Wigilijny kompot z suszu to obowiązkowa potrawa na wigilijnym stole. Pyszne suszone owoce z dodatkiem cynamonu i orzeźwiającej skórki pomarańczowej sprawiają, że ten kompot jest przepyszny.
Servings 3litry
Całkowity czas przygotowania 2 hoursgodz.
Ingredients
500gsuszonych owocówgruszki, morele, jabłka, śliwki w równych proporcjach
4litrywody
3laskicynamonu
otrarta skórka z 1 pomarańczy
Instructions
Owoce włóż do dużego garnka i zalej wodą. Przykryj pokrywką i odstaw na noc, żeby owoce napęczniały.
Następnego dnia dodaj do owoców cynamon i zagotuj. Gotuj kompot pod przykryciem przez 25-30 minut. Owoce powinny być miękkie, ale nie powinny się rozpadać.
Pod koniec gotowania dodaj skórkę z pomarańczy.
Odstaw kompot do wystygnięcia.
Gdy kompot postoi, stanie się jeszcze bardziej esencjonalny. Jeśli smak będzie zbyt intensywny, rozcieńcz napój przegotowaną wodą.