Ten prosty przepis na puszyste i chrupiące gofry to gwarancja, że za każdym razem przygotujecie przepyszny deser.
Te idealne gofry domowe smakują jak z budki nad morzem. Chociaż wiecie co – te są 100 razy lepsze! Rumiane, z chrupiącą skórką, bez polepszaczy. Smakują świetnie na słodko jak i w wersji wytrawnej.
Najlepszy przepis na gofry
Chyba każdy, kto był choć raz nad polskim morzem, zapewne jadł gofry z budki kupione na nadmorskim deptaku.
Z bitą śmietaną, z frużeliną, ze świeżymi owocami czy polewami – niezależnie z jakimi dodatkami, taki wakacyjny deser zawsze smakuje wyjątkowo.
Niestety z biegiem lat, domowe, tradycyjne ciasto zostało w dużej mierze wyparte w gastronomii przez gotowe mieszanki w proszku. Takie gotowce rozpuszcza się w wodzie, dodaje olej i sprzedaje – za niemałe pieniądze – w kurortach turystycznych.
Dlatego dziś, pokażę Wam, jak łatwo zrobić chrupiące i lekkie gofry w domu. Takie gofry będą zdecydowanie zdrowsze i smaczniejsze niż te, które można kupić w nadmorskich stoiskach.
POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
Jak zrobić gofry?
Ten przepis na gofry pozwoli Wam uzyskać perfekcyjnie chrupiące placki. Żeby uzyskać tę idealną chrupkość skórki oraz puszyste wnętrze, warto pamiętać o dwóch krokach:
Temperatura pokojowa składników. Jajka i mleko warto wyjąć na minimum 2 godziny przed przygotowaniem gofrów. Składniki w tej samej temperaturze to gładsze i lepiej pracujące ciasto.
Piana z białek. Nic nie zapewni takiej puszystości i chrupkości jak dodanie do ciasta na gofry ubitej piany z białek. Oczywiście, oprócz niej dodajemy też odrobinę proszku do pieczenia, ale to właśnie piana gwarantuje najlepszy efekt i idealne gofry.
Lekkie i chrupiące gofry – z czym podawać?
Gofry są niezwykle uniwersalne – można je jeść na śniadanie, obiad, deser i kolację. Wszystko zależy od tego, na jakie dodatki się zdecydujemy.
Przykładowe dodatki na słodko to: bita śmietana, dżem, świeże owoce, sosy owocowe, krem czekoladowy, frużelina, syrop klonowy, cukier puder, orzechy.
Przykładowe dodatki do wytrawnych gofrów to: jajka sadzone, grillowane warzywa, wędzone ryby, sery twarogowe, sery kanapkowe, wędlina.
Sprawdź też inne pomysły na śniadanie:
Dutch baby – pieczony naleśnik
Gofry – chrupiące i puszyste
Składniki
- 300 g mąki pszennej
- 500 ml mleka
- 2 duże jajka oddzielone żółtka i białka
- 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 70 g masła roztopionego i przestudzonego
- 1 łyżka cukru opcjonalnie
Kroki
- Masło rozpuść i odstaw do ostudzenia.
- Białka ubij na sztywną pianę.
- Żółtka wymieszaj z mąką, mlekiem, proszkiem do pieczenia i przestudzonym masłem (oraz opcjonalnie cukrem, jeśli robisz gofry na słodko).
- Delikatnie, za pomocą silikonowej szpatułki, wmieszaj pianę z białek.
- Nałóż porcję ciasta na rozgrzaną gofrownicę, zamknij i smaż przez 3-4 minuty. Nie otwieraj gofrownicy podczas smażenia, żeby gofry zachowały idealną chrupkość!
- Gofry studź na kratce. Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!