Tortilla z szynką, awokado i pomidorem

Tortilla z szynką, awokado i pomidorem to idealny pomysł na zdrowe i lekkie śniadanie lub kolację. Te kolorowe roladki świetnie sprawdzą się też jako lunch do pracy czy przekąska na piknik.

Tortilla z szynką, awokado i pomidorem – pprzekąska do pracy i na imprezę

Tortille z różnymi nadzieniami to jeden z moich ulubionych pomysłów na posiłek, gdy nie ma pomysłu ani czasu na coś bardziej wyszukanego.

W taką roladkę możecie zapakować wszystko, co akurat macie pod ręką w kuchni, a nie macie na to innego zastosowania.

Po listku z różnych rodzajów sałaty? Świetnie. Został Wam plasterek sera żółtego i nie macie, co z nim zrobić? Idealnie odnajdzie się w takiej tortilli. Awokado wydaje ostatnie tchnienia i trzeba je ratować? Będzie idealnym wypełniaczem do takiej roladki.

Tortilla z szynką, awokado i pomidorem to właśnie efekt przeglądu lodówki. Po raz kolejny okazało się, że z resztek można przygotować naprawdę pyszne jedzenie.

POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU

Jakie dodatki do tortilli?

Tak jak wspominałam kiedyś przy tortilli z serem halloumi i warzywami, żeby przygotować apetyczne wrapy wystarczy pamiętać, by dodać produkty z każdej z trzech kategorii – coś konkretnego, coś zielonego, coś łączącego. Dzisiejszy przepis spełnia te warunki w 100 procentach.

Coś konkretnego. Głównym źródłem białka w tym posiłku jest wędlina. Możecie użyć dowolnej, ulubionej szynki. U mnie jest to akurat wędlina bez konserwantów (im krótszy skład, tym lepiej!).

Coś zielonego. W tym wrapie zieleni jest całkiem sporo – tak jak lubię! Mamy sycące awokado, duuużo kiełków z lucerny, sałatę masłową i aromatyczny szczypior z dymki.

Coś łączącego. Na całej powierzchni tortilli najczęściej rozsmarowuję kremowy serek kanapkowy, który spaja całość i nadaje roladkom kremowości.

SPRAWDŹ TEŻ: Inne sprawdzone przepisy na dania drugie śniadania znajdziesz w zakładce LUNCH

Tortilla z szynką, awokado i pomidorem

Tortilla z szynką, awokado i pomidorem

Tortilla z szynką, awokado i pomidorem to pyszny pomysł na śniadanie, lunch do pracy czy przekąskę na piknik. Zdrowa, lekka i sycąca posmakuje małym i dużym.
5 na 4 głosów
Drukuj Pin Oceń
Czas przygotowania: 10 min.
Porcje: 2 porcje

Składniki 

  • 2 tortille
  • 100 g serka kanapkowego (śmietankowy lub z ziołami będą najlepsze)
  • 1 duży pomidor
  • 30 g kiełków np. lucerny
  • 150 g wędliny
  • 1 awokado
  • pęczek szczypiorku
  • kilka liści sałaty masłowej lub garść rukoli albo roszponki

Kroki

  • Na tortillach rozsmaruj serek kanapkowy. Posyp posiekanym szczypiorkiem.
  • Na środku ułóż pokrojone plastry awokado, a na nich plastry wędliny.
  • Na wędlinie ułóż liście sałaty i kiełki.
  • Zwiń ciasno w roladkę.
Przygotowałeś/aś ten przepis?Oznacz @przepisynatalerzu or tag #przepisynatalerzu!
Posiłek: drugie śniadanie, kolacja, lunch, przekąska, śniadanie
Kuchnia: amerykańska, europejska, polska
Słowo kluczowe: awokado, lunch, pomidory, pomysł na zdrowe śniadanie, roladki z tortilli, śniadania, szybka kolacja, szybkie śniadanie, szynka, tortilla, wędlina, wrap, zdrowa kolacja, zdrowe śniadanie, zdrowy lunch

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!

5 from 4 votes (4 ratings without comment)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020-2024. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl