Koktajl z truskawek i borówek z kefirem to pyszny, orzeźwiający napój na upalne dni. Taki koktajl jest smaczny, pożywny i zdrowy, a dzięki dodatkowi otrębów i masła orzechowego może z powodzeniem zastąpić śniadanie lub lunch.
Świetnie sprawdzi się też jako posiłek po treningu – zaspokoi głód i doda energii.
Jak zrobić koktajl z truskawek i borówek z kefirem?
Kiedy temperatura zaczyna przekraczać rozsądną barierę 25 stopni Celsjusza, chyba większość z nas może zaobserwować u siebie spadek apetytu. Gotowanie i pieczenie ograniczamy do minimum, a jedzenie im lżejsze i zimniejsze, tym lepsze.
Na taką właśnie pogodę idealne są lekkie, koktajle z owocami, takie jak ten koktajl z truskawek i borówek z kefirem. Ich przygotowanie zajmuje często nie dłużej niż 10 minut, a z odpowiednimi dodatkami mogą zastąpić normalny posiłek w ciągu dnia.
POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
Koktajl z truskawek i borówek. Na zdrowie!
Żeby przygotować pyszny, pożywny orzeźwiający koktajl z truskawek i borówek potrzebujemy zaledwie 5 składników.
Owoce. Koktajl to idealny sposób na dodanie bonusowej porcji witamin do naszego dziennego jadłospisu. Można oczywiście wykorzystać tylko jeden rodzaj owoców, ale moim zdaniem zdecydowanie lepiej smakują miksy z 2-3 rodzajów owoców. Stąd pomysł na jeden z moich ulubieńców, czyli koktajl z truskawek i borówek z kefirem.
Kefir. Rodzimy superfood, który działa cuda dla brzucha. Ma niewiele kalorii i cukru, za to znajdziemy w nim dużo białka. Jest uznawany za jeden z najskuteczniejszych, naturalnych probiotyków – spożywanie kefiru wspomaga leczenie procesów zapalnych jelit, w tym zespołu jelita drażliwego.
Otręby. Ze względu na wysoką zawartość błonnika, otręby pozostawiają na dłużej uczucie sytości.
Masło orzechowe. Zdrowy tłuścioch, który w umiarkowanej ilości niesie ze sobą same korzyści. Dodając masło orzechowe (z orzechów ziemnych, migdałów, itp.) zwiększamy kaloryczność porcji koktajlu i zawartość białka, dzięki czemu napój jest bardziej sycący.
Słodziło. Jeśli owoce są super słodkie, można je pominąć, ale dla aromatu polecam dodać kilka kropel syropu klonowego, miodu lub syropu daktylowego.
Sprawdź też inne pomysły na orzeźwiające napoje:
Lemoniada z pomarańczą, cytryną i miętą
Ice tea – cytrynowa mrożona herbata
Koktajl truskawkowo-borówkowy z kefirem
Składniki
- 1 litr kefiru
- 200 g truskawek
- 200 g borówek
- 2 łyżki masła orzechowego
- 2 łyżki syropu klonowego lub miodu
- 3 łyżki otrębów
Kroki
- Truskawki oczyść z szypułek.
- Owoce przełóż na durszlak i opłucz pod bieżącą wodą.
- Dodaj wszystkie składniki do blendera i zmiksuj. Przelej do szklanek.
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!