Orkiszowa focaccia z wędzonym łososiem i twarogiem to pyszny pomysł na śniadanie, zdrowy lunch do pracy czy lekką kolację. Sam placek orkiszowy możecie upiec dzień wcześniej, a dopiero w dniu podania ubrać go w dodatki.
Focaccia – pyszny włoski chlebek
Focaccia (orkiszowa, pszenna) to rodzaj włoskiego chlebka, który najczęściej podaje się jako przystawkę lub dodatek do dania głównego.
Sposób przygotowania ciasta na focaccię jest zbliżony do ciasta na pizzę, różnice widać natomiast w sposobie wyrastania i wypiekania. Chlebek pozostawia się do wyrośnięcia przed pieczeniem, natomiast pizzę wstawiamy od razu do mocno rozgrzanego pieca. Dzięki temu focaccia jest bardziej puszysta.
Temperatura pieczenia w przypadku tego włoskiego chlebka jest też niższa niż w przypadku pizzy.
POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
Orkiszowa focaccia – zdrowsza wersja włoskiej przekąski
Tradycyjnie najpopularniejszy rodzaj tego włoskiego chlebka przygotowuje się z pszennej mąki chlebowej. W niektórych wariantach pojawia się też mąka kukurydziana lub mąką z ciecierzycy.
Ja polecam Wam natomiast jedną z najzdrowszych wersji, czyli orkiszową focaccię.
Mąka orkiszowa to prawdziwa kopalnia zdrowia – zawiera zdecydowanie więcej magnezu i białka niż zwykła, jasna mąka pszenna. Oprócz tego zawiera też wyjątkową substancję – rodanit – która uznawana jest za naturalny antybiotyk i ma fantastyczny wpływ na nasz układ odpornościowy.
Orkiszowa focaccia z wędzonym łososiem i twarogiem – na śniadanie i kolację
Orkiszowa focaccia ma pyszny, lekko orzechowy posmak i aż prosi o różnorodne zdrowe dodatki. Dlatego polecam Wam ją w wersji z dobrym, polskim twarogiem (można zastąpić kremowym serkiem kanapkowym), aromatycznym wędzonym łososiem, dodającym świeżości ogórkiem i dużą ilością ulubionej zieleniny.
Tak przygotowany włoski chlebek w zdrowszym wydaniu to świetny pomysł na śniadanie, lunch do pracy, piknik czy na kolację ze znajomymi.
Sprawdź też inne pomysły na wytrawne wypieki:
Tureckie bułeczki śniadaniowe pogaca
Tarta z porem, szynką i serem na pełnoziarnistym spodzie
Frittata z pieczarkami, szynką i brokułem
Tarta z botwinką i ricottą na pełnoziarnistym spodzie
Orkiszowa focaccia z wędzonym łososiem i twarogiem
Składniki
Orkiszowa foccacia
- 300 g mąki orkiszowej jasnej
- 7 g drożdży suszonych
- 1 łyżka jogurtu naturalnego w temperaturze pokojowej
- ½ łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 200 ml wody letniej
- 1 łyżka oliwy plus dodatkowo do posmarowania
Dodatki
- 250 g wędzonego łososia
- 250 g twarogu
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- ½ czerwonej cebuli
- 1 cytryna
- sól, pieprz
- szczypiorek do posypania
- posiekana natka pietruszki
Kroki
Przygotowanie focaccii
- Wszystkie składniki na ciasto zagnieć na jednolitą, sprężystą masę (w robocie ok. 8 minut).
- Odstaw pod przykryciem do wyrośnięcia na 1 godzinę, do podwojenia objętości.
- Przełóż ciasto na podsypaną delikatnie mąką stolnicę i rozwałkuj na placek o wymiarach 25×30 cm.
- Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryj lnianą ściereczką i zostaw na 15 minut.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni (góra-dół).
- Posmaruj placek oliwą i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz 20 minut.
- Wyjmij z piekarnika, niech focaccia ostygnie, a w międzyczasie możesz przygotować dodatki.
Dodatki
- Twaróg wymieszaj z jogurtem, dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem.
- Czerwoną cebulą pokrój w cienkie piórka, a ogórka i cytrynę w cienkie plastry. Pietruszkę i szczypiorek drobno posiekaj.
Dekoracja
- Posmaruj focaccię równomiernie twarogiem.
- Ułóż na nim porwanego na mniejsze kawałki łososia. Dodaj ogórka, cebulę, cytrynę. Posyp szczypiorkiem i pietruszką oraz świeżo mielonym pieprzem.
Inspiracja: Olive Magazine
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej.