Kompot z suszu to tradycyjny napój, który musi pojawić się na wigilijnym stole. Suszone owoce w towarzystwie cynamonu i otartej skórki z pomarańczy sprawiają, że ten kompot to idealny napój nie tylko na Wigilię, ale też na każdy zimowy dzień.
Wigilijny kompot – skąd ta tradycja?
Zgodnie z tradycją na wigilijnym stole powinno znaleźć się 12 potraw. Jedną z nich jest gęsty, pełen owoców kompot z suszu.
Chyba możemy się zgodzić, że to jedna z najbardziej kontrowersyjnych świątecznych potraw. Opinię na jej temat ma chyba każdy. Część kompot wypija (a właściwie bardziej pasuje tu – zjada) z radością i prosi o dokładkę, a drugą część gardzi i nie weźmie nawet jednego łyczka.
Fakt, że od lat w polskich rodzinach następują kompotowe rozłamy, zawdzięczamy Łemkom. To właśnie oni przyrządzali napój o nazwie juha. Ten tradycyjny dla łemkowskiej społeczności kompot z suszu, z wyraźnym aromatem suszonej śliwki, od 2007 roku znajduje się na liście produktów tradycyjnych Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
Jak zrobić kompot z suszu?
Żeby zrobić kompot z suszu wystarczy tylko namoczyć suszone owoce, następnie gotować je z ulubionymi przyprawami i gotowe! To zdecydowanie najprostszy przepis świąteczny ze wszystkich przygotowywanych tradycyjnie potraw.
Sprawa może się wydłużyć, jeśli sami suszycie owoce. Jeśli natomiast korzystacie z kupnego suszu, to przygotowanie tego napoju jest naprawdę ekspresowe.
Jakie owoce na kompot z suszu?
Do przygotowania kompotu z suszonych owoców najlepiej sprawdzą się:
- jabłka
- gruszki
- morele
- śliwki
Wszystkie owoce są suszone, nie wędzone. Wiem, że w niektórych domach dodaje się wędzone śliwki i wędzone jabłka, ale u mnie brak zwolenników takiej wersji. Wędzone owoce mają bowiem charakterystyczny, intensywny smak i aromat, który często przytłacza pozostałe składniki.
Oprócz wymienionych przeze mnie wyżej owoców możecie dodać też garść rodzynek, żurawiny, wiśni czy aronii.
Czy kompot z suszu jest zdrowy?
Zdecydowanie tak! Wigilijny kompot z suszonych owoców to dobry pomocnik przy świątecznym obżarstwie. Wspomaga procesy trawienne i uspokaja brzuch po wszystkich tych pierogach, kapustach i grzybach, które jemy w trakcie wieczerzy wigilijnej.
Ten świąteczny napój to też prawdziwy koktajl witaminowy. Znajdziemy tu witaminę A, C, E i witaminy z grupy B, a także żelazo potas i magnez.
By kompot z suszu był jak najzdrowszy, warto odpuścić dodatkowe dosładzanie go. Same suszone owoce mają w sobie wystarczająco dużo cukru, więc jego dodatek w przepisie jest niepotrzebny.
Sprawdź też inne przepisy na świąteczne potrawy:
Popękane ciasteczka czekoladowe
Kompot z suszu
Składniki
- 500 g suszonych owoców gruszki, morele, jabłka, śliwki w równych proporcjach
- 4 litry wody
- 3 laski cynamonu
- otrarta skórka z 1 pomarańczy
Kroki
- Owoce włóż do dużego garnka i zalej wodą. Przykryj pokrywką i odstaw na noc, żeby owoce napęczniały.
- Następnego dnia dodaj do owoców cynamon i zagotuj. Gotuj kompot pod przykryciem przez 25-30 minut. Owoce powinny być miękkie, ale nie powinny się rozpadać.
- Pod koniec gotowania dodaj skórkę z pomarańczy.
- Odstaw kompot do wystygnięcia.
- Gdy kompot postoi, stanie się jeszcze bardziej esencjonalny. Jeśli smak będzie zbyt intensywny, rozcieńcz napój przegotowaną wodą.
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!