszaj w misce.
- W drugiej misce utrzyj miękkie masło* z cukrem na gładką, jasną, puszystą masę.
- Do masy maślanej dodawaj stopniowo jaja, cały czas ucierając.
- Po dodaniu wszystkich jajek, wsyp mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj powoli, aż masa będzie jednolita, gładka i dość gęsta.
- Gotową masę przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Truskawki umyj usuń z nich szypułki. Większe owoce przekrój na pół.
- Ułóż truskawki na wyłożonym do formy cieście. Układaj je gęsto, jedna obok drugiej.
Kruszonka
- Wszystkie składniki na kruszonkę zmiksuj krótko w blenderze.
- Wysyp kruszonkę równomiernie na owoce.
Pieczenie
- Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni (góra-dół) i piecz ok. 45 minut, do suchego patyczka.
Wskazówki
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie !