Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym to pyszny, sycący i bardzo efektowny obiad. Kruche, rozpływające się w ustach mięso i kremowy, aromatyczny sos to idealne połączenie. Te polędwiczki będą fantastyczną propozycją nie tylko na elegancki obiad z rodziną czy znajomymi, ale też na świąteczny stół.
Polędwiczki wieprzowe – jeden z Waszych faworytów
Polędwiczki wieprzowe to niezwykle uniwersalne mięso. Bardzo je lubię, bo jest łatwo dostępne, super proste w przygotowaniu i przepyszne! Wy też chyba musicie je lubić, bo przepis na pieczone polędwiczki wieprzowe jest absolutnym hitem bloga od wielu miesięcy.
Jeśli jesteście fanami miękkiego, soczystego, pełnego smaku mięsa, to mam dobrą wiadomość – te polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym to danie stworzone dla Was!
POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
Jak zrobić polędwiczki wieprzowe, były miękkie i pyszne?
W przypadku polędwiczek wieprzowych przygotowywanych w sosie, sprawa jest naprawdę prosta.
Najpierw podsmażamy krótko plastry polędwiczki (ok. 2-2,5 cm grubości) na rozgrzanej patelni z obu stron, aż zaczną się rumienić. To pozwala na zamknięcie soków w mięsie, a dzięki temu – zachowanie smaku i aromatu.
Następnie dusimy polędwiczki w naszym kremowym sosie, dzięki czemu stają się super kruche, miękkie i idealnie soczyste.
Nic więcej – żadnego sprawdzania temperatury mięsa, precyzyjnego odmierzania czasu. Z tym obiadem poradzą sobie nawet początkujący miłośnicy gotowania.
Z czym podawać polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym?
Te polędwiczki będą bardzo dobrze smakować z młodymi ziemniakami, puree ziemniaczanym, kaszą (np. gryczaną, jęczmienną, pęczak) lub makaronem. Jako dodatek warzywny świetnie sprawdzą się tarte, gotowane buraczki lub ogórki kiszone bądź konserwowe.
Sprawdź też inne przepisy na pyszny obiad:
Zupa tajska z kurczakiem, warzywami i makaronem ryżowym
Soutzoukakia – aromatyczne greckie klopsiki
Pieczone udka kaczki z pomarańczami i żurawiną
Curry z ciecierzycy i kalafiora
Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym
Składniki
- 1 kg polędwiczki wieprzowej
- 1 cebula
- 3 łyżki musztardy francuskiej
- 1 łyżka musztardy miodowej
- 1 łyżka sosu Worcestershire
- świeżo zmielony pieprz
- 150 g śmietany kremówki
- 250 ml bulionu warzywnego
- posiekana natka pietruszki
- masło klarowane lub olej roślinny do smażenia
- sól
Kroki
- Polędwiczki oczyść i pokrój na ok. 2 cm plastry. Posyp świeżo zmielonym pieprzem.
- Cebulę pokrój w piórka.
- Na patelni rozgrzej masło klarowane.
- Ułóż równomiernie na patelni plastry polędwiczek i smaż z obu stron przez ok. 2 minuty. Gdy przewrócisz polędwiczki na drugą stronę, posyp je solą. Jeśli wszystkie plastry nie mieszczą się w jednej warstwie na patelni, smaż polędwiczki partiami. Usmażone polędwiczki przełóż na talerz.
- Na tę samą patelnię dodaj cebulę i smaż na małym ogniu przez 3-4 minuty.
- Wlej na patelnię gorący bulion i dodaj obie musztardy oraz sos Worcestershire.
- Wlej śmietanę, dokładnie wymieszaj i gotuj przez ok. 5 minut.
- Dodaj polędwiczki na patelnię i smaż jeszcze przez 3-4 minuty.
- Podawaj z ulubionymi dodatkami: puree ziemniaczanym, młodymi ziemniakami, kaszą lub makaronem.
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!