Sernik nowojorski jest super kremowy, aksamitny, z wyczuwalną nutą cytryny. To zdecydowany numer 1 w moim domu.
Piekę ten sernik od lat i wracam do niego regularnie, bo jest naprawdę wyjątkowy.
Sernik nowojorski vs polski sernik tradycyjny
Jakie serniki wolicie – puszyste, dzięki dodatkowi ubitych białek, jak klasyczny polski sernik, czy aksamitne, kremowe i płaskie jak stół? Jeśli wolicie tę drugą opcję (jak ja ;)), to sernik nowojorski jest dla Was idealną propozycją.
Co wyróżnia sernik nowojorski?
Sernik nowojorski różni się od naszego tradycyjnego sernika zarówno konsystencją, jak i sposobem pieczenia.
W klasycznym New York cheesecake wszystkie składniki mieszamy ze sobą możliwie krótko, by nie napowietrzyć masy, bo jak wiadomo – to jeden z powodów przez które serniki opadają.
Spód przygotowuje się z gotowych ciasteczek typu digestive, a całość piecze się w kąpieli wodnej (o tym nieco więcej za chwilę).
POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
Klasyczny polski sernik
Polski sernik natomiast wymaga oddzielnego ubicia białek i dodania ich pod koniec do masy serowej. To sprawia, że jest bardziej puszysty, czasami nawet lekko piankowy.
Piecze się go klasycznie, bez kąpieli wodnej.
Jaki ser na sernik wybrać?
To dylemat, który przeżywał chyba każdy, kto choć raz piekł sernik. W sklepach jest zatrzęsienie produktów, których opakowania krzyczą “idealny na sernik”, ale te obietnice często niewiele mają wspólnego z rzeczywistością. Jak więc wybrać idealny ser na sernik?
Bezapelacyjnie, najlepszy na sernik będzie twaróg, zwłaszcza tłusty lub półtłusty, zmielony minimum trzykrotnie, by pozbyć się jakichkolwiek grudek. Ważne, by nie był kwaśny ani wodnisty. Jeśli zdarzy Wam się kupić chudy twaróg, to też nic straconego – wystarczy dodać do niego nieco masła.
Sytuacja nieco komplikuje się w przypadku sera w wiaderku. Widziałam kilka opakowań, na których widniał napis “twaróg na sernik” lub “twaróg sernikowy”, a pod pokrywką znajdowałam rzadki serek homogenizowany, który do sernika na pewno się nie nadawał (tak, patrzę na Ciebie “serze” President). Warto więc sprawdzać składy na opakowaniu, żeby nie przeżyć nieprzyjemnego rozczarowania. Bo jak się okazuje, na liście składników mogą się znaleźć m.in. mleko w proszku, skrobia modyfikowana, syrop glukozowo-fruktozowy, a nawet… woda (serio OSM Łowicz?).
Z bezpiecznych serów w wiaderku z czystym sercem mogę polecić Twaróg Sernikowy Piątnica i Mój Ulubiony z Wielunia. Jeśli jeszcze jakiś się sprawdzi, na pewno dodam go do tej listy 🙂
Do przygotowania sernika nowojorskiego klasycznie używa się serka śmietankowego Philadelphia. Ser ten ma charakterystyczny, lekko słonawy posmak i kremową konsystencję. Ma też jednak dwie wady – małe opakowania i wysoką cenę. Dlatego spokojnie możecie wykorzystać zmielony, polski twaróg – ja robię tak cały czas 🙂
Sernik nowojorski – pieczenie w kąpieli wodnej
Tak jak wcześniej wspominałam, sernik nowojorski pieczemy w kąpieli wodnej. Dzięki temu jest ekstra kremowy, nie opada i nie wysusza się w piekarniku. Wiem, że może to niektórych odstraszać, ale uwierzcie mi – to nic skomplikowanego.
Piec w kąpieli wodnej możemy na dwa sposoby.
I metoda. Dół i boki tortownicy owijamy szczelnie folią aluminiową. Przygotowujemy dwa dość długie fragmenty folii aluminiowej, układamy je na sobie na krzyż i stawiamy na środku tortownicę. Następnie owijamy folią boki tortownicy, przekładamy do niej masę serową i wstawiamy ją do drugiego, szerszego naczynia. Do tego naczynia wlewamy wrzącą wodę do wysokości ok. 1/2 boku tortownicy. Tak przygotowany sernik wstawiamy do piekarnika.
II metoda, oszukana. Tę metodę polecam wszystkim, którzy nie są pewni szczelności swojej tortownicy. W takim przypadku sernik stawiamy na środkowej półce piekarnika, a poziom niżej wkładamy dużą formę wypełnioną wrzątkiem. Zapewnia to odpowiedni poziom zaparowania i wilgotności w piekarniku, by sernik wyszedł równy i kremowy.
Piekąc w ten sposób często przykrywam jeszcze górę tortownicy folią aluminiową, co potęguje wilgotność w cieście i przy okazji zapobiega żółknięciu sernika. Folię zazwyczaj zdejmuję na ok. 15-20 minut przed końcem pieczenia.
Sprawdź też inne przepisy na pyszne ciasta:
Proste ciasto czekoladowe z gruszkami
Szybkie ciasto czekoladowe z suszonymi czereśniami
Sernik nowojorski
Sprzęt
- Tortownica o średnicy 24 cm
Składniki
Spód
- 150 g ciasteczek digestive
- 40 g masła
Masa serowa
- 1 kg twarogu lub serka śmietankowego Philadelphia
- 250 g cukru drobnego
- 65 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- otarta skórka z 1 cytryny
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 3 duże jaja
- 250 g śmietany 18%
Kroki
- Dół tortownicy wyłóż papierem do pieczenia.
- W blenderze zmiksuj ciasteczka i masło (może być chłodne, prosto z lodówki). Przełóż do tortownicy, wyrównaj i wstaw do lodówki na 15 minut.
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wstaw tortownicę i podpiecz spód przez 10 minut.
- Gdy spód się podpieka, przygotuj masę serową.
- W misie miksera umieść wszystkie składniki na masę serową. Zmiksuj krótko, tylko do połączenia się składników, by nie napowietrzyć zbytnio masy.
- Wyjmij podpieczony spód z piekarnika i przełóż na niego masę serową.
- Wstaw sernik przygotowany do pieczenia w kąpieli wodnej do piekarnika. Piecz przez 10 minut w temperaturze 180 stopni.
- Zmniejsz temperaturę do 160 stopni i piecz przez 1 godzinę (lub 10-20 minut dłużej, jeśli środek cały czas będzie płynny).
- Wyłącz piekarnik, uchyl lekko drzwiczki, sernik pozostaw do wystudzenia w środku na 2 godziny.
- Wyjmij sernik z piekarnika i studź jeszcze w formie na kratce, dopóki nie będzie całkowicie zimny.
- Podawaj po schłodzeniu przez minimum 12 godzin w lodówce.
Wskazówki
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- Sernik pieczemy w kąpieli wodnej:
- I metoda. Dół i boki tortownicy owijamy szczelnie folią aluminiową. Najlepiej przygotować dwa dość długie fragmenty folii aluminiowej, ułożyć je na sobie na krzyż i postawić tortownicę na środku tortownicę. Następnie owijamy folią boki tortownicy, przekładamy do niej masę serową i wstawiamy ją do drugiego, nieco szerszego naczynia. Do tego naczynia wlewamy wrzącą wodę do wysokości ok. 1/2 boku tortownicy. Tak przygotowany sernik wstawiamy do piekarnika.
- II metoda, oszukana. Tę metodę polecam wszystkim, którzy nie są pewni szczelności swojej tortownicy. W takim przypadku sernik stawiamy na środkowej półce piekarnika, a poziom niżej wkładamy dużą formę wypełnioną wrzątkiem. Zapewnia to odpowiedni poziom zaparowania i wilgotności w piekarniku, by sernik wyszedł równy i kremowy. Piekąc w ten sposób przykrywam jeszcze górę tortownicy folią aluminiową, co potęguje wilgotność w cieście i przy okazji zapobiega żółknięciu sernika. Folię najczęściej zdejmuję na ok. 15-20 minut przed końcem pieczenia.
- I metoda. Dół i boki tortownicy owijamy szczelnie folią aluminiową. Najlepiej przygotować dwa dość długie fragmenty folii aluminiowej, ułożyć je na sobie na krzyż i postawić tortownicę na środku tortownicę. Następnie owijamy folią boki tortownicy, przekładamy do niej masę serową i wstawiamy ją do drugiego, nieco szerszego naczynia. Do tego naczynia wlewamy wrzącą wodę do wysokości ok. 1/2 boku tortownicy. Tak przygotowany sernik wstawiamy do piekarnika.
- Przed wstawieniem do lodówki, możecie jeszcze dodać śmietankową polewę: 200 ml kwaśnej śmietany zmieszajcie z 1 łyżką cukru pudru i 1 łyżeczką soku z cytryny. Taką polewę po prostu nałóżcie na ciasto.
Zmodyfikowany przepis z BBC Good Food
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!
Jaka to ma być śmietana? Kwaśna czy taka płynna?
Chodzi o kwaśną śmietanę. Pozdrawiam, A.
Mogę pomieszać serek z wiaderka z serkiem philadephia?
Tak, można tak zrobić 🙂 Pozdrawiam, Aga
Jak pierwszy raz robiłam sernik to zamiast Philadelphii użyłam serka do kanapek Twój Smak z Piątnicy są trochę tańsze, można też je dorwać w wiaderku 1 kg ale sa trudnodostępne (pewnie sklepy makro/selgros mają), z tym serkiem wyszło super. Polecam. Później robiłam z twarogów i tez wyszło ekstra, ale z Twój Smak wyszedł chyba bardziej kremowy.
Witam,
Czy nastawiamy piekarnik na 180 stopni grzałka góra dół czy termoobieg?
Góra- dół 🙂
Czy chodzi o już zmielone twarogi sernikowe?
W masie serowej twaróg powinien być zmielony.
Robię ten sernik już któryś raz. Zawsze Wow! Ale dziś pokombinowałam i zamiast śmietany dodałam mascarpone.
I teraz przez godzinę będę miała rozkminę
Wyjdzie, czy nie wyjdzie
Bardzo się cieszę, że przepis się sprawdza! A jak wyszła ta wersja z mascarpone? 🙂
Dzień dobry, a ja mam pytanie – czy jeśli chciałabym upiec w malutkiej tortownicy, połowę porcji, to czas pieczenia się skraca?
Aga, spróbowałabym piec 50-60 minut.
Bardzo dziękuję za pomoc! ❤️
Serniki uwielbiam, upiekłam mnóstwo wg różnych przepisów i byłam przekonana, ze żaden nie będzie lepszy od tych moich. Jednak ten jest najlepszy ze wszystkich dotychczasowych. I, śmieszna sprawa, wynalazła ten sernik moja córka też amatorka serników, ale nie piekąca. Więc ja ściągnęłam od Niej i jestem zachwycona tym sernikiem. To jest taki jaki lubię, klasyka, bez udziwnień , łatwy i idealny w konsystencji i smaku.
Bardzo się cieszę 🙂 Pozdrawiam!
Ile pięć i w jakiej temperaturze metodą II? Czyli nie na parze?
Czas pieczenia jest taki sam dla obu metod 🙂
Śmietana 18% wymieniona na liście składników również ląduje w masie serowej? Czy to do polewy? 🙂
Do masy serowej 🙂
Najlepszy sernik świata. Ja zmniejszylam ilość cukru do 220 g , bo lubie mniej słodkie ciasta. Wyszedł genialny. Podałam z fruzeliną jagodową. Nie zdazylam zrobic zdjęcia;)
Bardzo się cieszę 🙂
Ja dodałam smietane 18 % łaciatą słodką. Wyszlo super
Czy można zrobić ten sernik 3 dni przed uroczystością
Sernik można przechowywać w lodówce do 5 dni po przygotowaniu, więc jak najbardziej można 🙂
Ile dni wcześniej przed podaniem można zrobić to ciasto
Ślicznie dziękuję Aga za szybką odpowiedź, pozdrawiam
Czy sernik wykładać na gorący spód czy poczekać ąz ostygnie ? dziekuję za odpowiedź 🙂
Na gorący spód 🙂