Pudding chia z mango i mleczkiem kokosowym to pyszny deser, który przyniesie orzeźwienie w upalny dzień.
Delikatny, kremowy pudding waniliowy na bazie popularnego superfoods, czyli nasion chia, i soczysty mus z mango to idealne połączenie, które zasmakuje także dzieciom.
Czy pudding chia z mango jest zdrowy?
Jeśli chcesz zjeść deser, który jest nie tylko przepyszny, ale i super zdrowy, to świetnie trafiłaś/eś. Pudding chia z mango i mleczkiem kokosowym to prawdziwa kopalnia zdrowych składników.
Nasiona chia, czyli nasiona szałwii hiszpańskiej, zawierają mnóstwo białka i bardzo dużo błonnika. Są też cennym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, witamin z grupy B i E oraz przeciwutleniaczy.
Mleko kokosowe to przede wszystkim bogactwo witamin A, C, D i E, wapnia, kwasu foliowego, fosforu i potasu. Jest to też świetne źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które mają zbawienny wpływ na stan naszej skóry, włosów i paznokci.
Mango jest natomiast królestwem polifenoli. Te związki roślinne to przeciwutleniacze, które pomagają chronić komórki przed uszkodzeniem przez wolne rodniki. Dodatkowo ten owoc zawiera też dużo błonnika, więc dobrze wpływa na pracę układu trawiennego.
POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
Jak zrobić pudding z nasion chia z mango i mleczkiem kokosowym?
Przygotowanie tego pysznego kokosowego puddingu z chia jest naprawdę super proste. Pamiętajcie o kilku ważnych kwestiach.
Zacznijmy od tego, kiedy go przygotowywać. Otóż najlepiej zrobić to wieczorem, dzień przed planowanym podaniem. Nasz pudding zdąży wtedy pięknie zgęstnieć. W sytuacjach awaryjnych wystarczą 3 godziny (to jest według mnie absolutne minimum), ale kiedy tylko mogę, wolę zostawić deser w lodówce na całą noc.
Przygotowanie zaczynam zawsze od wsypania nasion chia do miski. Dopiero później wlewam płyn. Może jest to niepoparte żadnymi naukowymi dowodami, ale słowo daję, zawsze, gdy najpierw wlewam mleko, a dopiero później chia, to pudding robi się grudkowaty.
Ale absolutnie najważniejszy jest kolejny krok…
Czemu pudding chia nie gęstnieje i jak temu zaradzić?
Po dodaniu mleka, wanilii i ulubionego słodzidła do nasion, mieszam całość energicznie za pomocą trzepaczki i odstawiam na 10 minut pod przykryciem na blat.
Po tym czasie mieszam kolejny raz, rozbijając ewentualne grudki i odstawiam jeszcze raz. Znowu mieszam po 10 minut, przykrywam folią spożywczą i wstawiam do lodówki do schłodzenia.
Te powtórne mieszania są kluczowe, by pudding z chia i mango zyskał idealną konsystencję – gęstą, kremową i gładką.
Sprawdź inne pomysły na pyszne desery:
Kulki mocy, czyli energy balls z daktylami i migdałami
Deser z musem kajmakowym i jagodami
Pudding chia z mango i mleczkiem kokosowym
Składniki
- 6 łyżek nasion chia
- 200 ml mleczka kokosowego (z puszki, nie light)
- 200 ml mleka krowiego lub roślinnego
- ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1 mango
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- garść borówek
Kroki
- Do miski wsyp nasiona chia. Następnie wlej oba rodzaje mleka, ekstrakt waniliowy i wymieszaj wszystko energicznie za pomocą trzepaczki.
- Przykryj miskę folią lub talerzem i odstaw na 10 minut na blacie.
- Przemieszaj pudding, przykryj miskę i odstaw na kolejne 10 minut.
- Wymieszaj pudding po raz ostatni, przykryj go szczelnie folią i wstaw do lodówki na minimum 3 godziny (najlepiej na całą noc).
- Obierz mango. 3/4 miąższu zmiksuj w blenderze na mus, a pozostałą część pokrój w kostkę.
- Układaj pudding i mus z mango wymiennie w pucharkach lub słoiczkach. Udekoruj wiórkami kokosowymi, kostkami mango i borówkami.
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!