Tortilla z szynką, awokado i pomidorem to idealny pomysł na zdrowe i lekkie śniadanie lub kolację. Te kolorowe roladki świetnie sprawdzą się też jako lunch do pracy czy przekąska na piknik.
Tortilla z szynką, awokado i pomidorem – pprzekąska do pracy i na imprezę
Tortille z różnymi nadzieniami to jeden z moich ulubionych pomysłów na posiłek, gdy nie ma pomysłu ani czasu na coś bardziej wyszukanego.
W taką roladkę możecie zapakować wszystko, co akurat macie pod ręką w kuchni, a nie macie na to innego zastosowania.
Po listku z różnych rodzajów sałaty? Świetnie. Został Wam plasterek sera żółtego i nie macie, co z nim zrobić? Idealnie odnajdzie się w takiej tortilli. Awokado wydaje ostatnie tchnienia i trzeba je ratować? Będzie idealnym wypełniaczem do takiej roladki.
Tortilla z szynką, awokado i pomidorem to właśnie efekt przeglądu lodówki. Po raz kolejny okazało się, że z resztek można przygotować naprawdę pyszne jedzenie.
POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
Jakie dodatki do tortilli?
Tak jak wspominałam kiedyś przy tortilli z serem halloumi i warzywami, żeby przygotować apetyczne wrapy wystarczy pamiętać, by dodać produkty z każdej z trzech kategorii – coś konkretnego, coś zielonego, coś łączącego. Dzisiejszy przepis spełnia te warunki w 100 procentach.
Coś konkretnego. Głównym źródłem białka w tym posiłku jest wędlina. Możecie użyć dowolnej, ulubionej szynki. U mnie jest to akurat wędlina bez konserwantów (im krótszy skład, tym lepiej!).
Coś zielonego. W tym wrapie zieleni jest całkiem sporo – tak jak lubię! Mamy sycące awokado, duuużo kiełków z lucerny, sałatę masłową i aromatyczny szczypior z dymki.
Coś łączącego. Na całej powierzchni tortilli najczęściej rozsmarowuję kremowy serek kanapkowy, który spaja całość i nadaje roladkom kremowości.
SPRAWDŹ TEŻ: Inne sprawdzone przepisy na dania drugie śniadania znajdziesz w zakładce LUNCH
Tortilla z szynką, awokado i pomidorem
Składniki
- 2 tortille
- 100 g serka kanapkowego (śmietankowy lub z ziołami będą najlepsze)
- 1 duży pomidor
- 30 g kiełków np. lucerny
- 150 g wędliny
- 1 awokado
- pęczek szczypiorku
- kilka liści sałaty masłowej lub garść rukoli albo roszponki
Kroki
- Na tortillach rozsmaruj serek kanapkowy. Posyp posiekanym szczypiorkiem.
- Na środku ułóż pokrojone plastry awokado, a na nich plastry wędliny.
- Na wędlinie ułóż liście sałaty i kiełki.
- Zwiń ciasno w roladkę.
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!